Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la duminica a XII-a de peste an - B (2015)

"Un mare profet s-a ridicat printre noi și Dumnezeu a vizitat poporul său" (Lc 7,16).

Evanghelia de astăzi ne lasă posibilitatea de a spune o povestire frumoasă și adevărată. Și, iată, povestirea frumoasă și adevărată pe care putem spune: Odată mai multe ambarcațiuni mici stăteau gata să pornească în larg pentru a traversa marea, mare asemănată de cei din vechime cu un uriaș adormit, care, atunci când se trezește, răstoarnă și distruge totul în cale. Pe mal, un străin, le cerea luntrașilor ca să-l ia cu ei în luntre pentru a-l trece marea. Mulți dintre luntrași aveau ambarcațiunile prea pline pentru a mai adăuga o greutate în plus. Niște luntrași, care nu prea reușiseră nici cu negoțul, nici cu pescuitul, l-au luat pe străin cu gândul de a echilibra barca. Și l-au pus pe străin în partea din față, iar ei s-au așezat în partea din spate a bărcii. Când toate ambarcațiunile au ajuns în larg, deodată pe mare s-a iscat o mare furtună ce ridica valuri ca niște guri de balaur. Toate ambarcațiunile supraîncărcate s-au scufundat. În schimb, ambarcațiunea cu străinul la bord înainta liniștită spre destinație. Luntrașii au fost uimiți să vadă cum străinul vorbea cu vântul și cu valurile și ele ascultau, lăsând barca în pace. Ne-am dat seama din prima că străinul este Isus, care a creat toate, care poate toate, care le înnoiește pe toate (cf. Înț 7,27).

Toți oamenii trebuie să traverseze marea zbuciumată a lumii, de aici și până pe tărâmul veșniciei. Pentru că mulți oameni au naufragiat în drumul lor spre tărâmul veșniciei, Dumnezeu, prin puterea Duhului Sfânt, l-a trimis pe Isus ca să-i mântuiască pe oameni de păcate și apoi să le fie de ajutor spre ajungere pe ce celălalt tărâm, tărâmul veșniciei. El locuiește printre oameni și le cere tuturor să-l ia și pe el în barca vieții lor în drumul spre portul veșniciei. Mulți oameni sunt prea plini de bunuri și nu mai au loc pentru el. Mulți au gânduri diferite de ale lui și îl refuză. Mulți îl consideră prea incomod și nu-l iau cu ei. Însă sunt și oameni care îi fac loc în barca vieții lor; dând peste bord multe din lucrurile lor nefolositoare și îi fac loc lui Isus în barca vieții lor și chiar pe locul din față, de la cârma vieții, așa cum vrea el (cf. Mt 10,37; Lc 14,26).

Într-o bisericuță din Paris, Franța, stătea îngenunchiat un tânăr pe a cărei față se citea neliniște și durere. Oftaturi ieșeau din pieptul lui și lacrimi îi curgeau din ochi, căci în sufletul lui era o furtună ca cea prin care treceau apostolii pe mare (cf. Mc 4,35-41). Încă din tinerețe iubise mult pe Dumnezeu și pe semeni, dar dintr-o dată s-a făcut întuneric și furtună în sufletul său. Dumnezeu parcă îi retrăsese orice lumină și orice bucurie din suflet și el a început să se teamă pentru mântuirea sa. Atunci, ca și apostolii, s-a rugat Domnului astfel: "Doamne, dacă nu sunt vrednic de a te iubi în veșnice, dă-mi, te rog harul de a te iubi măcar aici pe pământ, căci simt că mor dacă nu te iubesc!" Atunci, Isus s-a urcat în barca sufletului său și a potolit toate vânturile și furtunile răului. Acel tânăr de atunci este sfântul Francisc de Sales (1567-1622) de astăzi. Această furtună i-a fost de folos, căci Dumnezeu l-a curățit ca pe vița de vie spre rodire; Dumnezeu, ca printr-un vânt bun, l-a condus pe calea sfințeniei și a mântuirii.

Sadhu Sundar Singh (1889-1929), un indian, un misionar creștin, povestește că doi oameni trebuiau să traverseze un ținut rece și înzăpezit. Pe la mijlocul drumului au găsit un om căzut în zăpada, strigând după ajutor. Unul din ei, mai gros îmbrăcat, nu s-a oprit să-l ia. Celălalt, mai simplu îmbrăcat, i s-a făcut milă de cel căzut în zăpadă și l-a luat în spate. Primul o luase înainte, dar după o bucată de drum a fost găsit căzut în zăpadă și mort de frig. Tovarășul său, cu omul luat în spate, și-a continuat drumul și a ajuns la destinație, fiind susținut de căldura celui care îl purta în spate. Ceea ce a părut o povoară grea, i-a fost în realitate un mare ajutor.

O legendă ce are ca temă creația, legendă povestită și de sfântul Francisc de Sales (1567-1622), spune că, atunci când Dumnezeu a creat păsările, le-a dat aripi la alegere, după plac. Primele păsări chemate de Dumnezeu pentru a-și alege aripile au fost pinguinul și struțul. Acestea fiind prea pline, la propriu și la figurat, crezând că aripile le va fi o povoară, le-au ales pe cele mai mici. Acestea păsări n-au zburat niciodată. Apoi au fost chemate păsările de curte, care primesc totul de-a gata. Comode fiind, și-au ales niște aripi ca să nu le deranjeze prea mult. Ele zboară foarte rar și foarte greu. Apoi a fost chemat vulturul. El nu s-a temut de greutatea aripilor și le-a ales pe cele mai mari. El zboară totdeauna și cu mare ușurință.

Pentru mulți oameni, așa cum am spus deja, Isus pare o povoară. Pentru mulți oameni, Isus este prea de speriat, prea deranjant, prea incomod, prea greu de purtat în suflet și, de aceea, este refuzat, sau, după ce a fost luat, este repede abandonat. Pentru mulți oameni, faptul că Isus îi cheamă: să se roage dimineața, la amiază și seara; să se roage chiar mergând pe stradă, la lucru și în locul de odihnă; să participe duminica, sărbători și în zilele libere la biserică; să se spovedească, să facă pocăință pentru păcate și să se împărtășească; să renunțe la gânduri, vorbe, priviri și fapte care închid cerul; să nu meargă cu prietenii în locuri nepotrivite pentru statutul de ucenic etc. Pe toate acestea le consideră prea grele și incomode, de aceea, renunță la Cristos.

Știți de ce popoarele păgâne au ca dumnezei idoli de aur, argint, piatră și lemn? Pentru că oamenii să-i poată purta unde vor ei! Știți de ce mulți oameni refuză pe Dumnezeul cel viu și adevărat al creștinilor? Pentru că Dumnezeul creștinilor nu se lasă purtat pe unde vor oameni, ci el vrea să-i poarte pe oameni pe unde vrea el. Iar unde vrea el să-i poarte pe oameni, este paradisul și viața veșnic fericită. Mulți oameni amăgiți de diavol cu plăcerile trecătoare, lasă pe Isus și bucuriile lui veșnice din paradis. Iosue, când s-a convins de planul mântuitor al lui Dumnezeu, a spus: "Cât despre mine, eu și casa mea vom sluji Domnului" (Ios 24,15). Dumnezeu așteaptă, ca și fiecare dintre noi o astfel de hotărâre, începând măcar de astăzi.

Domnul Isus, ca și aripile cele mari ale vulturului, nu este o povoară, ci un mare ajutor. Isus transformă vântul, valurile și norii, în paveze și putere de deplasare rapide. Mai mult, Isus ne ridică deasupra adversităților vieții prezente. Fără Isus, furtunile și valurile vieții ne-ar doborî în adâncuri.

Cine se încrede în Isus și îl primește în barca vieții lui: este vizitat de însuși Dumnezeu (cf. Lc 1,78); este întărit ca să învingă lumea (cf. 1In 5,4); este remodelat ca făptură nouă pentru a ajunge la mântuire (cf. 2Cor 5,14-17), primește pace și liniște în mijlocul necazurilor, dușmanilor și chiar în spaimele morții (cf. Ps 23,1-8); poate dormi liniștit chiar și în lanțuri pentru Cristos, ca Petru (cf. Fap 12,6); primește puteri pentru a da mărturie despre el, ca Ștefan, cel ucis cu pietre; dar, tot ca Ștefan, încă de pe pământ primește harul de a-l vedea pe Isus glorificat și locul unde va sta veșnic lângă el (cf. Fap 7,55-59).

În momentele noastre grele, când ni se pare că Isus doarme în barca sufletului nostru, de fapt el nu doarme, ci așteaptă ca noi să-l trezim și să-l chemăm în ajutor. Iar, când l-am chemat într-ajutor, el se ridică ca un viteaz și potolește orice furtună, căci la el toate sunt cu putință (cf. Mc 9,23.27; Lc 18,27).

Sfânta Ecaterina din Siena (1347-1380), Italia, o mistică dominicană, a fost asaltată odată de multe ispite diavolești, că abia se mai putea ruga. Când furtuna a încetat, ea i s-a adresat lui Isus: "Isuse al meu, unde erai tu când satana izbea în barca sufletului meu?" Atunci, Isus i-a răspuns: "Fiica mea, eram în inima ta și-ți dădeam putere să lupți!" Și în timpul furtunilor care ne asaltează pe noi, Isus este în inima noastră și ne întărește.

Simone Weil (1909-1943), scriitoare franceză, profesoară de filozofie, dar și o mistică creștină, spunea: "Nu ne privește pe noi să ne gândim la noi. Pe noi ne privește să avem mereu gândul la Dumnezeu. Atunci când avem mereu gândul la Dumnezeu, este problema lui Dumnezeu să se gândească la noi".

Astăzi trebuie să învățăm că necazurile vin cu aprobarea lui Dumnezeu, spre slava lui Dumnezeu și spre mântuirea noastră (cf. Iob 1,21; Am 3,6). Când știm că totul este sub controlul lui Dumnezeu cel atotputernic și iubitor de oameni, când știm că el a închis marea cu porți (cf. Iob 38,1.8-11) - mare care în Biblie simbolizează locuința satanei cu toate furtunile, necazurile și relele, când mai știi că el nu permite ca nimeni să fie încercat peste puterile lui (cf. 1Cor 10,13), atunci nu mai avem de ce a ne teme, chiar dacă satana ne-ar luat familia, prietenii, bunurile și sănătatea, ca lui Iob, dar vom spune împreună cu el: "Domnul a dat, Domnul a luat; fie numele Domnului binecuvântat! Daca am primit de la Dumnezeu cele bune, de ce să nu le primim oare si pe cele rele?" (Iob 1,21; 2,10). Prin toate aceste "rele", Dumnezeu a voit să-l desăvârșească pe Iob și voiește să ne desăvârșească și pe noi. După ce Iob a înțeles și a acceptat voința lui Dumnezeu, a primit de la Dumnezeu mult mai mulți copii și mult mai multe bunuri (cf. Iob 42,12-17). Noi, după ce vom înțelege și accepta voința lui Dumnezeu, vom primi însutit și viața veșnică (cf. Mt 19,29).

Atunci când "corabia" vieții noastre trece prin "furtuni", care pot fi probleme familiale, de serviciu sau la școală. Atunci, când ne gândim cum să ieșim la "mal" dintr-o astfel de "furtună". Atunci, trebuie să ne îndreptăm cu credință spre marele nostru mântuitor, Isus Cristos, și să-i încredințăm lui îngrijorările prin care trecem. Atunci, el ne salva, așa cum ne-a salvat odinioară din ghearele diavolului, păcatului, ale duhului lumii și morții, la cruce (cf. 2Cor 5,14-17); cum i-a salvat pe apostoli pe mare; cum l-a salvat pe Iob din toate necazurile și furtunile vieții lui. Sfântul Petru, unul dintre ucenicii aflați în corabia izbită de valurile mării agitate, dar valuri potolite de Isus, ne spune: "Aruncați asupra lui toate îngrijorările voastre, căci el însuși îngrijește de voi" (1Pt 5,7). Să ascultăm și, chiar dacă noi nu-l vedem pe Dumnezeu din cauza furtunilor și a întunericului necazurilor, să fim convinși că el ne vede și ne ajută.

Cesare Cantu (1804-1895), un scriitor italian, aseamănă omul lovit de furtunile vieții cu un orb rătăcit, care este condus acasă de mâna sigură a unui binefăcător puternic. Pentru a-l conduce acasă, trebuie să-l treacă peste dealuri, peste ape, peste văi, peste câmpuri, ținându-l strâns ca să nu cadă. El se vaietă, dar strânsoarea era necesară, așa cum necesară a fost și patima lui Isus pentru mântuirea noastră, așa cum necesare sunt și suferințe noastre spre mântuire, căci Dumnezeu nu mântuie pe nimeni fără partea lui.

Noi trebuie să știm că, odată pornită pe marea lumii, "barca Bisericii", purtând la bordul ei pe primii creștini, îndată s-au pornit și vânturile și furtunile "necesare". Mai întâi, iudeii: au întemnițat pe Petru și Ioan, au ucis pe Iacob și pe Ștefan, i-au împrăștiat pe ucenici în lume, i-au prigonit în tot imperiul Roman, ucigând pe apostoli și 16 milioane de creștini. Însă aceste furtuni de la început au purtat sămânța și parfumul plăcut al evangheliei, în toată lumea. A venit apoi furtunile ereticilor din interiorul Bisericii. Au venit apoi furtunile stârnite: de păgâni, de barbari, de islam, de potrivnicii universalității Bisericii, de potrivinici sfintelor taine, de potrivnicii misiunii fiecărui creștin, de potrivnicii virtuților creștine și cine mai știe a căror potrivnici conduși de satana și care au voit și vor moartea Bisericii lui Isus. Cu atâția dușmani și cu atâția potrivnici, "barca Bisericii" își continuă sigur drumul printre valurile și furtunile lumii, spre portul mântuirii veșnice. Din toate aceste furtuni, Biserica a ieșit mai întărită și mai fundamentată în credință. Creștinii din toate timpurile se întăresc cu acest adagiu: "Cristos învinge, Cristos domnește, Cristos de-a pururi poruncește!"

Papa Pius al XI-lea (1857-1939), întrebat într-o zi cum merge Biserica, zâmbind, a răspuns: "Merge bine, suferă!" E posibil așa ceva? Da! Vă voi ajuta să înțelegeți această exprimare a papei, cu un fapt real. Se spune că pescarii, atunci când transportă peștii prinși spre destinație, dau drumul în vasul cu pești la o "pisică de mare", care după cum știm are un "ac" mortal. Prezența "pisicii de mare" în vas ține mereu peștii vigilenți, în mișcare, vioi și proaspeți. Și pe noi, creștinii, prigoanele ne țin mereu într-o bună veghere și într-o bună trăire. Totdeauna în timpul prigoanelor creștinii au fost într-o formă spirituală bună; iar în perioadele de acalmie au căzut în delăsare spirituală.

În timpul furtunilor vieții, creștinul unit cu Isus, asemenea pomului sănătos își întărește rădăcinile cerești; asemenea vulturului se înalță tot mai sus; asemenea corabiei înaintează mai ușor; asemenea florilor își trimite parfumul până departe.

Părintele Anton Demeter (1925-2006), un preot romano-catolic, care a făcut multă închisoare doar pentru motivul că a predicat evanghelia și i-a adunat pe copii și tineri la biserică, un preot căruia i s-a rupt coloană vertebrală cu lovituri de ciocan și care a trăit apoi tot restul vieții într-un cărucior cu rotile, spunea că, în ziua în care a fost întemnițat pentru credința sa în Cristos, a fost aruncat într-o temniță întunecoasă și umedă, cu lanțuri la mâini și la picioare. Dar, el încrezător în Dumnezeu, s-a întins pe cimentul gol și a dormit liniștit toată noaptea până dimineața. El a spus că pe timpul nopții aceleia, dar și pe tot timpul detenției, Isus i-a fost așternut, învelitoare, protecție și ajutor. Dimineața, mai marii închisorii, s-au mirat de somnul și odihna lui liniștită și au prins și mai mare ură pe el. Părintelui Anton Demeter, și tuturor celor ca el, li se potrivesc cuvintele psalmistului: "Mă culc, adorm și mă deștept iarăși, căci Domnul este sprijinul meu" (Ps 3,5); "Eu mă culc și adorm în pace, căci numai tu, Doamne, îmi dai liniște deplină în locuința mea" (cf. Ps 4,8). Numai credința și încrederea mare în Dumnezeu l-au făcut să reziste.

Unui alt întemnițat pentru Cristos, pastorul baptist Richard Wurmbrand (1909-2001), un evreu convertit, spunea că în detenție îl plăcea mult "muzica" scoasă de cătușe. Cătușele îi acompaniau cântecul care se ridica din inima lui. El mărturisea că în închisoare, cu cătușe la mâini și la picioare, a avut cel mai nobil acompaniament muzical din viața lui, la cântarea pe care o ridica din inima lui către Dumnezeu.

Lecturile de la sfânta Liturghie de astăzi ne spun în cor că trebuie să avem credință mare în Dumnezeu și să nu ne temem niciodată de ceea ce ni se întâmplă, căci Dumnezeu cel întreit și unic, este "Stăpân atotputernic" peste toate: peste diavol, peste păcat și peste moarte; peste natura dezlănțuită și peste întreaga noastră viață, din timp și din veșnicie. Închei, așa cum am început, cu versetul de la evanghelie: "Un mare profet s-a ridicat printre noi și Dumnezeu a vizitat poporul său (Lc 7,16).

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat