Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma (IT): Conferirea sfântului Mir și sărbătorirea triplului aniversar al PS Petru Gherghel

După o perioadă îndelungată de pregătire și așteptare, un grup de 52 de adolescenți au primit din partea Preasfințitului Petru Gherghel ungerea cu sfânta crismă, sacramentul sfântului Mir, duminică, 14 iunie 2015, în cadrul sfintelor Liturghii de la biserica "San Vitale" și respectiv din Casilina-Grotte Celoni, din Roma (Italia). La Liturghiile de Mir și, în chip special, la cea de la ora 16.00 din biserica "San Vitale" a fost felicitat și Preasfințitul Petru Gherghel pentru triplul aniversar pe care îl trăiește anul acesta, 75 de viață, 50 de ani de preoție și 25 de ani de episcopat. La celebrări bisericile au fost pline, fiind prezenți mulți preoți și credincioși.

Candidații au fost pregătiți de pr. Isidor Iacovici timp de mai multe luni, iar la pregătirea sărbătorii fiind ajutat de pr. Ciprian Bejan-Piser, colaboratul părintelui Iacovici în pastorația românilor, și de sr. Alina Ignat, din cadrul Congregației "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot".

Celebrările sfintelor Liturghii în cadrul cărora a fost conferit sfântul Mir au fost la ora 9.30, în biserica "San Vitale", pentru 15 candidați, și la 12.30, în comunitatea din Casilina-Grotte Celoni, pentru 37 candidați.

Printre preoții care l-au însoțit la altar pe PS Petru Gherghel la celebrarea Mirului au fost pr. Isidor Iacovici, parohul comunității românilor catolici de la Roma, Mons. Pierpaolo Felicolo, responsabil cu Oficiul pentru Emigranți din cadrul Vicariatului de Roma. Iar la Liturghia de la ora 16.00 au fost prezenți Mons. Anton Lucaci, responsabilul cu pastorația migranților romano-catolici în Italia, și pr. Adrian Dancă, responsabil cu programul în limba română la Radio Vatican. Acestora li s-au alăturat un mare număr de preoți prezenți la Roma pentru studii.

La predică, PS Petru Gherghel le-a vorbit candidaților la Mir și tuturor celor prezenți despre evoluția în viața de credință a creștinilor. Excelența sa a amintit la începutul cuvântului de învățătură despre importanța sacramentelor inițierii creștine, printre care face parte și sacramentului sfântului Mir. Pentru aceasta a citat și textul din constituția apostolică Divinae consortium naturae, a papei Paul al VI-lea, din anul 1971, în care prezintă sacramentul Mirului sau al Confirmațiunii: "Participarea la natura divină, dăruită oamenilor prin harul lui Cristos, comportă o anumită analogie cu originea, creșterea și susținerea vieții naturale. Într-adevăr, născuți la o viață nouă prin Botez, credincioșii sunt întăriți prin sacramentul Mirului și primesc în Euharistie pâinea vieții veșnice. Astfel, prin aceste sacramente ale inițierii creștine, ei primesc tot mai mult bogățiile vieții divine și înaintează spre desăvârșirea iubirii".

Făcând o paralelă cu creșterea fizică, păstorul Diecezei de Iași, a arătat că fundamentul vieții de credință sunt puse de sacramentele inițierii creștine - Botezul, Mirul și Euharistia - iar Mirul fiind cel care îl confirmă pe Duhul Sfânt în sufletele creștinului primit pentru prima dată la Botez.

În continuare, PS Petru a avut un dialog cu toți candidații la Mir, care a demonstrat că ei sunt pregătiți bine pentru acest moment important din viața lor. De altfel și modul cum au participat la această Liturghie - prin cântare, citirea lecturilor și a rugăciunii credincioșilor - a dat mărturie despre buna lor pregătire pentru acest moment important din viața lor.

La sfârșitul Liturghiei, în cele două comunități, copiii au mulțumit episcopului, preoților, dar și celor care, într-un fel sau altul, i-au însoțit pe parcursul perioadei de pregătire catehetică și a Liturghiei de Mir.

Prin Liturghia de la ora 16.00 în biserica "San Vitale" s-au sărbătorit cei 75 de ani de viață, 50 de ani de preoție și, respectiv, 25 de ani de episcopat ai PS Petru Gherghel. Predica de la această Liturghie a fost rostită de Mons. Anton Lucaci, care, printre altele, a prezentat activitatea pastorală a PS Petru Gherghel, făcând o legătură cu istoria recentă a Biserici Locale din zona Moldovei a României. După Liturghie, au fost momente de comuniune între episcop, preoți și credincioși veniți la această celebrare.

La fiecare Liturghie, înainte de a da binecuvântarea finală, PS Petru Gherghel le-a transmis credincioșilor prezenți salutul celor de acasă, din România, și i-a încurajat totodată să fie în continuare un exemplu de credință pentru toți cei care îi întâlnesc.

Pr. Adrian Blăjuță

*

Roma: Administrarea sacramentului Mirului

Duminică, 14 iunie 2015, Excelența sa Mons. Petru Gherghel, episcop titular de Iași, a conferit sacramentul Mirului la un grup de 52 de adolescenți din cele două comunități din Roma: San Vitale in Fovea (Roma centru) și Santa Maria Causa Nostrae Laetitiae (Roma-Casilina).

După mai multe luni de pregătire catehetică, adolescenții comunităților noastre au voit să confirme credința primită prin sacramentul Botezului.

PS Petru Gherghel a subliniat necesitatea și importanța exemplului de credință a noilor miruiți în lumea de azi. Duhul Sfânt, spunea Excelența sa, ne dă plinătatea darurilor lui Dumnezeu, acționând necontenit spre confortul nostru și al celor ce ne înconjoară. Luând ca exemplu flacăra lumânării, pe care candidații la sacramentul Mirului au ținut-o aprinsă în momentul mărturisirii credinței, a evidențiat, mai apoi, cum credința trăită la nivel personal, dacă se alătură credinței celorlalți botezați adunați în jurului sfintei Euharistii ca o singură comunitate de credință, produce o unică mare flacără a credinței care îi luminează pe toți.

După administrarea sacramentului Mirului în cele două comunități, Excelența sa a celebrat sfânta Liturghie, de seară, în comunitatea San Vitale. În ambele comunități, unde prezența credincioșilor a fost extrem de numeroasă, Excelența sa a adus salutul celor dragi de acasă subliniind importanța menținerii legăturii cu cei dragi și cu propria țară.

La sfârșitul fiecărei sfinte Liturghii, Excelența sa a acordat timp și disponibilitate fiecărui credincios ce a dorit să aibă o audiență privată cu dânsul. De asemenea, ambele comunități i-au mulțumit episcopului Petru Gherghel, prin părintele paroh Isidor Iacovici, pentru grija pastorală pe care o are față de comunitățile noastre, urându-i sănătate, multe haruri de la Domnul și permanenta ocrotire maternă a sfintei Fecioare Maria cu ocazia evenimentelor festive ce marchează anul acesta viața episcopului de Iași.

Mulțumim cateheților, părinților, oaspeților și tuturor celor care s-au implicat activ în pregătirea acestor sărbători.

Pr. Ciprian Bejan-Piser

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 14 iunie: Roma (Italia): Conferirea sfântului Mir în biserica "San Vitale"

- 14 iunie: Roma (IT): Conferirea sfântului Mir în biserica "Santa Maria Causa Nostrae Laetitiae" din Casilina-Grotte Celoni


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat