Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Episcopii europeni la Praga

Timpurile noi interoghează, dar nu înspăimântă

De Gianni Borsa

Psalmii de laudă se înalță, în latinește, cu o melodie care umple navatele splendidei catedrale "Sfântul Vito", în inima Castelului din Praga. Între aceste ziduri, încărcate de istorie și de credință, cu mormintele gotice ale regilor cehi și capela "Sfântul Venceslau", patron al Boemiei, secretarii generali și purtătorii de cuvânt ai Conferințelor episcopale din Europa se roagă pentru propriile țări și pentru întregul continent. În jurul altarului se întemeiază unitatea Bisericii catolice, chemate să străbată, cu Evanghelia în mână, o epocă densă de noutăți, de pericole, de provocări - sunt cuvinte care reapar în multe intervenții -, într-o Europă cu trăsături puternic secularizate.

Din 17 până în 21 iunie 2015, capitala Republicii Cehe a găzduit întâlnirea promovată de Consiliul Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE), care a pus pe masă numeroase teme: reforma structurilor de comunicare eclezială (argument introdus de mons. Claudio Maria Celli, președinte al Consiliului Pontifical al Comunicațiilor Sociale); "transparența" în Biserică; nodurile referitoare la uniri civile, căsătorii homosexuale, gender. Focus specifice sunt dedicate marilor evenimente ecleziale: enciclica "Laudato si'", publicată simultan cu întâlnirea CCEE și ilustrată aici de Mons. Osvaldo Neves de Almeida, de la Secretariatul de Stat; apropiatul Sinod despre familie, asupra căruia a intervenit părintele Federico Lombardi, director al Sălii de Presă Vaticane; Anul Milostivirii ("discuție" în direct cu mons. Rino Fisichella, președinte al Consiliului Pontifical pentru Noua Evanghelizare).

La Praga - unde Biserica italiană era reprezentată de secretarul general CEI, mons. Nunzio Galantino, și de directorul Oficiului Comunicații Sociale, pr. Ivan Maffeis - s-au adunat reprezentanții a circa treizeci de Conferințe episcopale, fiecare cu tradițiile sale, riturile, inițiativele liturgice, pastorale și culturale, căutând "drumuri noi" pentru "a mărturisi bucuria și actualitatea Evangheliei", conform unei frumoase expresii care a răsunat în palatul arhiepiscopal care găzduiește întâlnirea.

Traducătorii lingvistici adună în unitate intervențiile în lituaniană și în germană, spaniolă și engleză, bulgară sau italiană... În dezbateri se reflectă realități diferite: de la țările baltice și scandinave la insula Malta, de la Portugalia la Scoția, de la Elveția la Moldova. Se împărtășesc dificultățile. Îmbrățișarea - în timpul schimbului păcii de la o liturghie - între episcopii ucrainean și bielorus este un moment special și emoționant.

Nu lipsesc lecturi articulate, și nu întotdeauna coincidente, ale urgențelor ecleziale, pentru că în diferitele țări se măsoară, de exemplu, însemnate diferențe pe planul economic care influențează asupra vieții persoanelor și comunităților. Nu mai prejos statele intervin cu legislații specifice despre aspecte care au relevanță etică și implicații pentru religie. Este - așa cum observă câteva voci - "Biserica ce merge pe străzile lumii", care "parcurge periferiile", fie ele "existențiale sau tehnologice". Sunt nenumărate citatele din magisteriul Papei Francisc: însăși enciclica despre ambient și, mai mult încă, "Evangelii gaudium" marchează parcursul eclezial.

Discuțiile evidențiază un spirit constructiv; arată cu toată claritatea o reînnoită voință misionară. Timpurile noi interoghează, dar nu înspăimântă; propun întrebări și sugerează căutarea de răspunsuri întemeiate în tradiție și totuși deschise la modernitate. Se respiră aproape un "dialog la distanță" între Praga și Roma, cu Papa Francisc, cu indicațiile sale, lecturile sale ale prezentului, căile pe care le prospectează Bisericii pentru a continua, ba chiar pentru a relansa, misiunea. Și un participant sugerează: "Sfântul Părinte ne invită să ieșim, să merge în întâmpinarea periferiilor existențiale. Dar putem să mergem în periferii numai dacă centrul este clar tuturor. Centrul este Dumnezeu, El e cel care ne trimite".

(După agenția SIR, 22 iunie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat