Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Zile de formare pentru tinerii și adulții implicați în citirea lecturilor

Centrul "Gaudium et Spes" din Traian, împreună cu Oficiul pentru Pastorația Biblică, a organizat două zile de formare, 25 și 26 iulie 2015, pentru tinerii și adulții implicați în citirea lecturilor.

După ce am făcut cunoștință cu ceilalți participanți, pr. Corneliu Berea ne-a prezentat conferința: "Cuvintele tale, Doamne, sunt duh și viață". Actul de a citi Scriptura în Biserică. Am înțeles că o lectură, pentru a mișca sufletele oamenilor, trebuie pregătită cu multă grijă.

Un actor invitat ne-a dat, apoi, câteva sfaturi cu privire la dicție, dar și la importanța unor gesturi simple, dar semnificative.

Pr. Lucian Farcaș ne-a prezentat o modalitate nouă de a înțelege un text biblic. Este vorba de bibliodrama, pe care am experimentat-o și noi cu mult interes, ajutați fiind și de doi seminariști de la Seminarul din Iași.

Pe parcursul celor două zile, ne-a însoțit în tainele citirii lecturilor și pr. Eduard Patrașcu. După ce a citit un pasaj din Biblie, sintetizat de motoul "Au făcut veselie mare pentru că au înțeles cuvintele Legii" (Neh 8,12), ne-a explicat modul în care trebuie citită o lectură și de ce este important ca aceasta să fie făcută de persoanele din comunitate. Pe lângă asta, a subliniat faptul că înțelegerea Cuvântului depinde și de modul cum el este proclamat de la amvon.

Aceste zile de formare s-au terminat cu celebrarea sfintei Liturghii la care ne-am rugat și pentru toți cei care doresc să fie lectori, dar încă nu au curajul să o facă. Am înțeles zilele acestea că citirea unei lecturi este o slujire și totodată o misiune, nu doar un moment de viață la care suntem invitați toți credincioșii de bunăvoință.

Mulțumim din suflet tuturor preoților care ne-au sfătuit cu multă răbdare în aceste zile, dar și gazdelor de la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian, împreună cu pr. Adrian Faraoanu, pentru ospitalitatea lor și condițiile excelente de care ne-am bucurat.

Fam. Gherghelaș (Suceava)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25-26 iulie: Traian: Zile de formare pentru tinerii și adulții implicați în citirea lecturilor


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat