Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Spre întâlnirea mondială a tinerilor consacrați

Esențialul

"Treziți lumea!": mandatul papei Francisc dat consacratelor și consacraților din toată lumea la deschiderea anului special dedicat lor, va fi firul conducător la întâlnirea internațională pentru tinerii și tinerele care au ales viața călugărească, programată la Roma de la 15 la 19 septembrie 2015.

Așa cum afirmă subtitlul, "Evanghelie-profeție-speranță" sunt cele trei nuclee în jurul cărora se va roti întâlnirea, promovată de Congregația pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică, pentru cei care se află în perioada imediat precedentă noviciatului, în perioada de discernământ și probă, în timpul voturilor temporare și în cadrul a zece ani de la încorporarea perpetuă sau definitivă în institute și în congregații. Scopul este acela de a trăi o experiență de formare, printr-o aprofundare biblică, teologico-carismatică și ecleziologică a elementelor fundamentale ale vieții consacrate. Se vrea să se ofere și un spațiu de împărtășire a propriei realități, a dorințelor și a așteptărilor formative. Fără a uita să se celebreze și să se mărturisească vitalitatea vocației călugărești.

Întâlnirea, care se inserează printre inițiativele pentru Anul Vieții Consacrate, prevede momente comunitare, care se vor ține în cursul dimineților în aula "Paul al VI-lea". Este așa-numitul timp al ascultării. În schimb, în după-amiezi și seri se vor ține întâlniri pe baza grupului lingvistic: italian, francez, englez, spaniol și portughez. Este momentul de a restitui, de a celebra și de a da mărturie. Programul prevede aprofundări, ascultarea martorilor, dialog cu și între tineri și tinere. Vor și fi întâlniri deschise tuturor, cum este veghea de rugăciune, marți 15 septembrie, la ora 20.30, în piața "Sfântul Petru", și Liturghia de încheiere, sâmbătă 19 septembrie, la ora 11.30, în bazilica "Sfântul Petru".

Prezentând întâlnirea, arhiepiscopul José Rodríguez Carballo, secretar al Congregației pentru călugări, într-un interviu acordat Serviciului de Informare Religioasă (SIR), a explicat cum vor fi tratate "teme fundamentale precum consacrarea, viața fraternă și misiunea". Practic, tinerii "vor fi chemați să povestească bucurii și speranțe. Așteptăm cel puțin cinci mii din toată lumea". Prelatul a afirmat și că uneori nu se bazează "pe elementele fundamentale ale vieții consacrate ci pe aspecte minore. Se confundă esențialul cu secundarul". De fapt, a adăugat el, "la început totul este esențial, dar cu trecerea timpului riscul este ca totul să devină secundar. Provocarea este întărirea unei identități care să-și găsească unitatea în elementele esențiale ale vieții consacrate: voturi, fraternitate și misiune". Pentru aceasta, este necesară "unitate profundă cu privire la aceste puncte și libertate cu privire la restul".

Între timp, intervenind la un simpozion asiatic în desfășurare în Thailanda, la Redemptorist Center din Pattaya, cardinalul prefect Joao Braz de Aviz i-a chemat pe călugări la o reconsiderare mai amplă a vocației lor și a misiunii lor: "Nu putem evangheliza - a spus el - folosind arme sau politică, ci trebuie să iubim persoanele pe care le slujim punându-l pe Cristos în centrul vieților noastre". Cardinalul i-a invitat pe toți să nu se simtă mai buni datorită alegerii proprii: "radicalitatea evanghelică - a subliniat el - este a tuturor și nu există creștini de clasa întâi și de clasa a doua". Este nevoie, a adăugat el, să se schimbe modul de raportare cu puterea și cu banul, să fie prompți la dialog și la confruntare și capabili să se pună în slujba periferiilor lumii.

(După L'Osservatore Romano, 24 iulie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat