Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

La Editura "Presa Bună" a apărut enciclica Laudato si'

A doua enciclică a papei Francisc, "Laudato si', despre grija pentru casa noastră comună", semnată duminică, 24 mai 2015, și publicată joi, 18 iunie, a văzut lumina tiparului la Editura "Presa Bună" în traducerea pr. Mihai Pătrașcu.

Titlul documentului (Laudato si' - Lăudat să fii) este luat din celebra "Cântarea creaturilor", imnul de laudă scris de sfântul Francisc din Assisi. Având șase capitole cu 246 de numere, documentul se întinde pe 154 de pagini în ediția în limba română.

Sfântul Părinte vorbește despre încălzirea globală, poluare, lumea animalelor și a plantelor, speciile dispărute, folosirea resurselor naturale, producția de substanțe chimice, atacurile aduse vieții umane etc. Enciclica se încheie cu două rugăciuni: Rugăciune pentru pământul nostru și Rugăciune creștină cu creația.

"În fața deteriorării globale a mediului - precizează Sfântul Părinte la nr. 3 - vreau să mă adresez fiecărei persoane care locuiește pe această planetă. În exortația mea, Evangelii gaudium, am scris membrilor Bisericii pentru a mobiliza un proces de reformă misionară care încă trebuie făcută. În această enciclică îmi propun în special să intru în dialog cu toți referitor la casa noastră comună".

Papa cere liderilor lumii să acționeze rapid pentru a salva planeta, în pericol de a fi distrusă. De la un capăt la altul al documentului planează această chemare: "Trebuie să salvăm planeta!": Această soră protestează pentru răul pe care i-l provocăm din cauza folosirii iresponsabile și a abuzului bunurilor pe care Dumnezeu le-a pus în ea. Am crescut crezând că eram proprietarii și dominatorii săi, autorizați să o prădăm. Violența care există în inima umană rănită de păcat se manifestă și în simptomele de boală pe care le simțim în sol, în apă, în aer și în ființele vii. Pentru aceasta, printre săracii cei mai abandonați și maltratați este pământul nostru asuprit și devastat, care "geme și îndură durerile nașterii" (Rom 8,22). Uităm că noi înșine suntem pământ (cf. Gen 2,7). Însuși trupul nostru este constituit din elementele planetei, aerul său este cel care ne dă respirație și apa sa ne dă viață și ne răcorește. (nr. 2)

În primul capitol sunt prezentate diferitele aspecte ale crizei ecologice actuale, precum schimbările climatice, problema apei și dispariția a mii de specii vegetale și animale.

Capitolul al doilea prezintă relatările biblice referitoare la creație, oferă o viziune de ansamblu și exprimă "înfricoșătoarea responsabilitate" a ființei umane față de creație, legătura strânsă dintre toate creaturile și faptul că "mediul este un bun colectiv, patrimoniu al întregii omeniri și responsabilitate a tuturor oamenilor".

Punctul central al celui de-al treilea capitol este reflecția asupra tehnologiei. În acest capitol se prezintă o analiză a situației actuale, pentru a fi "notate nu doar simptomele acesteia, ci și cauzele sale cele mai profunde", instaurând un dialog cu filozofia și științele umaniste.

Propunerea principală a enciclicei, dezvoltată pe larg în capitolul al patrulea, este ecologia integrală, ca nouă paradigmă de dreptate; o ecologie care "să integreze locul specific pe care ființa umană îl ocupă în această lume și relațiile ei cu realitatea înconjurătoare".

Următorul capitol abordează întrebarea legată de ce putem și ce trebuie să facem. Analizele nu pot fi suficiente: este nevoie de propuneri "de dialog și de acțiune care să implice atât fiecare persoană cât și politica internațională".

Ultimul capitol atinge nucleul convertirii ecologice la care îndeamnă întreaga enciclică. Rădăcinile crizei culturale acționează în profunzime, iar obiceiurile și comportamentele nu se modifică cu ușurință. Educația și formarea rămân provocările centrale: "Orice schimbare are nevoie de motivații și de un parcurs educativ".

Sfântul Părinte dorește ca această enciclică "să ne ajute să recunoaștem măreția, urgența și frumusețea provocării care ni se prezintă", aceea de a ocroti casa noastră comună, și adresează "o invitație urgentă de a reînnoi dialogul asupra modului în care făurim viitorul planetei".

Suntem vinovați cu toții în fața lui Dumnezeu, ar fi concluzia enciclicei: "În fiecare an dispar mii de specii vegetale și animale pe care nu le vom mai putea cunoaște, pe care copiii noștri nu le vor putea vedea, pierdute pentru totdeauna. Cea mai mare parte dispar din motive care au de-a face cu vreo activitate umană. Din cauza noastră, mii de specii nu vor da glorie lui Dumnezeu cu existența lor, nici nu vor putea să ne comunice propriul mesaj. Nu avem dreptul la asta" (nr. 33).

A venit vremea să trăim responsabil. Redăm în final "Rugăciunea pentru pământul nostru":

"Doamne Preaînalte,
care ești prezent în tot universul
și în cea mai mică dintre creaturile tale,
Tu care înconjori cu duioșia ta
tot ceea ce există,
revarsă în noi forța iubirii tale
pentru ca să ne îngrijim
de viață și de frumusețe.
Inundă-ne cu pace,
pentru ca să trăim ca frați și surori
fără a dăuna nimănui.
Părinte al săracilor,
ajută-ne să-i răscumpărăm pe cei abandonați
și pe cei uitați de pe acest pământ
care atât de mult valorează în ochii tăi.
Însănătoșește viața noastră,
pentru ca să protejăm lumea
și să n-o prăduim,
pentru ca să semănăm frumusețe
și nu poluare și distrugere.
Atinge inimile
celor care caută numai avantaje
pe cheltuiala săracilor și a pământului.
Învață-ne să descoperim valoarea fiecărui lucru,
să contemplăm cu uimire,
să recunoaștem că suntem profund uniți
cu toate creaturile
în drumul nostru spre lumina ta infinită.
Mulțumim pentru că ești cu noi în toate zilele.
Susține-ne, te rugăm, în lupta noastră
pentru dreptate, iubire și pace".

Pr. Cornel Cadar

* * *

Laudato si'
Francisc, Ed. "Presa Bună", 2015, ISBN 978-606-8116-50-1, 14x20 cm, 154 p., 8 lei

* * *

Această carte, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 60.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat