Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Imens capital social

Sinodul și o scrisoare a lui Maritain

De Gualtiero Bassetti

Uneori discursul public despre familie pare să fie un pic întunecat de stereotipuri care nu ajută să se înțeleagă pe deplin frumusețea sa. La un tablou retoric și superficial, care timp de mulți ani a fost propus în publicități și pe coperțile patinate ale revistelor, s-a alăturat în timp o serie de interpretări instrumentale și ideologice ale familiei care i-au pus la îndoială chiar și esența și semnificația cea mai profundă.

Publicarea lui Instrumentum laboris a celei de-a paisprezecea adunări generale ordinare a Sinodului Episcopilor ne permite, în schimb, să putem privi cu sobrietate și luciditate - deși nu fără preocupare - la această magnifică realitate socială care rămâne, fără nicio îndoială, "pilastrul fundamental și inevitabil al trăirii sociale". Familia, așa cum a spus Papa la Torino, este înainte de toate o "bogăție" inepuizabilă pentru societate. O bogăție în care copiii sunt "forța" pentru viitor și bunicii "amintirea".

Izvor de speranță, familia este însă și o realitate rănită. Dar care este rana? Instrumentum laboris, printre multele solicitări pe care le sugerează, face lumină asupra unui aspect fundamental. Această rană a familiei este înainte de toate produsul unei mentalități individualiste care pare că s-a închistat în interiorul trupului societății și o corodează dinăuntru. Este o mentalitate care pe de o parte a marginalizat dimensiunea lui "noi" în folosul unic al unui "eu" tot mai totalizator, și pe de altă parte a ridicat dumnezeul ban ca singura busolă a propriei vieți și ca metru de judecată a vieții celorlalți.

Actualmente - și o spun ca păstor - primul obstacol uriaș pe care îl întâlnesc tinerele cupluri se află în dificultatea existențială de a se gândi și de a fi o familie. De altfel, întregi generații de femei și bărbați au crescut într-o societate în care totul aleargă repede, fără opriri și fără momente de reculegere, în care orice bun material pare destinat să fie consumat cu aviditate și în grabă și unde chiar și relațiile umane par să fie destinate unui soi de expirare prefixată ca și cum ar fi mâncare în cutie. De fapt, astăzi viteza cu care se trăiesc relațiile dintre persoane se asemănă prea des cu timpul unei sărbători: o mare așteptare inițială, o întreținere euforică, un rămas bun obosit.

În afară de asta, această mentalitate individualistă este, în același timp, cauză și efect al unei economii care nu pune în centru demnitatea persoanei. Și de fapt milioane de familii trăiesc într-un context paradoxal: pe de o parte, cei care trăiesc ca și cum ar fi "nomazi productivi", înghițiți complet în vârtejul unei munci care ocupă toată ziua; pe de altă parte, cei care trăiesc ca precari, fără nicio certitudine pentru viitor. Ambele condiții amenință demnitatea soților, știrbește orice formă de relație și sunt izvor de probleme în creșterea copiilor.

Tocmai din cauza acestor răni, trebuie făcut orice efort pentru a apăra și a valoriza acel capital social imens al cărui titular este familia și care reprezintă viitorul societății. Jacques Maritain, în îndepărtatul an 1965, într-o scrisoare adresată lui Paul al VI-lea, scria că în viitor tocmai familiile "cu viața lor" vor fi cele care "vor face prezentă Evanghelia" în lumea contemporană. După cum odinioară a fost rândul "mănăstirilor într-o lume ostilă și devenită barbară, mâine familiile și micile comunități de laici vor fi cele care vor construi o constelație de focare pentru a menține vie flacăra credinței și a rugăciunii. În cel mai bun dintre cazuri - concludea el - aceste focare de lumină spirituală răspândite în lume vor deveni într-o zi ca fermentul care va face să dospească tot aluatul. În cel mai rău dintre cazuri vor constitui o diaspora mai mult sau mai puțin persecutată, grație căreia prezența lui Isus și a iubirii sale va locui, în pofida a toate, într-o lume apostată".

(După L'Osservatore Romano, 25 iunie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat