Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cuvintele călătoriei papale

De Silvina Pérez

Periferii, deținuți, populații indigene, bolnavi: opt zile cu o agendă foarte încărcată de întâlniri, vizite și discursuri, atât pe plan politic cât și pastoral. Îi va întâlni pe cei mai slabi, dar și mii de tineri, familii, cler și diferitele categorii sociale. Și nu numai. De la A de "Aymara" la S de "Sumaj Orcko", cuvintele cheie care ajută să se înțeleagă culturile latinoamericane, momentul pe care-l trăiesc și religiozitatea lor profundă.

Ecuador

Chicha - Este o băutură derivată din fermentarea nedistilată a porumbului. Își are originile de la imperiul incas, considerată berea comunităților indigene. Este realizată prin fierberea și fermentarea succesivă a porumbului. Rezultatul este o băutură dulce cu gradație alcoolică scăzută (în general de la 1 la 3 la sută). La origine era obținută mestecând porumbul abia cules și scuipat în interiorul unui recipient de lut, procedeu care revenea numai femeilor. Enzimele conținute în salivă transformă amidonul de porumb în zaharuri simple, care apoi dau loc procesului de fermentare. Odată fermentată, chicha era filtrată, îmbuteliată și lăsată să stea la umbră pentru o anumită perioadă înainte de a o consuma. Acest proces este încă practica de populațiile andine.

Dolarizare - În 1999 a fost prima țară latinoamericană ca nu a onorat o parte din datoria externă, ce ajungea la peste 15 miliarde de dolari. Pentru a face față gravei crize economice, fostul președinte Majuad a adoptat la 9 ianuarie 2000 dolarizarea economiei, precizând că din acel moment moneda națională, sucre, a va fi legată de dolar cu un schimb fix. În schimb, default-ul din Ecuador are loc în 2008. La șapte de ani de atunci, țara și-a schimbat aspectul. Conform datelor din 2013 ale Fondului Monetar Internațional, Ecuadorul are a opta economie din America Latină cu un PIB care în 2012 a fost de circa 150 de miliarde de dolari. În sectorul agricol, țara se distinge prin producția de banane, fiind cea mai mare exportatoare din lume. Alte produse importante ale agriculturii sunt cacao (a opta producătoare din lume) și cartofii. Ecuadorul este cea mai mică dintre membrii OPEC, însă petrolul reprezintă în orice caz 20% din intrările publice și 96% din export. Actualul cadru macroeconomic prezintă o situație generală favorabilă, în pofida contextului internațional dificil.

Dreptatea ambientală - Crearea de mecanisme de control ambiental va fi propunerea pe care președintele Rafael Correa o va prezenta la Conferința despre schimbarea climatică, la 21 decembrie la Paris pentru a încerca să definească criterii unificate în apărare în raporturile dintre omenire și natură. Conform lui Correa, țările din sudul lumii au o datorie financiară față de lumea bogată, dar în același timp sunt creditori de datorie ecologică, deoarece poluează mai puțin și sunt obiect de prădare și al consecințelor schimbării climatice, în timp ce au implementat în mai multe cazuri planuri de dezvoltare care respectă ecologia. Una dintre chestiunile ambientale cele mai controversate pe care președintele Correa le înfruntă în țara sa este în schimb cea a Yasuni National Park. Situată în inima Amazoniei ecuadoriene, rezervația Yasuni găzduiește diferite popoare indigene, între care etniile huaorani, tagaeri și taromenane. Yasuni este un vechi termen quechua, înseamnă "pământ sacru". Este de fapt unul dintre siturile de uscat în care se concentrează cele mai mari biodiversități: 150 de specii de amfibii, 121 de reptile, 600 de păsări, 204 de mamifere, între care tapiri și jaguari. Suprafața zonei este împărțită în blocuri cărora le corespund concesiuni de exploatare petroliferă.

Patria mare - Ideea bolivariană a unei patrii mari este un model de integrare dorit de Simon Bolivar (1783-1830), aclamat ca libertador, care visa să unească toate fostele colonii într-o mare confederație în primele decenii din secolul al XIX-lea când a izbucnit lupta coloniilor spaniole și portugheze pentru independența lor. Mandatarii din Ecuador, Bolivia și Paraguay sunt toți prezenți cu accentuări diferite, dar cu o trăsătură în comun: să parcurgă căile integrării spre configurarea unei Uniuni sudamericane și a patriei mari latinoamericane.

Bolivia

Akulliku - Înseamnă "actul de a mesteca frunze de coca" în aymara și quecha. În timpul colonizării, spaniolii au adus sclavi africani pentru a cultiva coca, pe care apoi o distribuiau în rații indienilor care lucrau în minierele de argint. Este un obicei tradițional puternic înrădăcinat în Bolivia. Anzii sunt lanțul muntos cel mai populat din lume, în niciun alt loc nu se găsesc milioane de persoane care locuiesc la peste 3.500 de metri deasupra nivelului mării. Pentru a exercita activități productive cum ar fi cultivarea cartofului, porumbului și cocăi, oamenii din munți au adaptat istoric organismul lor la Cordiliera. Pentru a scăpa de hipoxie, adică de lipsa de oxigen, populațiile andine au mestecat frunze de coca pentru a combate frigul, foamea și răul de munte.

Aymara - Termen care literal înseamnă "strămoși". Sunt descendenții constructorilor orașului Tiahuanaco, prezenți în mare măsură în vestul andin al celor două departamente La Paz și Oruro. Evo Morales a fost primul indigen care a devenit, în 2006, președinte al Boliviei. Este la al treilea mandat al său, reales în octombrie 2014 cu aproape 60% din consensuri. Va conduce țara până în 2020. Morales este un indigen aymara și ceremonia pentru jurământul său ca președint s-a desfășurat la ruinele preincașe ale orașului Tiahuanaco, la 71 de kilometri de La Paz. Localitatea a fost aleasă pentru că reprezintă "rădăcinile" culturilor andine și amazoniene. În timpul ceremoniei cu populația indigenă și reprezentanții politici și instituționali era îmbrăcat în haine tradiționale aymara.

Quechua - 45% din populația boliviană este format din grupuri indigene (Constituția prezintă 37): acestea folosesc spaniola ca a doua limbă și rămân pe larg fideli față de limbile locale antice. Quechua sunt descendenți ai colonizatorilor veniți cu cucerirea imperiului incas și prevalează în centru-sud, în triunghiul descris de cele trei departamente Cochabamba, Chiquisaca și Potosí.

Statul plurinațional indigenist Bolivia - Este vorba despre prima tentativă la nivel continental de funcționare a unui model constituțional indigenist. Născut pornind de la reforma constituțională din 25 ianuarie 2009, arhivează fizionomia arhitecturii instituționale a Republicii Bolivia pentru a face loc noului Estado Plurinacional de Bolivia în spaniolă, Bulibya Mamallaqta în quechua, Wuliwya Suyu în aymara și Tetã Volíbos în guaraní. Față de alte țări latinoamericane, Bolivia se caracterizează printr-un nivel ridicat de analfabeți. Sistemul său școlar public a fost refondat cu la Ley de educación - aprobată în decembrie 2010, a reordonat ciclul școlar de bază de opt ani și unul superior de patru - care acordă mare spațiu învățării limbilor indigene.

Sumaj Orcko - Numele quechua al lui Cerro Rico, unul dintre zăcămintele de argint cele mai bogate din lume. Incașii au fost primii care au excavat în Cerro Rico - care înseamnă "colină bogată" - iar spaniolii au găsit și ei aici bogățiile cu care au construit imperiul lor. Sunt cinci secole de când minerii își riscă viața în Anzii bolivieni la cinci mii de metri altitudine. Orarul este lung și munca este apăsătoare. La Cerro Rico lucrează între 15.000 și 16.000 de mineri care extrag argint, staniu, zinc și plumb. Aparțin la mici cooperative: avantajul este acela de a avea drept la o asigurare în caz de boală, în timp ce în caz de moarte familia răposatului primește o cotă lunară. Acesta este un factor de importanță mare, dat fiind faptul că 90% dintre oamenii care lucrează se îmbolnăvesc de silicoză și mor la o vârstă cuprinsă între 55 și 60 de ani. În 2010, vârful muntelui a început să se prăbușească și guvernul bolivian a încercat să închidă câteva dintre mine din motive de siguranță. Cazul emblematic este cel din Moropoto, închisă la începutul anului 2014: însă minerii au continuat să lucreze acolo. Nu vor să plece dintr-o mină care a dat de muncă mai multor generații. Mai general, guvernul ar vrea să transfere 13.000 de muncitori în noi mine la 4.000 de metri, însă ei au refuzat. În toată țara, minerii sunt 140.000 și sunt foarte organizați. În Bolivia, cooperativele minerilor au o mare putere politică și preferă să aibă puține controale lăsând muntele și muncitorii într-o situație de siguranță scăzută.

Paraguay

Ayoreo Totobiegosode - Sunt ultimul grup indigen rămas în izolare, în afara Amazoniei, care riscă să dispară din cauza despăduririi provocate de activitățile firmelor zootehnice în pădurea Chaco, la granița dintre Paraguay și Bolivia. Sunt una dintre cele 20 de etnii indigene din Paraguay. Pământul lor înregistrează un nivelul de despădurire cel mai ridicat din lume. Ayoreo, în izolarea lor, sunt printre populațiile cele mai autosuficiente de pe planetă, dar dacă pământul lor nu va fi ocrotit se vor întâlni cu o catastrofă. Contactul a adus cu sine boli, mizerie și o imensă suferință pentru familii. Reclamă încă din 1993 restituirea celor 550.000 de hectare de teren. Prin pastorația indigenă, Conferința Episcopală din Paraguay a trimis un text guvernului pentru a încerca să sugereze o soluție.

Războiul triplei alianțe - Fără îndoială, conflictul cel mai sângeros din ultimele două secole de istorie latinoamericană a fost dus din 1865 până în 1870 împotriva forțelor unite ale Braziliei, Argentinei și Uruguayului. Populația paraguaiană a trecut de la un total de circa un milion și jumătate de persoane la puțin peste două sute de mii, dintre care 25.000 de bărbați. Tragedie care a creat în mare parte epica femeii paraguaiene: de fapt ele, femeile, într-un Paraguay rămas fără bărbați, au fost cele care l-au reconstruit bucată după bucată. Un protagonism devenit legendar, dar care în realitate are rădăcini antice și complexe. Conform părintelui Giuseppe Zanardini, salezian de 35 de ani în Paraguay, unde este astăzi unul dintre cei mai mari antropologi, "când spaniolii au venit în 1537, au întemeiat Asunción ca bază militară. Raportul cu indigenii au fost în general pașnic și au fost foarte mulți soldați care au avut copii cu femei guaraní. Dar aici s-a creat o situație destul de unică față de celelalte colonii: copiii creșteau în satele indigene, vorbind limba locală, crescuți de mame și de ansamblul comunității, în timp ce tații rămâneau departe. Așa s-a născut Paraguayul metis și acesta este motivul pentru care limba guaraní este astăzi cea a 90% din populație. Acolo s-a forjat și o identitate feminină foarte puternică. Femeia ca o conducătoare a familiei, responsabilă de creșterea copiilor dar și de întreținerea economică".

Itaipú - Este cea mai mare centrală hidroelectrică din lume pentru generarea de energie și este considerată una dintre cele șapte minuni de inginerie civilă din secolul al XX-lea. construită între 1975 și 1991 de-a lungul fluviului Paraná, la granița dintre Brazilia și Paraguay, este gestionată de o joint venture între companii din cele două țări vecine. Centrala, a cărei realizare a constat 25 de miliarde de dolari, este constituită din 20 de generatoare cu o putere totală de 14 gigawatt și acoperă singură 90% din necesarul de energie electrică paraguaiană și 25% din cel brazilian. Și tocmai această realitate este la baza acuzelor paraguaienilor pentru prețul prea mic la care plătesc brazilienii acea electricitater. În 2013, centrala a produs 98,6 miliarde de kilowați/oră, mai mult decât 98,1 terawați ai celor Trei Gâturi din China, chiar dacă această ultimă centrală are 8.000 mw de putere în plus. Electricitatea produsă de Itaipú a fost determinantă pentru dezvoltarea Braziliei (anul trecut a acoperit singură 17% din cererea de electricitate) și mai ales a Paraguayului (anul trecut a acoperit 75% din cererea de electricitate).

Pachamama sau Mama Pacha - Este Zeița Pământ a popoarelor andine din America de Sud, venerată încă de oamenii care se recunosc în cultura incașă, sau de alte popoare care locuiesc pe înălțimile Anzilor, cum sunt aymara și quechua. Este zeița pământului, a agriculturii și a fertilității. Cu ocazia vizitei Papei artistul paraguaian Koki Ruiz a construit un altar enorm folosind un amestec de porumb, nuci de cocos, bostani și semințe, care va fi folosit în timpul liturghiei de la 11 iulie. Altarul, explică Ruiz, reprezintă generozitatea naturii și "amestecul nostru de culturi care vorbesc prin semințele Maicii Pământ". În afară de peste 30.000 de spice de grâu, pe altar vor fi și 200.000 de nuci de cocos pe care au fost imprimate mesaje și urări ale poporului paraguaian adresate Pontifului.

Paraguay - Înseamnă "fluviul care duce la mare" în limba guaraní, una dintre populațiile seminomade precolumbiene care locuiau în regiune cultivând porumb și manioca. Actuala sa capitală, Asunción, a fost întemeiată în 1537 de spanioli, devenind bază de plecare a misiunilor iezuite prin care să se răspândească creștinismul și civilizația în acest colț al Americii.

(După L'Osservatore Romano, 5 iulie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat