Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Predica rostită de PS Petru Gherghel la Liturghia de hirotonire a 14 preoți

Preasfințite Aurel,
Sfinția voastră părinte rector,
Cucernici părinți profesori, dragi părinți concelebranți,
dragi seminariști și persoane consacrate, dragi familii,
dragi diaconi, aspiranți la sfânta Preoție,

"A venit un om trimis de Dumnezeu al cărui nume era Ioan. Acesta a venit ca să dea mărturie despre lumină, ca să-i pregătească Domnului un popor desăvârșit".

Aceste cuvinte, cu care începe celebrarea sfintei Liturghii de astăzi, ne introduc în misterele pe care le celebrăm cu bucurie: sfânta Liturghie în sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul și consacrarea întru Preoție a acestor 14 candidați, deja diaconi.

Lecturile proclamate acum prezintă misterul vieții sfântului Ioan, dar ele trasează și misterul și chemarea pe care v-o încredințează Domnul prin noua viață pe care o primiți și prin taina sfintei Preoții.

Prorocul Isaia vorbește despre misiunea sa ca o proiecție a misiunii celui care va fi cel mai mare născut din femeie, pentru a-l arăta lumii pe Mesia: "Iată mielul lui Dumnezeu care vine să ridice păcatele lumii", adevăr pe care îl confirmă apostolul neamurilor despre Ioan care a venit să predice un botez al convertirii, pregătitor al venirii aceluia care este trimis de Dumnezeu din descendența lui David, ca să fie mântuitor al lui Israel și al tuturor acelor care sunt din neamul lui Abraham și care sunt temători de Dumnezeu.

Evanghelia după sfântul Luca ne descrie împlinirea planului lui Dumnezeu, care a ales din casa lui Zaharia și a Elisabetei să se nască un copil cu numele biblic Ioan, care a deschis gura și i-a dezlegat limba tatălui, ca să vestească numele pe care-l va purta, un nume inspirat, care înseamnă Dumnezeu se îndură, Dumnezeu dă har.

Bucuria și surprinderea i-a cuprins pe toți, notează evanghelistul, întrebându-se "ce va fi oare acest copil!"

Totul s-a înscris în planul milostivirii lui Dumnezeu, el devenind ultimul profet din Vechiul Testament și cel care s-a învrednicit să-l arate cu degetul pe Mântuitorul, punându-se astfel cu totul în slujirea lui. Nașterea sa este ca o auroră ce vestește lumina, care va coborî pe pământ, care va lumina pe tot omul ce vine în lume.

Figura și chemarea sa capătă astăzi o dimensiune cu totul specială, acum când ne pregătim să primim lângă altar pe acești tineri diaconi, fiecare purtând un nume, care are o semnificație aparte, dar mai ales înțelegând de la sfântul Ioan Botezătorul că toți primesc o misiune specială, un dar care este îmbrăcat într-un așa mare mister de a fi instrument viu, ce trebuie să poarte în lume o lumină de care toți au nevoie, pe Cristos, lumina lumii.

Dumnezeu l-a ales pe Ioan, l-a umplut cu Duhul său, ca el să fie vestitorul și înaintemergătorul lui Isus. A înțeles pe deplin pentru ce Dumnezeu l-a trimis în lume și nu s-a oprit din drumul pe care i-l trasase Dumnezeu.

În lumina acestor texte și a acestui exemplu iluminator voi v-ați învrednicit astăzi să pășiți în fața sfântului altar, în fața lui Isus, pentru a răspunde la o alegere asemănătoare. Fiecare cu numele său, cu darul sfânt al credinței și al iubirii, în libertate deplină v-ați decis să vă înrolați în rândul celor ce doresc să se angajeze să fie martorii luminii.

Personal vă întâmpin cu o sfântă bucurie și încredere și vă spun împreună cu PS Aurel, cu cei dragi, cu părinții și rudele și prietenii voștri, cu superiorii care v-au însoțit până aici și, admirând curajul vostru de a primi invitația lui Isus de a-i fi alături înaintemergători, vrednici vestitori ai luminii sale și, mai ales, colaboratori și locțiitori ai săi, împrumutându-i inima voastră, inteligența proprie și darurile ce vi le-a oferit, pentru a-l face prezent în lume, strigând astăzi cu mare curaj tuturor oamenilor și, mai ales, tuturor creștinilor în mijlocul cărora veți ajunge: "În mijlocul vostru este unul pe care nu-l cunoașteți", arătându-l prin vorbe și, mai ales, prin fapte. "Iată mielul lui Dumnezeu, cel care ridică păcatele lumii. Nu sunt eu lumina, nu sunt eu Cristos, ci sunt glasul celui care strigă în pustiu: Îndreptați calea Domnului! Acesta este cel despre care am spus: după mine vine unul, un bărbat care a ajuns înaintea mea pentru că era mai înainte de mine... Eu am văzut și am dat mărturie: acesta este Fiul lui Dumnezeu" (cf. In 1,19-34).

Misiunea voastră, dragi aspiranți la sfânta Preoție, vă face să vă asemănați, păstrând proporțiile și realitățile noi, cu marele profet al timpului nou, Ioan Botezătorul, pe care-l venerăm cu deosebită bucurie astăzi.

Dragi frați și surori în Cristos,

Sunt fericit, împreună cu Preasfințitul Aurel, cu părinții profesori și cu cei chemați la pregătirea viitorilor profeți, să vă prezentăm învățătura Bisericii cu privire la misiunea celor ce au acceptat să spună "da" chemării lui Isus, chemării Domnului și să împlinească în lume mandatul de a fi martori ai luminii, vestitori ai evangheliei și, mai mult, reprezentanți ai marelui preot, Cristos, care a făgăduit că va rămâne cu noi până la sfârșitul veacurilor prin slujirea lor preoțească, și care să facă tot ce a făcut el pentru oameni: "Faceți aceasta întru amintirea mea!" (cf. Lc 22,19).

Iată învățătura Bisericii despre taina Preoției:

"Fraților preaiubiți, deoarece acești fii ai noștri, pe care îi aveți de rude și cunoscuți, în curând vor fi promovați la treapta prezbiteratului, vă rog să luați aminte ce misiune plină de răspundere vor să-și asume.

Desigur, întregul popor sfânt al lui Dumnezeu formează în Cristos o preoție regească. Dar însuși marele nostru preot, Isus Cristos, i-a ales pe câțiva ucenici care, în numele său, să îndeplinească în mod public, în folosul oamenilor, oficiul de preoți. El, care a fost trimis de Tatăl, i-a trimis la rândul său pe apostoli în lume, pentru ca, prin ei și prin succesorii lor, episcopii, să îndeplinească necontenit rolul său de învățător, preot și păstor. Dar cei care-l ajută pe episcop sunt preoții care, uniți cu el prin darul Preoției, sunt chemați la slujirea poporului lui Dumnezeu.

După o gândire chibzuită, acești frați urmează să fie hirotoniți pentru treapta prezbiteratului, pentru a intra în slujirea lui Cristos, învățătorul, preotul și păstorul, care, prin slujirea sa, zidește și face să crească trupul său, adică Biserica, făcând-o să devină un popor al lui Dumnezeu, un templu sfânt.

Fiind destinați să-l reprezinte pe Cristos, marele și veșnicul preot, și să fie uniți cu preoția episcopului, ei vor fi consacrați ca adevărați preoți ai Noului Testament, putând astfel să predice evanghelia, să păstorească poporul lui Dumnezeu și să celebreze cultul divin, mai ales prin jertfa sfintei Liturghii.

Fiilor preaiubiți, voi, care veți fi ridicați în curând la treapta prezbiteratului, veți avea de îndeplinit, în numele lui Cristos, învățătorul, misiunea sfântă de a propovădui tuturor cuvântul lui Dumnezeu, pe care l-ați primit voi înșivă cu bucurie. Reflectând asupra legii lui Dumnezeu, aveți grijă ca ceea ce citiți să credeți, ceea ce credeți să predicați și ceea ce predicați să practicați voi înșivă.

Învățătura voastră să fie, așadar, hrană pentru poporul lui Dumnezeu, mireasma purtării voastre să fie bucuria credincioșilor lui Cristos, pentru ca prin cuvântul și exemplul vostru să contribuiți la edificarea casei, care este Biserica lui Dumnezeu.

Veți avea și misiunea de a-i sfinți pe alții în Cristos. Într-adevăr, prin slujirea voastră, se înfăptuiește jertfa spirituală a credincioșilor, unită cu jertfa lui Cristos care, la celebrarea sfintelor taine, se oferă pe altar în mod nesângeros prin mâinile voastre. Fiți conștienți de ceea ce faceți, puneți în practică ceea ce săvârșiți, astfel încât, celebrând taina morții și învierii Domnului, să vă străduiți să fiți morți pentru orice păcat și să trăiți o viață nouă.

Când îi veți introduce pe oameni prin Botez în sânul poporului lui Dumnezeu, când veți ierta păcatele în numele lui Cristos și al Bisericii prin sacramentul Pocăinței, când îi veți alina pe cei suferinzi prin Ungerea sfântă, când veți celebra jertfa sfântă, când veți oferi în orice ceas din zi laude, mulțumiri și cereri nu numai pentru poporul lui Dumnezeu, ci și pentru lumea întreagă, să nu uitați că ați fost luați din rândul oamenilor și rânduiți pentru oameni în cele care îl privesc pe Dumnezeu. Împliniți, așadar, cu bucurie neîntreruptă și dragoste adevărată misiunea Preotului Cristos, căutând nu interesele voastre, ci pe acelea ale lui Isus Cristos.

În sfârșit, împlinind pe cât vă stă în putere misiunea lui Cristos care este capul și păstorul, în unire cu episcopul și supuși lui, străduiți-vă, fiilor preaiubiți, să-i adunați pe credincioși într-o singură familie, pe care să o puteți conduce prin Cristos în Duhul Sfânt la Dumnezeu Tatăl. Să aveți mereu în fața ochilor exemplul bunului păstor care nu a venit să fie slujit, ci ca să slujească, să caute și să mântuiască ceea ce era pierdut".

Dragi tineri diaconi, dragi frați dornici de a intra într-o slujire ce vă oferă posibilitatea de a fi martori ai luminii Domnului Isus Cristos și mai mult decât înaintemergători ai Domnului Cristos, chiar reprezentanții săi, ca să lucrați in persona Christi capitis - în persoana lui Cristos, capul, marele preot,

Vouă vi se potrivesc astăzi, într-un chip deosebit, și gândurile pe care Sfântul Părinte papa Francisc le-a spus, la 29 martie 2015:

"A asculta și a primi chemarea Domnului nu este o chestiune privată și intimă care se poate confunda cu emoția momentului; este o angajare concretă, reală și totală care îmbrățișează existența noastră și o pune în slujba construirii împărăției lui Dumnezeu pe pământ. De aceea vocația creștină, în general (și mai ales cea specială, ca slujitori consacrați), înrădăcinată în contemplarea inimii Tatălui, determină în același timp la angajarea solidară în favoarea eliberării fraților, mai ales a celor mai săraci. O asemenea dinamică, spre Dumnezeu și spre om, umple viața de bucurie și de semnificație. Aș vrea să spun asta mai ales celor mai tineri care, și datorită vârstei lor și datorită viziunii despre viitorul care se deschide larg în fața ochilor lor, știu să fie disponibili și generoși".

Vi le repet vouă, dragi tineri aspiranți la marea angajare pentru viitorul evangheliei și a împărăției sale: chiar dacă sunt lucruri încă necunoscute și preocupări pentru viitor, în voi să nu existe frică de a ieși din voi înșivă și de a porni la drum!

Evanghelia este cuvântul care eliberează, transformă și face frumoasă viața noastră.

Cât de frumos este să vă lăsați mereu surprinși de chemarea lui Dumnezeu, să primiți cuvântul său, să puneți pașii existenței voastră pe urmele lui Isus, în adorarea misterului divin și în dedicarea generoasă pentru alții.

Viața voastră va deveni în fiecare zi mai bogată și mai bucuroasă". (Papa Francisc, 29 martie 2015, Duminica Floriilor).

Retrăind și admirând astăzi exemplul sfântului Ioan Botezătorul, omul curajos și înțelept, care l-a făcut cunoscut pe Isus, mielul lui Dumnezeu, chiar cu prețul vieții sale, să vă însuflețească, să fie pentru voi o provocare sfântă, și încurajați de iubirea Maicii Preacurate, mama Bisericii și a preoților, și a sfinților voștri protectori, a fericitului nostru episcop martir Anton, vă invit, cu încredere și curaj, să prezentați azi cu bucurie și însuflețire da-ul vostru și așa să rămâneți fideli celui care v-a ales, v-a însoțit și v-a chemat pentru toată viața anunțându-l și reprezentându-l între oameni. Așa să fie.

24 iunie 2015

PS Petru Gherghel,
episcop de Iași

* * *

La Iași au fost sfințiți 14 preoți


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat