Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cei 75 de ani ai Taizé

"Femeile și bărbații nu au nevoie de creștini lâncezi"

De Maria Chiara Biagioni

Taizé: o istorie lungă de 75 de ani. La început a fost o noutate năvalnică atât pentru Europa cât și pentru Biserică. Un vis de reconciliere posibilă într-un continent sfâșiat de al doilea război mondial și într-o Biserică aflată în căutarea unității. Astăzi Taizé este o realitate. Stimată de liderii Bisericilor creștine și de responsabilii Uniunii Europene. Apreciată mai ales de tineri care fac din ea una din țintele lor preferate de călătorii și pelerinaje. Anul 2015 este pentru Comunitatea din Taizé un an de celebrări cu trei aniversare importante: la 12 mai frère Roger, fondatorul, ar fi avut 100 de ani și la 16 august va fi a 10-a aniversare a morții sale. În afară de asta, anul acesta se celebrează și a 75-a aniversare a întemeierii comunității și pentru această ocazie de la 9 la 16 august, mii de tineri din lumea întreagă vor participa la o "Adunare pentru o nouă solidaritate". De la moartea lui frère Roger, comunitatea este condusă de frère Alois. L-am intervievat.

• Care este contribuția cea mai prețioasă pe care carisma lui frère Roger a dat-o Europei, tinerilor și Bisericii?

"În acest an de aniversar pentru comunitatea noastră, noi aduce mulțumire pentru viața lui frère Roger, fondatorul nostru. Nu e vorba de a îndrepta privirea spre trecut, ci mai degrabă de a ne bucura împreună de roadele pe care viața sa continuă să le aducă. Imediat după al doilea război mondial, urgența era de a trăi reconcilierea între popoare dezbinate. Unitatea familiei umane a fost ideea-forță a vieții lui frère Roger care a contribuit la procesul construcției europene tocmai prin accentul pe care l-a dat mereu necesității reconcilierii. În schimb, cu privire la tineri, contribuția lui frère Roger se întemeiază pe o intuiție fundamentală: nu există contradicție între viața interioară și solidaritatea umană, dimpotrivă există o legătură profundă între cele două dimensiuni. Așa cum afirma teologul ortodox Olivier Clément, tinerii pot face la Taizé o descoperire surprinzătoare: nimic nu este mai responsabil decât rugăciunea. Rugăciunea și angajarea sunt pentru frère Roger fețele uneia și aceleiași credințe. Și în sfârșit, în ceea ce privește Biserica, contribuția sa cea mai importantă rămâne căutarea neobosită a unității. Încă de la început, frère Roger a pus căutarea unității în inima vieții comunității. Și astăzi, frères, crescuți în diferite Biserici, trăiesc «sub același acoperiș», anticipând unitatea care va veni".

• Intuiția carismatică a lui frère Roger n-a fost imediat înțeleasă de Biserică. Cum erup în Biserică "noutățile" Duhului Sfânt?

"Conciliul al II-lea din Vatican care a fost un moment esențială pentru frère Roger și pentru toată comunitatea noastră, a evidențiat căutarea «semnelor timpurilor». Desigur, nu e vorba de a ne adapta obligatoriu la toate evoluțiile societăților noastre care sunt adesea îngrijorătoare, cât mai degrabă de a fi atenți la lumea din acest timp pentru a discerne în ea «stimulentele spiritului», cum le numea pr. Henri de Lubac. Primul criteriu de discernământ trebuie să fie fidelitatea față de inima Evangheliei. În acest sens mi se pare o intuiție corectă decizia papei Francisc de a pune milostivirea în centrul mesajului Bisericii. Milostivirea nu implică o «Evanghelie ieftină». Dimpotrivă: este pentru noi inima mesajului lui Cristos exprimat în Fericirile cu un triptic îndrăgit de frère Roger: bucurie, simplitate, milostivire. Așadar, pentru ca să fie autentică și la înălțimea timpurilor, răspunsul nostru la provocările noi ale epocii noastre, trebuie să fie profund ancorată în credința Bisericii. Femeile și bărbații din acest timp nu au nevoie de creștini lâncezi care îndulcesc radicalitatea evanghelică pentru a o acomoda la contradicțiile timpului, ci, dimpotrivă, au nevoie de credincioși care știu să meargă la izvoarele credinței și să ajute la descoperirea esențialului".

• Care este astăzi "secretul" succesului lui Taizé mai ales printre tineri?

"N-aș vorbi despre succes, ci despre misterul unei întâlniri care încă surprinde. Ceea ce trăiesc tinerii la noi este exigent cu rugăciunile comune de trei ori pe zi, introducerile biblice zilnice, împărtășirile în grupuri mici. Cu toate acestea, tinerii par fericiți să vină. Mi se pare că pot spune că mulți ne vizitează pentru că sunt cuprinși de o sete spirituală reală. Pun întrebări esențiale. Și în spatele caracterului vesel al întâlnirilor, noi adunăm adesea suferința lor, lipsa unei orientări. Tinerii au nevoie de persoane care îi ascultă. Dacă se simt primiți așa cum sunt, atunci urechile lor și inima lor pot să se deschidă Evangheliei".

• Cum răspunde Taizé la invitația Papei de a fi "Biserică în ieșire"?

"Acest apel constant al Papei Francisc de a depăși limitele vizibile ale Bisericii pentru a porni la drum spre toți cei care fac parte din ea ne dă bucurie. Ne cere să ne reînnoim constant într-un soi de descentralizare. Când îi ascult pe tineri, îmi dau seama tot mai mult că trebuie puse în mișcare noi solidarități pentru a înfrunta noi forme de sărăcie care sunt legate astăzi de mutarea forțată a populațiilor, de catastrofele ecologice, de inegalități, de șomajul în masă, de violențele de tot soiul. O altă periferie invizibilă prezentă în societățile noastre este singurătatea. Vom evoca toate aceste provocări în adunarea noastră de la jumătatea lunii august cu mii de tineri din lumea întreagă. În cursul acestei săptămâni speciale, frères care trăiesc în Africa, Asia și America Latină se vor întoarce toți la Taizé. Frère Roger i-a îndemnat pe frères să plece în toate continentele și să trăiască printre săraci, printre «periferii»".

• Ce urare și speranță are frère Alois astăzi pentru Taizé?

"Să rămânem fideli. Mărturia noastră la Taizé nu se află într-o adunare de carisme personale, ci în bucuria vocației comune. Să încercăm să fim un semn de reconciliere prin faptul că trăiesc frați sub același acoperiș, deși sunt de confesiuni diferite, din circa treizeci de țări și de origini culturale diferite, așa cum sunt diferite fețele umanității. Ceea ce este frumos, este a fi frați unii pentru alții, acceptând alteritatea și bucurându-ne de diversitate".

(După agenția SIR, 29 iulie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat