Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pentru Francisc o vară de muncă în Vatican

Va fi iarăși o vară de muncă în Vatican, a treia ca pontif, pentru papa Francisc, care pentru luna august are în program să lucreze la pregătirea importantelor activități care îl așteaptă din septembrie încolo. Dacă de aici la plecarea în Cuba, Bergoglio are de fapt o agendă mult ușurată de activitățile publice (fără audiențe generale în iulie, nici liturghii cu credincioșii în "Sfânta Marta" până la începutul lui septembrie), ceea ce se pregătește pentru el la sfârșitul verii este o adevărată toamnă caldă: de la 19 la 28 septembrie este călătoria în Cuba și în Statele Unite, misiune internațională printre cele mai angajante pentru Francisc; de la 4 la 25 octombrie întâlnirea crucială a Sinodului despre Familie, destinat să producă decizii care vor marca în profunzime direcția spre care va merge Biserica lui Bergoglio; apoi, după Întâlnirea eclezială din Firenze și călătoria în Africa din noiembrie, începerea Anului Sfânt extraordinar dedicat milostivirii, voit de papa pentru a lansa cu mai multă forță inima centrală a mesajului pontificatului său.

Astfel, Francisc, deja destul de alergic la ideea de a face concediu, va petrece și anul acesta vara la "Sfânta Marta" concentrat asupra muncii dar cu ritmuri mai puțin stresante față de cele de acum doi ani când s-a dedicat redactării lui Evangelium vitae și de cele de anul trecut, când în schimb a început să lucreze asupra enciclicei despre mediu și a dus la capăt și călătoria în Coreea de Sud.

În acest moment prioritate pentru el sunt pregătirea discursurilor pe care le va rosti în Cuba, care va fi poarta sa de intrare spre Statele Unite cu care, grație și medierii vaticane, insula a început o istorică fază de dezghețare, la ONU din New York și a Congresul SUA la Washington, unde Papa va duce instanțele enciclicei sale "verzi", și la Ziua Mondială a Familiilor la Philadelphia care căzând la puține zile de la Sinod, va fi deschizătoare de drum pentru marea adunare din octombrie.

"Trebuie să încep să studiez - a anunțat de altfel însuși Francisc în zborul de întoarcere din călătoria în America Latină -, până acum am studiat aceste țări foarte frumoase în acare am fost (Ecuador, Bolivia și Paraguay), acum trebuie să încep să studiez pentru Cuba și Statele Unite", adăugând că trebuie "să studieze și criticile" aduse lui de unele medii americane pentru denunțările sale față de un sistem economic care întărește inegalitățile și dezechilibrele mondiale conținute atât în Evangelii gaudium cât și în recenta enciclică Laudato si'.

Anul acesta vor rămâne dezamăgiți încă o dată credincioșii din Castel Gandolfo, destinați după cât se pare să nu-l vadă deloc pe Francisc. Pentru moment, cu excepția schimbărilor de program în ultima oră, nu este prevăzut ca Papa să meargă acolo, nici pentru vreo rugăciune Angelus duminicală, așa cum nu sunt prevăzute alte activități publice. Bergoglio în aceste zile își desfășoară munca sa normală la "Sfânta Marta", primind vizite și citind corespondența. Ritmurile încetinite, suspendarea audiențelor generale (care vor fi reluate în august) precum și a liturghiilor de dimineață cu credincioșii la "Sfânta Marta" sunt "deja un fel de vacanță pentru el", a comentat pe de altă parte în zilele trecute directorul Sălii de Presă vaticane, părintele Federico Lombardi.

Și ritmuri diferite vor fi și cele care vor caracteriza noul an al Papei. De fapt, cu începerea Jubileului, Francisc, anunță surse vaticane, a decis să suspende tot anul vizitele ad limina ale episcopilor în așa fel încât să fie mai liber să participe la evenimentele legate de Anul sfânt extraordinar. Așa cum a decis, din același motiv, și că în 2016 va călători mai puțin. Actualmente în agendă pentru 2016 sunt călătoria în Chile, Argentina și Uruguay (dar încă nu este indicată o dată), cea la Cracovia în iulie pentru Ziua Mondială a Tineretului, și probabil Franța pe care Francisc ar fi trebuit s-o viziteze deja anul acesta.

(După Vatican Insider, 20 iulie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat