Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Giacomo Biffi, teologul lui Pinocchio

De Francesco Rossi

Era "italianul cardinal", pe care Ioan Paul al II-lea l-a chemat din orașul sfântului Ambroziu la catedra sfântului Petroniu, unde a stat timp de 20 de ani, denunțând fără jumătăți de măsură relele dintr-un Bologna - ba chiar dintr-o regiune - "sătulă și disperată". Giacomo Biffi, 87 de ani împliniți de puțină vreme - era născut la Milano la 13 iunie 1928 -, arhiepiscop de Bologna din 1984 până în 2003, teolog ironic și rafinat, s-a stins la primele ore ale zilei de sâmbătă 11 iulie în casa de îngrijire din Bologna "Toniolo", unde de mult timp era internat datorită un forme severe de cardiopatie dilatativă și arteriopatie generalizată. Funeraliile, celebrate, de succesorul său la conducerea diecezei, cardinalul Carlo Caffarra, se vor ține marți 14 iulie, la ora 10.30, în catedrala "Sfântul Petru", la Bologna.

De la Milano la Bologna. Născut la Milano la 13 iunie 1928, a fost hirotonit preot la 23 decembrie 1950, tot la Milano, de arhiepiscopul cardinal Alfredo Ildefonso Schuster. Luând doctoratul în teologie în 1955 cu o teză despre "Păcatul și libertatea în condiția umană actuală", paroh și profesor în seminariile arhidiecezei milaneze, la 7 decembrie 1975 a fost ales de Paul al VI-lea episcop titular de Fidene și auxiliar al cardinalului Giovanni Colombo, arhiepiscop de Milano, care l-a consacrat episcop la 11 ianuarie 1976. Din 1976 până în 1982 a făcut parte din Comisia episcopală a CEI pentru doctrina credinței, cateheză și cultură, al cărei secretar a fost din 1979 până în 1982, iar din 1982 a fost membru al Comisiei episcopale pentru liturgie. Numit arhiepiscop de Bologna la 19 aprilie, și-a făcut intrarea solemnă la 2 iunie. La 7 iulie același an a fost ales președinte al Conferinței episcopale din Emilia Romagna. După niciun an, la 25 mai 1985, a primit purpura de cardinal de la Ioan Paul al II-lea.

Teologie și cateheză. Teolog și catehet, om al Bisericii și cetățean italian: acestea sunt caracteristicile magisteriului său și ale vastei producții bibliografice. În 1999 a dat la tipar "Risorgiment, stat laic și identitate națională"; după câțiva ani, în 2007, biografia sa "Memorii și digresiuni ale unui italian cardinal" (văzută și mărită în 2010), în care explică faptul că "identitatea națională a precedat de mulți ani intrarea în Sacrul Colegiu": iată pentru ce nu sunt memoriile unui cardinal italian, ci, întocmai, ale unui "italian cardinal". Din producția literară a lui Collodi și Guareschi scoate idei pentru reflecții teologice, din "Împotriva Maestrului Ciliegia. Comentariu teologic la «Aventurile lui Pinocchio»" (Jaka Book 1977) la "Pinocchio, Peppone, anticristul și alte divagații" (Cantagalli 2005). Ca arhiepiscop de Bologna a găzduit, în 1997, Congresul euharistic național și a voit ca rod permanent al acestui eveniment eclezial Institutul Veritatis Spendor, "centru pentru formarea și cercetarea culturală catolică" în slujba Bisericii de Bologna. Aici, la începutul anilor două mii, a ținut aglomerate "cursuri neobișnuite de cateheză", care au fost cuprinse apoi în producția sa bibliografică.

Conclavul din 2005 și exercițiile spirituale în Vatican. Membru al Congregației pentru Cler și al Congregației pentru Educația Catolică, în 1989 a predicat exercițiile spirituale papei Ioan Paul al II-lea și Curiei Romane, iar la 16 decembrie 2003, după ce a împlinit 75 de ani, a lăsat conducerea Bisericii de Bologna. La 18 ianuarie și-a luat rămas bun de la arhidieceză, retrăgându-se să trăiască la Villa San Giacomo, în hinterlandul Bolognei, și din voința sa a dispărut de pe scena publică. Însă în 2005 a participat la conclavul care l-a ales papă pe Joseph Ratzinger și în 2007 a fost chemat chiar de Benedict al XVI-lea să predice exercițiile spirituale papei și Curiei Romane. Apoi, cu înaintarea în vârstă, s-a făcut tot mai apăsătoare încercarea bolii. Cu doar o lună în urmă, papa Francisc, informat despre condițiile sale de sănătate, i-a scris exprimând "profunda apropiere în acest moment de suferință" și asigurându-l de rugăciunea sa pentru "a adera la voința Domnului și a oferi pătimirile sale pentru binele Bisericii".

(După agenția SIR, 11 iulie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat