Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Întrunirea membrilor Consiliului Prezbiteral

Membrii Consiliului Prezbiteral (episcopi, decani, vicedecani, responsabili ai diferitelor sectoare din cadrul diecezei, reprezentanți ai preoților parohi și călugări) s-au întrunit luni, 22 iunie 2015, la ora 10.30, în sala de consiliu a Episcopiei de Iași. Printre temele importante care s-au discutat se numără cea despre pastorația familiilor, noua enciclică a Sfântului Părinte și deschiderea casei pentru cler de la Bârnova.

Prima sesiune din acest an a Consiliului Prezbiteral s-a deschis cu un moment de rugăciune și cu salutul tuturor celor prezenți, adresat de PS Petru Gherghel.

Prima temă a fost despre anul pastoral dedicate vieții consacrate și a fost prezentată de pr. Alois Fechet, care a vorbit despre învățătura Sfântului Părinte referitoare la trăirea acestei perioade. Apoi s-a adus în discuție viața consacrată din Dieceza de Iași, amintindu-se despre inițiativele "24 de ore pentru Domnul" și "Grupul Internațional de Rugăciune pentru Sfințirea Preoților și a Persoanelor Consacrate". De asemenea, s-a amintit și de vizitele pe care PS Petru Gherghel le-a făcut și le va continua în casele călugărilor și călugărițelor din dieceză.

Deoarece suntem într-o perioadă de pregătire pentru Sinodul de la Roma dedicat familiilor (luna octombrie), în consiliu s-a vorbit și despre pastorația familiilor. PS Gherghel a subliniat mai întâi importanța familiei pentru societate și Biserică, iar apoi pr. Felician Tiba a vorbit despre pericolele care o amenință și despre necesitatea implicării mai intense în acest sector al pastorației.

Din ordinea de zi a făcut parte și tema referitoare la noua enciclică a papei Francisc: "Laudato si, despre grija pentru casa noastră comună", publicată joi, 18 iunie 2015. Pr. Mihai Pătrașcu, cel care se îngrijește de traducerea acestui document, a făcut o scurtă prezentare, spunând despre conținut că este unul pastoral, magisterial și spiritual, ce se adresează atât credincioșilor cât și necredincioșilor.

Următoarea temă a fost prezentată de pr. Cristinel Fodor și a făcut referire la noua evanghelizare. Părintele a subliniat că noua evanghelizare nu înseamnă o repetiție sau o dublare a primei evanghelizări, ci se referă la a găsi noi modalități de a transmite credința. Pentru a putea face acest lucru nu trebuie să uităm că scopul evanghelizării este să ne întâlnim cu o persoană: Isus Cristos.

PS Aurel Percă a adus în discuție posibilitatea ca preoții pensionari să locuiască în casa pentru cler de la Bârnova, construită special pentru această destinație. Proiectul a fost inițiat de episcopul Mihai Robu, dorit de preoți, îndeosebi de pr. Anton Trifaș, și realizat în ultimul timp prin grija PS Aurel Percă. Pr. Mihai Budău a vorbit despre faptul că însuși Codul de drept canonic obligă fiecare dieceză să aibă grijă de preoții care ajung la pensie. Capacitatea acestei case este de 30 de locuri.

O altă temă prezentată de PS Percă a fost cea referitoare la numirile noi din cadrul curiei și la cele de parohi și decani. În acest an expiră mandatele tuturor sectoarelor curiei și a decanilor, de aceea în perioada următoare se vor consulta preoții și apoi se vor face numiri. Totodată, Preasfințitul a anunțat că în lunile septembrie și octombrie vor fi cursuri de formare pentru preoți.

PS Petru Gherghel a vorbit apoi despre momentul aniversar de la 29 iunie 2015, când va sărbători 50 de preoție și 75 de ani de viață.

În final s-au discutat chestiuni economico-financiare referitoare la bilanțul contabil și a documentelor aferente, conform prevederilor legale în vigoare. Pr. Mihai Budău și pr. Cristian Farcaș au fost cei care au expus aceste aspecte.

Au urmat discuții libere referitoare la problema cimitirelor și capelelor mortuare.

Consiliul Prezbiteral s-a încheiat cu recitarea orei a VI-a din Breviar, mulțumind Domnului pentru acest moment de comuniune și discuție rodnică.

Pr. Claudiu Bulai


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat