Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (28 iunie 2015)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia de astăzi prezintă relatarea unei fetițe de doisprezece ani, fiica unuia dintre conducătorii sinagogii, care se aruncă la picioarele lui Isus și-l imploră: "Fetița mea e pe moarte. Vino și pune-ți mâinile peste ea ca să fie vindecată și să trăiască!" (Mc 5,23). În această rugăciune simțim preocuparea fiecărui tată pentru viața și binele copiilor săi. Dar simțim și marea credință în Isus pe care o are acel om. Și când vine vestea că fetița a murit, Isus îi spune: "Nu te teme, crede numai!" (v. 36). Dă curaj acest cuvânt al lui Isus! Și ni-l spune și nouă, de atâtea ori: "Nu te teme, crede numai!". Intrând în casă, Domnul trimite toată mulțimea care plânge și strigă și se adresează fetiței moarte, spunând: "Fetiță, îți spun scoală-te!" (v. 41). Și imediat fetița s-a ridicat și a început să meargă. Aici se vede puterea absolută a lui Isus asupra morții, care pentru El este ca un vis din care ne poate trezi.

În cadrul acestei relatări, evanghelistul inserează un alt episod: vindecarea unei femei care de doisprezece ani suferea de hemoragie. Din cauza acestei boli care, conform culturii timpului, o făcea "impură", ea trebuia să evite orice contact uman: sărmana, era condamnată la o moarte civilă. Această femeie anonimă, în mijlocul mulțimii care-l urmează pe Isus, își spune în sine: "De voi atinge chiar și numai hainele lui, mă voi vindeca" (v. 28). Și așa se întâmplă: nevoia de a fi eliberată o determină să îndrăznească și credința "smulge", ca să spunem așa, Domnului vindecarea. Cine crede "îl atinge" pe Isus și ia de la El harul care mântuiește. Asta este credința: a-l atinge pe Isus și a lua de la El harul care mântuiește. Ne mântuiește, ne mântuiește viața spirituală, ne mântuiește de atâtea probleme. Isus își dă seama de asta și, în mijlocul mulțimii, caută fața acelei femei. Ea se prezintă tremurând și El îi spune: "Fiică, credința ta te-a mântuit" (v. 34). Este glasul Tatălui ceresc care vorbește în Isus: "Fiică, nu ești blestemată, nu ești exclusă, ești fiica mea!". Și de fiecare dată când Isus se apropie de noi, când noi mergem la El cu credință, auzim acest lucru de la Tatăl: "Fiule, tu ești fiul meu, tu ești fiica mea! Tu ești vindecat, tu ești vindecată. Eu îi iert pe toți, totul. Eu vinde pe toți și totul".

Aceste două episoade - o vindecare și o înviere - au un unic centru: credința. Mesajul este clar și se poate rezuma într-o întrebare: credem că Isus ne poate vindeca și ne poate trezi din moarte? Toată Evanghelia este scrisă în lumina acestei credințe: Isus a înviat, a învins moartea și prin această victorie a sa și noi vom învia. Această credință, care pentru primii creștini era sigură, poate să slăbească și să devină nesigură, până acolo încât unii confundă învierea cu reîncarnarea. Cuvântul lui Dumnezeu din această duminică ne invită să trăim în certitudinea învierii: Isus este Domnul, Isus are putere asupra răului și asupra morții și vrea să ne ducă în casa Tatălui, unde domnește viața. Și acolo ne vom întâlni toți, noi toți care suntem aici în piață astăzi, ne vom întâlni în casa Tatălui, în viața pe care Isus ne-o va da.

Învierea lui Cristos acționează în istorie ca principiu de reînnoire și de speranță. Oricine este disperat și obosit până la moarte, dacă se încrede în Isus și în iubirea sa poate reîncepe să trăiască. Și a începe o nouă viață, a schimba viața este un mod de a învia. Credința este o forță de viață, dă plinătate umanității noastre; și cine crede în Cristos trebuie să se recunoască pentru că promovează viața în orice situație, pentru a-i face pe toți, în special pe cei mai slabi, să experimenteze iubirea lui Dumnezeu care eliberează și mântuiește.

Să-i cerem Domnului, prin mijlocirea Fecioarei Maria, darul unei credințe puternice și curajoase, care să ne facă să fim răspânditori ai speranței și ai vieții printre frații noștri.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Adresez salutul meu vouă tuturor, romani și pelerini!

Salut îndeosebi participanții la marșul "Un pământ, o familie umană". Încurajez colaborarea dintre persoane și asociații din diferite religii pentru promovarea unei ecologii integrale. Mulțumesc FOCSIV, OurVoices și celorlalți organizatori și urez spor la muncă tinerilor din diferite țări care în aceste zile se confruntă cu privire la îngrijirea casei comune.

Văd multe steaguri boliviene! [Saludo cordialmente al grupo de bolivianos residentes en Italia, que han traído hasta aquí algunas de las imágenes de la Virgen más representativas de su país. La Virgen de Urcupi?a, la Virgen de Copacabana, y tantas otras. La semana que ven estaré en vuestra Patria! Que nuestra Madre del cielo los proteja. Un saludo también para el grupo de jóvenes de Ibiza que se preparan para recibir la Confirmación. Se lo ruego, recen por mí] Salut cordial grupul de bolivieni care locuiesc în Italia, care au adus până aici câteva dintre imaginile cele mai reprezentative ale Fecioarei din țara lor. Fecioara de Urcupi?a, Fecioara de Copacabana și atâtea altele. Săptămâna viitoare voi fi în patria voastră! Mama noastră din cer să vă ocrotească. Un salut și pentru grupul de tineri din Ibiza care se pregătesc pentru a primi Mirul. Vă rog, rugați-vă pentru mine!

Salut călăuzele, adică femeile-scout. Sunt foarte curajoase aceste femeie, foarte curajoase, și fac atâta bine! Sunt femeile scout care aparțin Conferinței Internaționale Catolice și reînnoiesc încurajarea mea pentru ele. [Merci beaucoup ? vous!] Vă mulțumesc frumos!

Salut credincioșii din Novoli, corul polifonic din Augusta, copiii din câteva parohii din dieceza de Padova care au primit Mirul; pe "Bunicii din Sydney", asociație de bătrâni emigrați în Australia veniți aici cu nepoții lor; pe copiii din Cernobîl și familiile din Este și din Ospedaletto care îi găzduiesc; pe cicliștii și motocicliștii care provin din Cardito și pe amatorii de automobile istorice.

Urez tuturor o duminică frumoasă și poftă bună. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. La revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat