Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (19 iulie 2015)

Iubiți frați și surori, bună ziua! Văd că sunteți curajoși cu căldura asta în piață, felicitări!

Evanghelia de astăzi ne spune că apostolii, după experiența misiunii, s-au întors bucuroși dar și obosiți. Și Isus, plin de înțelegere, vrea să le dea un pic de alinare; și atunci îi duce deoparte, într-un loc retras, pentru ca să se poată odihni un pic (cf. Mc 6,31). "Mulți i-au văzut plecând și și-au dat seama... au ajuns înaintea lor" (v. 33). Și în acest moment evanghelistul ne oferă o imagine a lui Isus de o intensitate singulară "fotografiind", ca să spunem așa, ochii săi și percepând sentimentele inimii sale, și așa spune evanghelistul: "Coborând, Isus a văzut o mare mulțime și i s-a făcut milă de ei pentru că erau ca oile care nu au păstor; și a început să-i învețe multe" (v. 34).

Să reluăm cele trei verbe din această fotogramă sugestivă: a vedea, a i se face milă, a învăța. Le putem numi verbele Păstorului. A vedea, a i se face milă, a învăța. Primul și al doilea, a vedea și a i se face milă, sunt asociate mereu în atitudinea lui Isus: de fapt, privirea sa nu este privirea unui sociolog sau a unui fotoreporter, pentru că el privește mereu cu "ochii inimii". Aceste două verbe, a vedea și a i se face milă, îl configurează pe Isus ca Bun Păstor. Și mila sa, nu este numai un sentiment uman, ci este înduioșirea lui Mesia în care s-a făcut trup duioșia lui Dumnezeu. Și din această milă se naște dorința lui Isus de a hrăni mulțimea cu pâinea Cuvântului său, adică de a-i învăța pe oameni Cuvântul lui Dumnezeu. Isus vede, lui Isus i se face milă, Isus ne învață. Este frumos acest lucru!

Și eu i-am cerut Domnului ca Duhul lui Isus, Bun Păstor, acest Duh, să mă conducă în cursul călătoriei apostolice pe care am făcut-o în zilele trecute în America Latină și care mi-a permis să vizitez Ecuadorul, Bolivia și Paraguayul. Îi mulțumesc lui Dumnezeu din toată inima pentru acest dar. Mulțumesc popoarelor din cele trei țări pentru primirea lor afectuoasă și călduroasă și entuziasmul lor. Reînnoiesc recunoștința mea față de autoritățile din aceste țări pentru primirea și colaborarea lor. Cu mare afect le mulțumesc fraților mei episcopi, preoților, persoanelor consacrate și tuturor populațiilor pentru căldura cu care au participat. Cu acești frați și surori l-am lăudat pe Domnul pentru minunățiile pe care le-a săvârșit în poporul lui Dumnezeu care trăiește în acele ținuturi, pentru credința care a însuflețit și însuflețește viața sa și cultura sa. Și l-am lăudat pe Dumnezeu și pentru frumusețile naturale cu care a îmbogățit aceste țări. Continentul latinoamerican are mari potențialități umane și spirituale, păstrează valori creștine profund înrădăcinate, dar trăiește și grave probleme sociale și economice. Pentru a contribui la soluționarea lor, Biserica este angajată să mobilizeze forțele spirituale și morale ale comunităților sale, colaborând cu toate componentele societății. În fața marilor provocări pe care vestirea Evangheliei trebuie să le înfrunte, am invitat să se ia de la Cristos Domnul harul care mântuiește și care dă forță angajării mărturiei creștine, să se dezvolte răspândirea Cuvântului lui Dumnezeu, pentru ca religiozitatea deosebită a acelor populații să poată fi mereu mărturie fidelă a Evangheliei.

Încredințez mijlocirii materne a Fecioarei Maria, pe care întreaga Americă Latină o venerează ca patroană cu titlul Stăpânei Noastre de Guadalupe, roadele acestei călătorii apostolice de neuitat.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Vă salut cordial pe toți, romani și pelerini!

Salut îndeosebi pe tinerii din dieceza de Pamplona y Tudela, Spania.

Salut surorile din Sfânta Familie de la Nazaret reunite la Roma pentru capitulul general; orchestra din Offanengo-Casalbuttano; corurile din Vigo Cavedine (Trento); pe tinerii voluntari de la Conventul din Arco di Trento, pe tinerii din Meana Sardo și pe cei care participă la vacanța organizată de INPS din Pomezia; pe tinerii din Acțiunea Catolică din Mellaredo și Rivale (Padova).

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă cer, vă rog, să vă rugați pentru mine, nu uitați de asta. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat