Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Lumina Lumii. Gânduri despre și pentru preoți

"Iubirea mi-a explicat totul, totul și-a găsit răspuns în iubire. Prin urmare, iubesc această iubire, oriunde s-ar afla" (Cântecul Dumnezeului Ascuns, 5, de sfântul Ioan Paul al II-lea)

Ce înseamnă preotul pentru un laic este ușor de spus, dar dificil de înțeles cu inima. Mintea poate pricepe măreția jertfei, puterea regească și lumina profeției. Inima însă, ca să cuprindă întreaga iubire a dăruirii sale, are nevoie să ardă "fără să se consume" în focul Duhului Sfânt.

Ce înseamnă pentru un preot a fi preot, ne dezvăluie sfântul Ioan Paul al II-lea, om al rugăciunii, apostol al iubirii milostive: "Cel care este hirotonit se prosternează complet, cu fruntea la pământ, arătând astfel că își asumă complet și de bunăvoie însărcinarea încredințată. Acest ritual mi-a marcat adânc viața. După ani de zile, în bazilica «Sfântul Petru» (chiar la deschiderea lucrărilor Conciliului Vatican II), întorcându-mă cu gândul la momentul hirotonirii, am scris un poem: «Petru, ești pământ pentru ca alții să poată merge peste tine... fără să știi încotro se duc, tu le susții pașii... Vrei să le slujești picioarele care trec peste tine, așa cum stânca slujește copitele turmei. Stânca este pardoseala unui templu gigantic, crucea unei pășuni»*. Când scriam aceste cuvinte, mă gândeam la Petru și la tot ce înseamnă slujirea preoțească, urmărind să înțeleg semnificația adâncă a prosternării liturgice. Întins la pământ în formă de cruce înainte de hirotonire, acceptând în propria existență, la fel ca și Petru, crucea lui Cristos și devenind, împreună cu apostolul, pământul pe care să calce frații și surorile noastre, afli semnificația cea mai înaltă a întregii spiritualități sacerdotale".

Ce înseamnă pentru omenire tinerii și, în special, tinerii preoți, ne spune Sfântul Părinte Francisc: "Tinerii sunt fereastra prin care viitorul intră în lume".

Un viitor de răbdare și de iertare, un viitor de credință, de speranță și de iubire.

Pentru că, prin fereastra aceasta, intră Lumina lui Dumnezeu.

Dr. Ecaterina Hanganu

Notă
* În Japonia shogunatului Tokugawa, în secolul al XVII-lea, în timpul persecuției crunte a creștinilor, se organiza anual (începând de la 4 ianuarie) "ritualul călcărilor icoanei"(numit e-fumi), ca expresie a apostaziei - ritual îndeplinit de toate familiile, indiferent dacă fuseseră sau nu creștine. Celebrul roman "Tăcere", de Shusaki Endo (apărut în 1966), relatând viața comunităților creștine clandestine din țară, torturile și martiriul acestora, prezintă viața preotului Sebastião Rodrigues, trimis să cerceteze situația mentorului său, pr. Cristóvão Ferreira. Trădat autorităților, supus torturilor și amenințat cu uciderea în chinuri groaznice - nu a lui, ci a creștinilor care fuseseră prinși odată cu el, este silit să se dezică de credință pentru a-i salva pe ceilalți, călcând icoana. "Simți o durere ascuțită și grea. Nu era un lucru de formă. Avea să calce în picioare lucrul pe care îl considerase cel mai frumos în viață, pe care îl crezuse cel mai pur, spre care se îndreptau toate idealurile și visurile oamenilor. Cum îl durea piciorul! Însă atunci, Cristosul de bronz îi șopti preotului: «Poți să calci! Poți să calci! Eu cunosc cel mai bine durerea din piciorul tău. Poți să calci! Eu am venit pe lume ca să fiu călcat în picioare de oameni și mi-am dus crucea ca să împărtășesc durerea voastră!»". Shusaku Endo, Tăcere. Trad. Florentina Toma. Ed. "Polirom", Iași, 2008, ISBN 978-973-46-1109-6, pag. 292. Asemenea icoane, numite fumi-e, se păstrează și astăzi. Ritualul s-a menținut din 1625 până în 1858. Dar, in ciuda tuturor persecuțiilor, creștinismul a dăinuit în Japonia. Dumnezeu este prezent întotdeauna, chiar și în tăcere.


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat