Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cartea care aduce bucuria: "Cine ești tu, Ignațiu de Loyola?"

A fost odată ca niciodată... o familie nobilă, atât de prosperă și generoasă, încât, după ce-i hrănea pe cei ai casei, pe soldați, pe trecători, pe toți nevoiașii, le mai rămânea mâncare suficientă cât să hrănească și animalele sălbatice. Și faptele de arme ale familiei, dar și generozitatea sa, aveau să fie recunoscute de rege, de aceea, pe blazonul familiei figurau pe câmp de aur, de două ori câte șapte bare maro, dar și imaginea a doi lupi mâncând dintr-un cazan. Sute de ani mai târziu, hranei pentru trup avea să i se adauge darul neprețuit al hranei spirituale, care să poată îndestula întreaga lume. Se întâmpla în Spania, în Țara Bascilor, la Azpeitia, în familia Loyola, când, în anul 1491 s-a născut Ignațiu (Íñigo) López de Loyola. "Contemplativ în acțiune", căutând "să-l vadă pe Dumnezeu în toate lucrurile", ca să poată descoperi și împlini voința lui, Ignațiu de Loyola era omul pe care Biserica și lumea îl aștepta.

Ce ne spune nouă, celor de astăzi, numele lui? Învăluit într-o aură de mister, asemenea fiilor lui spirituali, iezuiții, fondatorul și primul superior general al Societății lui Isus face parte din categoria marilor personalități care au marcat istoria universală. A încerca să vorbești despre el este disuasiv, fiindcă "paradoxul ignațian nu se lasă epuizat nici măcar de cele mai exhaustive monografii" (pr. Marius Taloș, SJ); a-i urma învățătura cere eroism, iar a-l înțelege este o provocare de spirit pe care puțini dintre cei care nu sunt iezuiți o pot susține.

Iată de ce apariția volumului intitulat: "Cine ești tu, Ignațiu de Loyola?", aflat la a doua ediție în limba română, reprezintă un eveniment remarcabil și o mare bucurie. Cu limpezimea, mireasma, prospețimea, dar și cu profunzimea și perseverența apelor unui râu de munte, cartea compune imaginea sfântului Ignațiu de Loyola din scânteierile maximelor sale, montate cu artă de bijutier desăvârșit în lumina biografiei și a evenimentelor contemporane. Este imaginea "omului cu ochi veseli", care ne învață că "nu multă știință hrănește și îndestulează sufletul, ci simțirea și savurarea lăuntrică a lucrurilor". Și fiindcă "o imagine face mai mult decât o mie de cuvinte", volumul este bogat ilustrat cu desenele pline de umor și înțelepciune ale iezuitului polonez Krzysztof Madel (desene care pot fi citite și "de la distanță", adică trecând pur și simplu peste ele - dar ar fi păcat, fiindcă în detalii se află o mare bogăție de sensuri, comentate de ochiul atent al păsării-simbol a înțelepciunii și longevității: un cioroi amuzant întâlnit în desenele animate, pe care noi încă nu le-am uitat).

Volumul cuprinde două părți - "Un om pentru a-l sluji pe Cristos" și "Niște camarazi pentru a sluji în Biserică", se deschide cu datele biografice ale sfântului Ignațiu și se încheie prezentând Rugăciunile sfântului Ignațiu: "Ofranda Ignațiană", "Rugăciune pentru o viață mai bună", "Rugăciune pentru generozitate". Volumul este captivant, și, după ce l-ai citit "pe nerăsuflate" rămâi cu mireasma bucuriei - a bucuriei care vine de la Dumnezeu. Și cu nostalgia unității, care este dorul de Dumnezeu. Și reiei lectura, cu dorința de a merge mai departe, de a practica tu însuți Exercitiile Spirituale sau măcar reculegeri făcute după metoda ignațiană și totul, cu aceeași bucurie, fiindcă bucuria de la Dumnezeu este inepuizabilă.

Ce înseamnă pentru noi, cei de astăzi, iezuiții? Sunt oamenii care te privesc în ochi și privindu-te, chiar te văd; sunt cei care nu uită și care nu te uită; sunt cei supuși lui Isus fiindcă sunt liberi și sunt liberi fiindcă sunt supuși lui Isus, în stare oricând să se sacrifice pentru misiunea lor; sunt cei care te învață și la rândul lor, învață. Prezența Societății lui Isus într-o zonă conferă garanția rigurozității, inteligenței, dreptății și nobleței activității didactice la orice nivel. Sunt cei care deschid și mintea, și sufletul tinerilor, aducând bucuria credinței și înțelegerii. Ei sunt "cei uniți pentru a fi împrăștiați": plecând în misiune, rămân mereu împreună "nu fiindcă stau unul cu altul, ci pentru că toți sunt în Dumnezeu".

Volumul "Cine ești tu, Ignațiu de Loyola?" este o bijuterie de lumină spirituală caldă, pură, inteligentă - fin cizelată și de autor, și de traducător, și de comentatori, totul ad maiorem Dei gloriam.

Dr. Ecaterina Hanganu

* * *

Cine ești tu, Ignațiu de Loyola?
Jean-Claude Dhôtel, Editura Surorilor Lauretane, 2015, ediția a II-a, ISBN 978-606-8326-60-3, 14x21 cm, 222 p., 10 lei

* * *

Cartea poate fi cumpărată de la Centrul Spiritual "Manresa" din Cluj-Napoca, comenzile se fac prin e-mail: centrulmanresa@iezuiti.ro, cu plata suplimentară a taxelor poștale.


 

lecturi: 58.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat