Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Părinții: primii martori, primii gardieni ai unei vocații

De la 6 la 9 iulie 2015 s-a desfășurat la Praga al XXVI-lea Congres Vocațional European despre tema: "Cum trebuie însoțiți tinerii la preoție și la viața consacrată în familie astăzi". Evenimentul a fost promovat de Comisia pentru Vocații Sacerdotale al Consiliului Conferințelor Episcopale Europene (CCEE) - European Vocations Service (EVS), în colaborare cu Serviciul Național pentru Vocații din Republica Cehă, țară gazdă.

Au fost 65 de participanți la lucrări, îndeosebi episcopii responsabili ai pastorației vocaționale (9), directorii Oficiilor Naționale pentru Pastorația Vocațională și câțiva reprezentanți ai organismelor vocaționale europene. Evenimentul, de mare însemnătate pastorală, a permis obținerea unui dublu obiectiv: a) a favoriza, între lucrători, confruntarea cu privire la diferitele realități vocaționale în respectivele națiuni (19, inclusiv Statele Unite ale Americii), împărtășirea de trude și obstacole, rugăciunea pentru vocații; b) sugerarea de criterii și orientări pentru slujirea vocațională.

Dar, mai ales, a reieșit în Congres dorința de a putea oferi vreun input de reflecție, care să ajungă la Părinții sinodali, în vederea apropiatului Sinod al Familiei, convocat de Papa Francisc, cu tema: "Vocația și misiunea familiei în Biserică și în lumea de astăzi". Zilele Congresului au avut momente de împărtășire și reflecție, dar și spații de destindere și respirație culturală cum ar fi vizitarea orașului Praga (cu celebrarea euharistică la biserica Fecioarei Maria glorioase, care îl găzduiește pe Pruncul Isus din Praga) și concertul de violoncel propus de patru tineri muzicieni din "Praha Cello Quartet".

În prima zi - după saluturile inițiale al monseniorului Josef Kajnek, episcop delegat pentru vocații în numele episcopatului din Republica Cehă; al lui Jan Wolf, consilier al orașului Praga pentru cultură și arte frumoase și reprezentant al magistratului orașului Praga; al monseniorului Oscar Cantoni, președinte al Comisiei CCEE - EVS; al părintelui Michel Remery, vice-secretar general al CCEE și al monseniorului Nico Dal Molin, secretar al Comisiei CCEE - EVS - a avut loc o mărturie de credință și de viață a unui tânăr preot ceh, părintele Kamil Skoda, împreună cu părinții săi, povestind experiența lor: "Ce influență poate avea familia asupra vocației sacerdotale".

Și în ziua a doua a fost marcată de câteva mărturii semnificative: părintele Jan Balik, director național pentru pastorația tineretului din Republica Cehă, s-a focalizat asupra "serviciului Bisericii adus tinerilor în perioada comunistă și pastorația tineretului în perioada comunistă", îndeosebi prezentând experiența centrelor pentru tineri născute pentru dieceză; părintele Filip Hacour, director național pentru pastorația vocațiilor din Belgia (zona flamandă), a oferit o reflecție despre realitatea "familiei, a tinerilor în contextul secularizării: stilul pastorației în Biserica din Belgia?". O ultimă mărturie despre vocația la viața consacrată a fost propusă în ultima zi a congresului, din partea fratelui Krystof Javurek și sora Judith Tulejova.

În afară de mărturii, au fost esențiale câteva propuneri de reflecție. Soții Attilio Danese și Giulia Paola Di Nicola, ambii scriitori și profesori la Universitatea din Chieti, au propus o "lectură a situației socio-culturale a familiei în Europa: criterii și orientări pentru o educație la credință și o primire vocațională".

Pornind de la câteva date sociologice și antropologice, ei au găsit motivele care stau la baza actualei crize a căsătoriei și a instituției familiale așa încât, fiind găsite cauzele, tinerii să poată fi ajutați să se gândească din nou la căsătorie în calitatea și în motivațiile acestei alegeri.

O a doua conferință - "Cum trebuie însoțiți tinerii la preoție și la viața consacrată pornind de la actualul context familial?" - a fost introdus miercuri de monseniorul Jorge Carlos Patròn Wong, secretar pentru Seminarii din Congregația pentru Cler.

Intervenția monseniorului Patròn Wong s-a împărțit în trei pasaje: a) legătura dintre pastorația familială și pastorația vocațională; b) ceea ce este cerut drept contribuție la pastorația tineretului; c) însoțirea personală și eclezială a tinerilor. În ceea ce privește primul aspect, mons. Wong a preluat un text din Familiaris consortio (nr. 53) a sfântului Ioan Paul al II-lea, conform căruia se poate face mult pentru a ajuta familiile să devină "primul și cel mai bun seminar al vocației la viața de consacrare pentru Împărăția lui Dumnezeu".

Cu privire la acest aspect, a fost evidențiată o orientare fundamentală pentru pastorația vocațională: "Părinții nu sunt promotori ai vocației copiilor, nici proiectanții ei, ci sunt primii martori, primii gardieni care veghează, care încurajează și care întăresc. Se poate întâmpla și ca ei să nu fie creștini, sau să opună rezistență, sau să nu fie de acord cu vocația copiilor lor. Aceste atitudini sunt motivul pentru care noi, ca animatori ai pastorației vocaționale, trebuie să avem o mare grijă de legătura cu părinții și cu familiile tinerilor pe care-i întâlnim".

Experiența trăită a permis nu numai să se vorbească despre familie, ci și să se trăiască împreună o "atmosferă de familie", formată din rugăciune și relații fraterne, de comuniune și stimă a frumuseții diferitelor vocații, amintind propriile familii de origine și făcând trimitere la marea familie, care îi adună și îi unește pe toți, care este Biserica.

(După Zenit, 10 iulie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat