Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Spre întâlnirea mondială

"Sunt mulți tineri consacrați în periferii..."

A fost un frate "simplu și bucuros", care frecventa casa familiei în timpul vacanțelor, așa încât l-a făcut să se îndrăgostească de viața franciscană. Însă exemplul de urmat a venit de la bunicul Pepe, al cărui nume îl poartă, rămas văduv destul de tânăr, cu patru copii de crescut. Era un țăran din Galiția care le repeta nepoților: "Cuvântul este ca un testament: înainte de a-l rosti se gândește, odată rostit se împlinește". Pentru Monseniorul José Rodríguez Carballo, secretar al Congregației pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică, vocația s-a născut în familie: "Îmi amintesc ziua în care am scris părinților mei de la Ierusalim pentru a-i informa despre voturile solemne. Mama mea a răspuns: «Fiule, suntem fericiți că devii frate, dar dacă vezi că Domnul nu te cheamă la viața aceea, întoarce-te. Vei fi primit cu iubire». Acest sentimente de libertate m-a însoțit mereu". Îl întâlnim pe arhiepiscop în timp ce este în plină activitate pentru organizarea unuia dintre evenimentele cele mai așteptate din Anul Vieții Consacrate: Întâlnirea Mondială pentru Tineri Consacrați și Consacrate programată la Roma de la 15 la 19 septembrie.

• Sfântul Scaun îi ascultă pe tinerii care aleg viața călugărească?

Când am început să programăm evenimentele pentru Anul Vieții Consacrate, tinerii au fost primul gând: nu pentru că sunt viitorul vieții consacrate, ci pentru că sunt prezentul. Vom vorbi despre teme fundamentale precum consacrarea, viața fraternă și misiunea. Tinerii vor fi chemați să povestească bucurii și speranțe. Așteptăm cel puțin cinci mii de tineri din toate lumea.

• Și totuși există dificultăți pentru un tânăr care alege să se consacre...

Angajarea până la moarte, acel "pentru totdeauna" nu este ușor de înțeles. Familia este prima realitate care suferă de această cultură a caracterului trecător. Trebuie înțeles că vocația la viața consacrată cere un răspuns necondiționat și definitiv. Există apoi o dificultate generațională. În multe comunități și institute piramida vârstei s-a răsturnat: puțin tineri și mulți bătrâni. Însă Biserica astăzi cere o fidelitate creativă și acest lucru nu este posibil fără experiența și amintirea bătrânilor și noutatea tinerilor. Este necesar un dialog existențial între unii și alții.

• Cine alege viața consacrată trebuie să redefinească și prioritățile...

Uneori nu se bazează pe elementele fundamentale ale vieții consacrate, ci pe aspecte minore. Se confundă esențialul cu secundarul. La început totul este esențial, dar cu trecerea timpului riscul este ca totul să devină secundar. Provocarea este a de întări o identitate care să-și aibă unitatea în elementele esențiale ale vieții consacrate: voturi, fraternitate și misiune. Este necesară unitate profundă cu privire la aceste puncte și libertate cu privire la restul.

• Papa Francisc încredințează consacraților misiunea de "a trezi lumea". Ce rol au tinerii?

Majoritatea consacraților, îndeosebi tinerii, trăiesc vocația cu bucurie. Să nu uităm ceea ce-i plăcea papei Benedict al XVI-lea să repete: "Un copac care cade face mai mult zgomot decât o pădure întreagă care crește". Există păcat și există infidelitate în viața consacrată, și printre tineri. Există abandonuri. Să privim însă la cei care se mențin în picioare, care au mare generozitate în a se dărui, cărora le place riscul de a duce evanghelia în periferiile cele mai periferice. Astăzi, tinerii consacrați, chiar dacă sunt puțini ca număr, nu au mai puțină semnificație evanghelică.

• Așadar, există speranță pentru viitor?

Acesta este momentul speranței. Nu vorbesc despre optimism pentru că forțele noastre ca persoane consacrate se diminuează, trebuie să lăsăm prezențe semnificative și opere duse înainte cu jertfă. Însă optimismul nu este o virtute evanghelică, în timp ce speranța se întemeiază pe Cel pentru care nimic nu este imposibil. Motivele pentru a spera există. E suficient să observăm numărul de canonizări sau martirii Bisericii: foarte mulți sunt consacrați. Și apoi atâția consacrați locuiesc în periferiile existențiale. Așadar, dacă privim la tineri, există speranță: ei sunt martori curajoși ai urmării lui Cristos.

• Adesea se vorbește despre viața călugărească drept refugiere de lume...

Trebuie să fim atenți. Ispita există, nu se poate nega. Pentru aceasta este nevoie de discernământ și de mare vigilență a motivațiilor vocaționale. Este o misiunea la care suntem chemați atât în țările bogate cât și în cele sărace, pentru că tentațiile sunt universale. Însă atâția tineri și adulți care se apropie de viața consacrată simt o adevărată chemare. Omenește vorbind, viața lor este rezolvată: au o profesie, studii calificate, locuri de muncă importante. Și totuși lasă toate pentru a-l urma pe Cristos. Este semnificativ că atâtea comunități monastice de viață de claustrare au vocații de tineri care vin din universități și contexte de viață bine așezate.

• Ce așteaptă Biserica de la consacrați?

Să aibă pasiune pentru omenire, mai ales pentru cei mai săraci, pentru suferinzi și pentru marginalizați. Cei care nu contează și pe care papa Francisc îi pune în schimb pe primul loc vorbind despre "cultura rebutului". Recunoștință, pasiune și speranță sunt cele trei provocări pentru consacrați. Dacă adăugăm două cuvinte, evanghelie și profeție, avem un cadru complet a ceea ce bărbații și femeile așteaptă de la consacrații din al treilea mileniu.

(Riccardo Benotti, după agenția SIR, 14 iulie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat