Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Luizi-Călugăra: Campus "Prietenia în culori"

În perioada 1-7 iulie 2015, în Parohia "Înălțarea Sfintei Cruci" din Luizi-Călugăra, s-a desfășurat un campus de vară, la care au participat 260 de copii, 50 de animatori bine pregătiți, surorile franciscane și pr. vicar Gabriel Bogleș. Tema campusului din anul acesta a fost: "Prietenia în culori", inspirată din filmul Mica prințesă (The little princess).

Deschiderea oficială a campusului parohial a avut loc miercuri, 1 iulie 2015, când, cu mic cu mare, ne-am adunat în Căminul Cultural al comunei, unde pr. paroh Iosif Beșleagă, după cuvântul de bun venit, a deschis oficial campusul intitulat "Prietenia în culori".

După ce am urmărit piesa de teatru din ziua respectivă cu tema: "Iubirea dă culoare vieții", organizată de câțiva animatori și copii, ne-am îndreptat spre școală, unde sălile de clasă așteptau fiecare grupă pentru cateheză.

Piesa de teatru ce a servit drept suport pentru aceste zile o are ca subiect principal pe Sara, o fetiță, care, după moartea mamei sale, este dusă de către tatăl ei la o școală pentru fete. Rămasă orfană, Sara dorește să-și păstreze inima puternică și gingașă, ea vrând să demonstreze tuturor că poate să rămână o "mică prințesă". Învățătura acestei povestiri este aceea că niciodată nu suntem singuri, orice s-ar întâmpla și că, acolo unde este speranță în suflete, lucrurile încep să se îmbunătățească.

După cateheză, fiecare copil a primit câte o șepcuță colorată și, grupați pe apoi clase, s-au bucurat de atelierul de lucru manual, unde au confecționat rame foto, bonete, cutii pentru cadouri, au modelat plastilină, au desenat pe asfalt, au colorat forme din aluat, creând o multitudine de figurine. Copiii au pus mult suflet în această activitate și s-au arătat interesați să facă lucruri frumoase, drept dovadă fiind sentimentul de mândrie din final, pentru ceea ce au realizat.

Un punct forte al campusului și o deosebită atracție pentru copii au fost jocurile. Fie că ele s-au desfășurat în sălile de clasă sau în aer liber, veselia și râsetele inocente ale copiilor nu au lipsit în niciun moment. Copiii, mici sau mai mari, s-au distrat și au râs copios. Fie că a fost vorba de jocurile clasice precum "Chimița", "Baba oarbă", cele de cunoaștere: "Salata cu fructe", fie că au fost alte jocuri noi, toate au avut un efect excelent.

Și, după cum se spune că românului îi place să joace și să danseze, nu puteam să nu includem în program și un moment acordat dansurilor și bansurilor. Indiferent că a fost vorba de muzică populară, cu hore și sârbe, de muzică dance românească ori străină, copiii, adolescenții și animatorii nu au stat deoparte și nu s-au sfiit să intre în "joc". Fiecare, în funcție de preferințe, a dansat până la epuizare și toți au profitat de orice moment pentru a se simți bine.

Temele pieselor de teatru de joi și vineri au fost: "Dăruind, câștigi prieteni" și respectiv "Speranța care nu se pierde", iar programul a fost asemănător cu cel de miercuri. În fiecare seara, s-a participat la sfânta Liturghie, iar după sfânta Liturghie se înălța câte un lampion.

În a patra zi a campusului, sâmbătă, ne-am adunat cu toții în fața bisericii, am participat la sfânta Liturghie și apoi, întrucât vremea a fost frumoasă, ne-am îndreptat cu pași vioi și plini de energie spre pădure. Acolo s-a prezentat piesa de teatru din acea zi, cu tema: "Bunătatea învinge răutatea". Apoi, au urmat bansurile, jocurile pe grupe, unde clasa a patra a fost câștigătoare, clasa întâi clasându-se pe locul al doilea, iar pe locul al treilea fiind clasa a șasea. În cele din urmă, fiecare grupă a fost învingătoare, câștigând noi prieteni și devenind mai uniți.

Duminică, în a cincea zi a campusului, programul a fost unul mai lejer. S-a participat dimineața la sfânta Liturghie, apoi a urmat ultima parte din piesa de teatru, cu tema: "Prieteni pentru totdeauna". S-a continuat cu diferite activități: cateheza, bansurile, multe jocuri și concursuri.

În penultima zi a campusului, luni, programul a decurs asemănător cu cel din primele zile, cu excepția faptului că s-a vizionat un film religios pentru copii, numit "Întâlnirea lui Isus cu Zaheu" .

La încheierea campusului, în ultima zi, ne-am adunat la biserică pentru a participa la sfânta Liturghie și pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru aceste zile minunate unde am învățat că prietenia adevărată este ca o coroană nestemată și că este darul lui Dumnezeu, iar el merită toată recunoștința. După sfânta liturghie, ne-am îndreptat spre Căminul Cultural, unde fiecare clasă a pregătit câte un moment artistic. La spectacol au participat atât părinții, bunicii, rudele copiilor, cât și binefăcătorii acestui campus.

Iată câteva impresii ale copiilor și animatorilor prezenți la campus:

"M-am simțit bine. Mi-a plăcut mult și a fost distractiv. Mi-au plăcut cel mai mult dansurile si jocurile." (Eliza G. - grădiniță);

"A fost frumos, distractiv, amuzant. Mi-am făcut prieteni noi, ne-am jucat împreună. Am vizionat sceneta frumoasă și am muncit în echipă." (Georgiana M. - clasa a V-a);

"Tema campusului a fost cea care m-a ținut activ pe tot parcursul campusului. Prietenia în culori m-a făcut să îmi doresc sa să am cât mai mulți prieteni și să mă împrietenesc mai bine cu colegii mei și cu animatorii. Am fost plăcut surprins de lucrul manual pe care noi le-am făcut, de jocurile care m-au apropiat mai mult de prietenii mei. Iar lucrul care mi-a plăcut cel mai mult a fost că fiecare copil s-a implicat în mod direct la spectacolul din ultima zi! Abia aștept următorul campus!" (Maximilian B. - clasa a VI-a);

"Pentru mine campusul copiilor a reprezentat și reprezintă o experiență frumoasă, am avut ocazia sa învăț foarte multe lucruri noi și folositoare, spre exemplu: la lucru manual am învățat să fac rame foto din hârtie, cutii de cadou, bonete și multe altele; am învățat și multe jocuri de cunoaștere, jocuri pentru grup etc. Bucuria a fost si mai mare fiindcă am avut ocazia să îi învăț pe copii aceste lucruri frumoase, iar pe lângă lucru manual și jocuri am reușit să îi facem pe copii să se integreze mai bine într-un grup și să se apropie de Dumnezeu mai mult. După părerea mea, acest campus și simplul fapt că stai în fața copiilor și le vorbești despre diferite teme propuse și ei te ascultă cu interes, te face să te maturizezi și să crești în credință. Pe de altă parte, datorită campusului am cunoscut multe persoane cu caractere diferite și am reușit să rămân cu ceva bun de la fiecare. În concluzie acest campus m-a îmbogățit fiind exemplu bun pentru copii, m-a atras mai aproape de Dumnezeu și pot spune că pe lângă cei trei ani la care am fost animator la campus, as mai participa cu drag ori de câte ori voi avea ocazia." (Raluca B. - animator clasa a IV-a);

"A fost o experiență foarte frumoasă, am întâlnit copii extraordinari. M-am distrat pe cinste și am încercat să socializez cu toți. Pentru mine este prima data când am fost animator. Au fost zile de neuitat si totodată un lucru minunat. (Iulian M. - animator clasa a V-a);

Nu putem încheia fără a-i mulțumi, în numele copiilor, lui Dumnezeu, care a fost alături de noi cu harurile sale. De asemenea, mulțumim binefăcătorilor, animatorilor, surorilor franciscane, tuturor celor care s-au implicat într-un mod sau altul pentru ca acest campus să fie unul de neuitat pentru copii. O mulțumire deosebită le aducem pr. vicar Gabriel Bogleș și pr. paroh Iosif Beșleagă, pentru tot ce au făcut pentru ca aceste zile să fie cu adevărat minunate. În spatele acestui campus se ascunde multă trudă pentru pregătirea programului, repetiții, toate acestea pentru a oferi copiilor un program educativ și religios reușit. Dumnezeu să ne binecuvânteze și să ne umple cu harurile sale.

Gabriel Cocianga

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1-8 iulie: Luizi-Călugăra: Campus "Prietenia în culori"


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat