Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

De la persoană la persoană

Mesajul lui Bartolomeu adresat papei Francisc pentru sărbătoarea sfinților Petru și Paul

Sanctitatea Sa și Preafericirea Sa papa Francisc al Romei Antice: bucurați-vă în Domnul!

Cu bucurie și aducere de mulțumire lui Dumnezeu Întreit ne pregătim și în acest an să concelebrăm cu dumneavoastră sfânta comemorare a principalilor dintre apostoli, Petru și Paul, fondatori și ocrotitori ai preasfintei voastre Biserici și pilaștri solizi ai Bisericii universale a lui Cristos, una, sfântă, catolică și apostolică. Facem asta aderând la tradiția de acum consolidată și binecuvântată a schimbului de vizite formale a delegațiilor celor două Biserici antice ale noastre în reciprocele sărbători ale Tronului, ca expresie și manifestare a legăturii de iubire care, prin harul lui Dumnezeu, ne ține uniți, călăuzind pașii noștri spre o mai mare apropiere între noi, până în zorii zilei atât de mult dorite a unității noastre în credința comună a Evangheliei și a Părinților în același Potir al vieții.

Urmând această sfântă cutumă, anul acesta amintim și cu sentimente profunde și multă recunoștință marele dar al lui Dumnezeu oferit preasfintei noastre Biserici de Constantinopol de a fi onorată de vizita voastră personală, Sanctitate, și de participarea voastră la celebrarea sărbătorii noastre a Tronului anul trecut. Această comuniune de la persoană la persoană a lăsat în urma sa o bucurie de neșters în inima noastră, deci dorim să profităm de această ocazie pentru a exprima încă o dată mulțumirea Bisericii noastre și a noastră personală, cu speranța și dorința de a putea trăi din nou, într-un viitor nu prea îndepărtat, bucuria acestei comuniuni personale reciproce.

Celebrarea sărbătorii Tronului Bisericilor noastre, Sanctitate, ne amintește faptul foarte important că, în pofida întreruperii deplorabile a comuniunii depline dintre noi, cele două Biserici ale noastre rămân unite în cinstirea memoriei sfinților noștri comuni, care includ temeliile solide pe care suntem chemați să construim unirea deplină, deoarece Biserica lui Cristos este esențialmente o comuniune de sfinți. Acest lucru este valabil în special pentru principalii dintre apostoli, Petru și Paul, care prin predica lor, dar și cu sângele lor, ne invită și astăzi să intensificăm eforturile noastre așa încât comuniunea care deja există în cinstirea sfinților să poată deveni, ca în trecut, o comuniune și în trupul și în sângele Capului credinței noastre, Domnul nostru Isus Cristos.

Eforturile noastre orientate spre acest obiectiv sacru sunt îndeplinite de mulți ani în domeniul ștergerii, prin dialogul nostru permanent, a diferențelor teologice care s-au acumulat într-un întreg mileniu de îndepărtare între Bisericile noastre. Suntem chemați să susținem acest dialog cu toate forțele noastre prin participarea activă, în Comitetul competent, a celor mai buni reprezentanți teologici de care dispun Bisericile noastre, pentru ca această dificilă muncă să poată continua dincolo de motivațiile politice sau de alt gen, în special în actuala fază dificilă în care examinăm chestiunea spinoasă a primatului în Biserică.

Totuși, așa cum ați subliniat dumneavoastră, Sanctitate, unitatea noastră trebuie căutată și edificată nu numai în trecutul nostru comun, ci și în realitatea contemporană trăită în lume, care ne invită să transmitem împreună omului modern mesajul evanghelic al bucuriei, al speranței și al iubirii. De aceea, Sanctitate, noi personal primim cu favoare documentele voastre recente, adică Evangelii gaudium, din 2013, și îndeosebi enciclica Laudato si', promulgată în urmă cu puține zile. Aceasta din urmă ne-a umplut de satisfacție imensă, dat fiind faptul că preasfânta noastră Biserică de Constantinopol a fost prima din lumea creștină care a proclamat public necesitatea urgentă de a proteja mediul natural, care din păcate este amenințat de aviditatea umană, lucru pe care l-am făcut prin enciclica, din 1989, a predecesorului nostru de venerată amintire, Patriarhul Ecumenic Demetrios, precum și cu o serie de conferințe și de alte activități demarate de umila noastră persoană.

De aceea, transmițând împreună lumii contemporane mesajul Evangheliei și înfruntând problemele existențiale care o privesc, ne apropiem unii de alții și în responsabilitatea noastră de a continua opera sfinților apostoli pe care îi cinstim, manifestând astfel prin eforturile noastre că ei nu au "alergat în zadar nici nu au trudit în zadar" (Fil 2,16) și că credința noastră "se extinde în toată lumea" (Rom 1,8).

Aceste reflecții și aceste sentimente personale, împreună cu urările noastre fraterne cu ocazia sărbătorii Catedrei Bisericii voastre surori, vă vor fi duse, Sanctitate, de delegația noastră, condusă de Eminența Sa Mitropolitul Ioan de Pergam, însoțit de Eminența Sa Mitropolitul Maxim de Selyvria și de Preacucernicul Protopop Heikki Huttunen, care vă vor asigura de sentimentele cele mai profunde de iubire și de respect foarte mare al preasfintei noastre Biserici față de dumneavoastră, Sanctitate, și față de preasfânta voastră Biserică. Fie ca Apostolii Protocorifei, pe care-i cinstim împreună, să mijlocească mereu "pentru statornicia sfintelor biserici ale lui Dumnezeu și pentru unitatea tuturor". Amin.

19 iunie 2015

Iubitul frate în Domnul

al Sanctității Voastre

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat