Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Întâlnirea națională Mariapolis

Mariapolis-ul național 2015, organizat de Mișcarea Focolarelor, a adunat la Roman, în perioada 9-12 iulie 2015, aproape 400 de persoane. Acestea, luând-o pe Maria ca model, s-au rugat, au cântat, au povestit experiențe și au încercat să arate cum se poate iubi în lucruri mici. Timp de câteva zile a prins viață un orășel al Mariei.

Membrii și prietenii Mișcării Focolarelor, cunoscută oficial sub numele de Opera Mariei, s-au întâlnit la Liceul Tehnic "Danubiana" din Roman pentru a constitui aici un oraș al Mariei, oraș nou, în care să trăiască mai intens spiritualitatea unității cu Isus în mijloc. Familii și tineri, preoți și persoane cunoscute, copii, gen 3 și gen 4, catolici și ortodocși, tineri și tinere care locuiesc în focolar, vorbitori de limbă română și maghiară au meditat asupra temei centrale a întâlnirii: "Sfânta Euharistie - mister de comuniune".

La meditații, Liturghii, rugăciuni, discuții în grupuri mici, adorație a revenit tema iubirii: a iubi pe Dumnezeu prin aproapele cu punctele program ale spiritualității: să iubești ca pe tine însuți, să iubești primul, să iubești mereu, să iubești pe toți, Isus să rămână mereu prezent între noi, să depășești orice durere cu Isus abandonat.

Pregătirea întâlnirii a început luni, 7 iulie, și a continuat și a doua zi. Cazarea s-a făcut în liceu, la Seminarul Franciscan și la Casa Verbiților.

Prima Liturghie de joi, 9 iulie, a fost prezidată de PS Petru Gherghel. La final participanții i-au cântat "La mulți ani", pentru cei 50 de ani de preoție și 75 de ani de viață și i-a oferit un aranjament floral având culorile curcubeului și cele trei înscrisuri: 25, 50, 75. Importante au fost și mărturiile tinerilor de la ultimele congrese gen.

Vineri, 10 iulie, pe lângă meditația de dimineață despre Euharistie și tema pentru familii, au rămas în amintirea tuturor ieșirea la pădure (cu sfânta Liturghie în aer liber) și adorația din biserica "Sfânta Tereza" din Roman.

În cursul zilei de sâmbătă, 11 iulie, tinerii și adulții au meditat despre euharistie, dar și despre organizarea comunităților locale. Copiii au avut în parcul din Roman marele examen despre cele 10 porunci, din care au reținut prin joc, mai ușor, decalogul. Seara a avut loc serata cultural-artistică în care s-a cântat, s-a dansat, s-a prezentat portul popular din Moldova.

Duminică, 12 iulie, catolicii și greco-catolicii au participat la Liturghie în sala Liceului "Danubiana", ortodocșii au participat la Liturghie într-o biserică ortodoxă din Roman. Întâlnirea s-a încheiat prin concluziile generale.

În zilele de Mariapolis nu au lipsit nici sportul, nici jocul de copii pe care l-au jucat și unii dintre adulți.

În fiecare vară, Mișcarea Focolarelor organizează astfel de întâlniri Mariapolis. Anul trecut s-a organizat pe zone, la Roman întâlnindu-se zona Moldova.

Cu mai mulți ani în urmă, Andrei Stefancic (Redi), responsabil al ramurii masculine a focolarinilor, a explicat pentru "Lumina creștinului": "Mariapolis este Orașul Mariei și s-ar putea defini ca un mare focolar temporar (3-4 zile), sau ca o bucățică de societate nouă care vrea să experimenteze cum ar fi lumea dacă toți ar trăi evanghelia, iubirea... Aici vin cele mai diferite persoane: bărbați, femei, tineri, copii, preoți, călugări, familii, profesori, muncitori... pentru a trăi iubirea reciprocă, pentru a-l experimenta pe Cristos și a-l duce după aceea în societatea unde trăiesc: acasă, la școală, la fabrică..."

Mișcarea Focolarilor - "Opera Mariei" -, a luat ființă în 1943 în orașul italian Trento, iar astăzi numără patru milioane și jumătate de membri în 182 de țări, și peste două milioane de simpatizanți în întreaga lume.

Chiara Lubich în anii '40, simțind că Dumnezeu o cheamă să-l urmeze în mod total, a găsit inspirație în familia din Nazaret, unde Iosif și Maria au trăit cu Isus în mijloc. Așa s-a născut focolarul: o comunitate de laici consacrați, care trăiesc în mijlocul lumii exercitând și o profesie, precum o aveau și Isus și Iosif. Și acesta e scopul principal al focolarului: aceia care fac parte din el să trăiască cu Isus în mijloc.

Pr. Cornel Cadar

*

Impresii Mariapolis 2015

  • "Este prima dată când particip la Mariapolis. Aș vrea să vă mulțumesc pentru iubirea cu care am fost primită în această mare familie. Nu mă așteptam să găsesc persoane atât de minunate care să mă înțeleagă. Dacă toată lumea ar trăi cu adevărat iubirea, așa cum o trăim noi aici, n-ar mai fi ură, ceartă, războaie. Aș vrea să-i rog pe cei prezenți ca, întorcându-se acasă, să trăiască iubirea lui Isus pe care au experimentat-o în aceste zile de Mariapolis și astfel vor putea schimba lumea". (Andreea, Reșița)

  • "Este al treilea Mariapolis la care particip și cred că cel de anul acesta a fost cel mai reușit. Mi-au plăcut meditațiile făcute despre cele 10 porunci și marele joc din parc prin care am aprofundat poruncile. Mi-am făcut mulți prieteni noi, iar cu cei vechi am consolidat prietenia" (Lucia, Roman)

  • "Particip pentru a doua oara la Mariapolis. Am întâlnit multe persoane. Ne-am bucurat împreună. Am acumulat multe experiențe și sper să putem face și acasă un «mic Mariapolis». Anul acesta am invitat și alte persoane pentru a trăi împreuna cu noi bucuria acestor zile minunate". (Mariana, Dumbrăveni)

  • "Am trăit împreună cu cei prezenți zile minunate, binecuvântate de bunul Dumnezeu. Am fost deosebit de impresionat de rugăciunile, de modul de a pregăti și de a trăi sfânta Liturghie al celor prezenți. Am învățat că trebuie să vestim tuturor mesajul lui Isus: iubirea" (Leonard, Roman)

  • "Cel mai profund moment pentru mine a fost seara de vineri când am avut adorația în biserica «Sfânta Tereza». Am simțit în acele momente cum unitatea tuturor parcă plutea în aer. Aș vrea să duc aceste sentimente acasă, la serviciu și să fiu un exemplu viu la fel ca Isus" (Monica, București)

  • "O impresie mică, dar cu trăire mare! Am venit la această întâlnire de câteva zile pentru a-mi încărca bateriile epuizate și plec cu ele schimbate și vă mulțumesc! Am participat la mai multe întâlniri care l-au avut în centru pe Isus și de la toate am avut de învățat. și de aici plec cu inima atinsă și plină de iubire și mă rog lui Dumnezeu să pot împărtăși și eu la rândul meu iubirea cu care am fost înconjurată acolo unde merg, în jurul alor mei și a comunității din care fac parte. Plec de aici cu ideea de a dezvolta iubirea față de Euharistie și de a încerca să tolerez, să dialoghez, să dăruiesc și să fiu solidară". (Petronela, Iași)

A consemnat pr. Iosif Dămătăr

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 9-12 iulie: Roman: Întâlnirea națională Mariapolis

- 9-12 iulie: Roman: Întâlnirea națională Mariapolis (II). Foto: Maria Petruț


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat