Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (26 iulie 2015)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia din această duminică (In 6,1-15) prezintă marele semn al înmulțirii pâinilor, în relatarea evanghelistului Ioan. Isus se află pe malul lacului Galileei și este înconjurat de "o mare mulțime", atrasă de "semnele pe care le făcuse cu bolnavii" (v. 2). În El acționează puterea milostivă a lui Dumnezeu, care vindecă de orice rău al trupului și al spiritului. Însă Isus nu este numai vindecător, este și învățător: de fapt urcă pe munte și se așază, în atitudinea tipică a învățătorului atunci când învață: urcă pe acea "catedră" naturală creată de Tatăl său ceresc. În acest moment Isus, care știe bine ceea ce urmează să facă, îi pune la încercare pe discipolii săi. Ce-i de făcut pentru a sătura toată mulțimea aceea? Filip, unul dintre cei doisprezece, face un calcul rapid: organizând o colectă, se vor putea aduna maxim două sute de dinari pentru a cumpăra pâine, care totuși n-ar ajunge pentru a sătura cinci mii de persoane.

Discipolii raționează în termeni de "piață", însă Isus înlocuiește logica lui a cumpăra cu acea altă logică, logica lui a da. Și iată că Andrei, altul dintre apostoli, frate al lui Simon Petru, prezintă un copil care pune la dispoziție tot ceea ce are: cinci pâini și doi peștișori; dar desigur - spune Andrei - sunt nimic pentru mulțimea aceea (cf. v. 9). Însă Isus aștepta tocmai asta. Le poruncește discipolilor să-i facă pe oameni să se așeze, apoi a luat acele pâini și acei peștișori, a mulțumit Tatălui și le-a împărțit (cf. v. 11). Aceste gesturi le anticipă pe acelea de la Ultima Cină, care dau pâinii lui Isus adevărata sa semnificație cea mai adevărată. Pâinea lui Dumnezeu este însuși Isus. Făcând Împărtășanie cu El, primim viața sa în noi și devenim fii ai Tatălui ceresc și frați între noi. Primind Împărtășania, ne întâlnim cu Isus realmente viu și înviat! A participa la Euharistie înseamnă a intra în logica lui Isus, logica gratuității, a împărtășirii. Și oricât am fi de săraci, toți putem dărui ceva. "A primi Împărtășania" înseamnă a lua de la Cristos harul care ne face capabili să împărtășim cu alții ceea ce suntem și ceea ce avem.

Mulțimea este uimită de minunea înmulțirii pâinilor; însă darul pe care Isus îl oferă este plinătate de viață pentru omul înfometate. Isus satură nu numai foamea materială, ci pe aceea mai profundă, foamea de sens al vieții, foamea de Dumnezeu. În fața suferinței, a singurătății, a sărăciei și a dificultăților atâtor oameni, ce anume putem face noi? A ne plânge nu rezolvă nimic, dar putem oferi acel puțin pe care-l avem, asemenea copilului din Evanghelie. Cu siguranță avem timp câteva ore, câteva talente, câteva competențe... Cine dintre noi nu are cele "cinci pâini și cei doi peștișori ai săi"? Toți avem asta! Dacă suntem dispuși să le punem în mâinile Domnului, vor fi suficiente pentru ca în lume să fie un pic mai multă iubire, pace, dreptate și mai ales bucurie. Cât de necesară este bucuria în lume! Dumnezeu este capabil să înmulțească micile noastre gesturi de solidaritate și să ne facă părtași de darul său.

Rugăciunea noastră să susțină angajarea comună pentru ca să nu lipsească niciodată nimănui Pâinea din cer care dăruiește viața veșnică și necesarul pentru o viață demnă și să se afirme logica împărtășirii și a iubirii. Fecioara Maria să ne însoțească cu mijlocirea sa maternă.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Astăzi încep înscrierile pentru a treizeci și una Zi Mondială a Tineretului, care se va desfășura anul viitor în Polonia. Am voit să deschid eu însumi înscrierile și pentru aceasta am adus lângă mine un tânăr și o tânără, pentru ca să fie cu mine în momentul deschiderii înscrierilor, aici în fața voastră. [Notă: Papa dă click pe ecranul unui iPad care îi este oferit]. Iată, m-am înscris la Ziua Mondială ca pelerin prin acest dispozitiv electronic. Fiind celebrată în timpul Anului Milostivirii, această Zi va fi, într-un anumit sens, un jubileu al tineretului, chemat să reflecteze asupra temei "Fericiți cei milostivi, pentru că ei vor afla milă" (Mt 5,7). Îi invit pe tinerii din toată lumea să trăiască acest pelerinaj fie mergând la Cracovia, fie participând la acest moment de har în propriile comunități.

Peste câteva zile va fi a doua aniversare de când, în Siria, a fost răpit părintele Paolo Dall'Oglio. Adresez un apel din inimă și urgent pentru eliberarea acestui stimat călugăr. Nu pot uita și pe Episcopii ortodocși răpiți în Siria și toate celelalte persoane care, în zonele de conflict, au fost sechestrate. Doresc angajarea reînnoită a autorităților locale și internaționale competente, pentru ca acestor frați ai noștri să le fie redată curând libertatea. Cu afect și participare la suferințele lor, vrem să-i amintim în rugăciune și să ne rugăm toți împreună Sfintei Fecioare Maria: Bucură-te, Marie...

Vă salut pe voi toți, pelerini care provin din Italia și din alte țări. Salut pelerinajul internațional al Surorilor Sfântului Felix, pe credincioșii din Salamanca, pe tinerii din Brescia care desfășoară o slujire la masa săracilor de la Caritas Roma și pe tinerii din Ponte San Giovanni (Perugia).

Astăzi, 26 iulie, Biserica îi amintește pe sfinții Ioachim și Ana, părinții Sfintei Fecioare Maria, deci bunicii lui Isus. Cu această ocazie aș vrea să salut toate bunicile și toți bunicii, mulțumindu-le pentru prezența lor prețioasă în familii și pentru noile generații. Pentru toți bunicii vii, dar și pentru cei care ne privesc din cer, să face un salut și să aplaudăm...

Tuturor doresc duminică frumoasă. Și vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat