Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Discursul Sfântului Părinte Francisc adresat participanților la Adunarea Plenară a Federației Biblice Catolice (FEBIC) (19 iunie 2015)

Iubiți frați și surori,

Vă primesc și vă salut cu cuvintele sfântului Paul adresate creștinilor din Filipi: "har vouă și pace de la Dumnezeu, Tatăl nostru, și de la Domnul Isus Cristos... Îi aduc mulțumire Dumnezeului meu, ori de câte ori îmi aduc aminte de voi, ... pentru participarea voastră la evanghelie" (Fil 1,2-5).

Mulțumesc din inimă cardinalului Tagle, nou președinte, pentru cuvintele de salut pe care mi le-a adresat și în numele vostru al tuturor. Și exprim recunoștință monseniorului Paglia pentru slujirea adusă Federației în acești ani.

Ați ales ca moto al acestei a zecea Adunări Plenare un text din Prima Scrisoare a lui Ioan: "ce am văzut și am auzit vă vestim și vouă" (1In 1,3). Pentru a putea vesti cuvântul adevărului, trebuie să fi avut noi înșine experiența Cuvântului: să-l fi ascultat, contemplat, aproape atins cu propriile mâini... (cf. 1In 1,1). Creștinii, care sunt "poporul luat în stăpânire de Dumnezeu, ca sa vestiți faptele mărețe ale lui" (1Pt 2,9), trebuie înainte de toate, așa cum sugerează Constituția dogmatică despre revelația divină Dei Verbum, să venereze, să citească, să asculte, să vestească, să predice, să studieze și să răspândească Cuvântul lui Dumnezeu (cf. nr. 25).

Biserica, ea care proclamă în fiecare zi Cuvântul, primind din el hrană și inspirație, devine beneficiară și martoră excelentă a acelei eficacități și puteri implicite în însuși Cuvântul lui Dumnezeu (cf. Dei Verbum, 21). Nu noi, nici eforturile noastre, ci Duhul Sfânt e cel care acționează prin intermediul celor care se dedică pastorației și face același lucru în auditori, predispunându-i și pe unii și pe alții la ascultarea Cuvântului vestit și la primirea mesajului de viață.

În anul în care este a cincizecea aniversare a promulgării Constituției dogmatice despre revelația divină, Dei Verbum, pare mai mult decât oportun ca să dedicați Adunarea voastră Plenară reflecției asupra Sfintei Scripturi, izvor de evanghelizare. Sfântul Ioan Paul al II-lea, în 1986, vă invita să faceți o atentă recitire a constituției Dei Verbum, aplicându-i principiile și punându-i în practică recomandările. Desigur, Sinodul Episcopilor despre Cuvântul lui Dumnezeu în viața și în misiunea Bisericii din 2008 a reprezentat o altă ocazie importantă pentru a reflecta asupra aplicării sale. Și astăzi aș vrea să vă invit să duceți înainte această lucrare, valorizând mereu comoara Constituției conciliare, precum și Magisteriul succesiv, în timp ce comunicați "bucuria Evangheliei" până la marginile pământului, ascultând de mandatul misionar. "Biserica nu evanghelizează dacă nu se lasă încontinuu evanghelizată. Este indispensabil ca să devină Cuvântul lui Dumnezeu tot mai mult inima oricărei activități ecleziale" (Exortația apostolică Evangelii gaudium, 174).

Însă există locuri în care Cuvântul lui Dumnezeu încă nu a fost proclamat sau, deși a fost proclamat, nu a fost primit ca un Cuvânt de mântuire. Există locuri în care Cuvântul lui Dumnezeu este golit de autoritatea sa. Lipsa sprijinului și a vigorii Cuvântului conduce la o slăbire a comunităților creștine cu tradiție veche și frânează creșterea spirituală și fervoarea misionară a Bisericilor tinere. Noi toți suntem responsabili dacă "mesajul va risca să piardă prospețimea sa și să nu aibă parfumul Evangheliei" (ibid., 39). De aceea, rămâne valabilă invitația la o angajare pastorală deosebită pentru a face să iasă în evidență locul central al Cuvântului lui Dumnezeu în viața eclezială, favorizând animarea biblică a întregii pastorații. Trebuie să facem în așa fel încât în activitățile obișnuite ale tuturor comunităților creștine, în parohii, în asociații și în mișcări, să fie realmente la inimă întâlnirea personală cu Cristos care ni se comunică nouă în Cuvântul său, pentru că, așa cum ne învață sfântul Ieronim, "necunoașterea Scripturilor este necunoaștere a lui Cristos" (Dei Verbum, 25).

Misiunea slujitorilor Cuvântului - episcopi, preoți, călugări și laici - este aceea de a promova și a favoriza această întâlnire, care trezește credința și transformă viața; de aceea mă rog, în numele întregii Biserici, pentru ca să duceți la împlinire mandatul vostru: să faceți în așa fel încât "să se răspândească cuvântul Domnului și să fie preamărit" (2Tes 3,1), până în ziua lui Cristos Isus.

"Slujitoarea Domnului", care este fericită pentru că "a crezut în împlinirea celor spuse ei de Domnul" (Lc 1,45), să vă însoțească în aceste zile, așa cum i-a însoțit pe discipolii din prima comunitate, pentru ca să fiți conduși de lumina și de puterea Duhului Sfânt.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat