Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Întâlnire a responsabililor secțiunii Evanghelizare, Sacramente și Pastorație din Curia Diecezană

Joi, 11 iunie 2015, la Casa "Gaudium et Spes" din Traian, a avut loc o întâlnire extraordinară a responsabililor oficiilor secțiunii Evanghelizare, Sacramente și Pastorație din cadrul Curia Diecezei de Iași.

Au fost prezenți: pr. Eduard Patrașcu (Departamentul de Cercetare); pr. dr. Mihăiță Roca (Oficiul pentru Cateheză); pr. dr. Felician Tiba (Oficiul pentru Pastorația Familiei și a Laicilor); pr. dr. Iosif Bisoc (Oficiul pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei); pr. Iulian-Eugen Kropp (Oficiul pentru Pelerinaje); pr. Alois Farțadi (Oficiul pentru Pastorația Militarilor și Deținuților); pr. Florin-Petru Sescu (Oficiul Misionar Diecezan).

Întâlnirea s-a deschis prin citirea unui text din evanghelie, după care pr. Mihai Roca a prezentat ordinea de zi, care a pus întrebarea: "Ce fac oficiile ca activități?".

Pr. Florin Sescu a precizat că oficiul pe care îl coordonează are nenumărate activități, printre care cutia pentru colecta pentru misiuni, cutiuța pentru oferte pentru misiuni, diferite campusuri, dar și prezența directă a directorului de oficiu în parohii, în vederea sensibilizării creștinilor în direcția misiunii Bisericii.

Pr. Iulian-Eugen Kropp a răspuns că a organizat și organizează diferite pelerinaje folosindu-se de tema pastorală a anului în curs. Tot el a precizat că, în Anul Milostivirii, oficiul pe care îl coordonează are în vedere organizarea unui pelerinaj sau, după caz, mai multe, la locurile principale care amintesc în mod special de milostivirea lui Dumnezeu.

Pr. dr. Felician Tiba a vorbit despre diversele inițiative ale oficiului pe care îl coordonează: Zilele familiei, Săptămâna familiei, Cursuri pentru logodnici, anumite întâlniri tematice la casa de la Traian, precum și consilierea directă la sediul Oficiului din Iași.

Pr. Alois Farțadi a vorbit despre pastorația fructuoasă pe care reușește să o facă la nivel de penitenciar, subliniind mai ales rolul benefic al foilor volante pe care le preferă deținuții.

Pr. Iosif Bisoc a prezentat activitățile oficiului (olimpiade, concursuri de eseuri, de desen, întâlnirile între profesori, simpozionane, site-ul oficiului, reviste și altele), și a subliniat implicarea factorilor decizionali (inspectori, profesori, elevi, părinți). De asemenea, a propus ca la următoarele cursuri de formare pentru preoți, moderatorul secțiunii să prezinte preoților care este rolul Curiei diecezane, rolul oficiilor, identitatea lor, misiunea și statutele lor, precum și al coordonatorilor de oficii, tocmai pentru o mai mare vizibilitate și prezență a lor în viața preoților implicați în pastorația parohiilor.

Pr. Florin Sescu, intervenind, i-a invitat pe cei prezenți spunând că trebuie să mergem în parohii, doar așa vom încerca să ne facem cunoscut profilul oficiului.

Pr. Eduard Patrașcu a vorbit despre rolul departamentului pe care îl coordonează și cum alături de pr. Iulian Faraoanu, de la Oficiul pentru Evanghelizare și Pastorație Biblică, organizează anumite cursuri pentru lectori, dar și diferite conferințe, atât în dieceză, cât și în afara ei.

Pr. Mihai a vorbit apoi despre o colaborarea mai strânsă între oficii și decanate, între oficii și parohii, despre organizarea lor internă, dar și despre eficientizarea activităților pe care le propune fiecare oficiu.

La final, întâlnirea s-a dovedit a fi una fructuoasă, plină de împărtășiri pastorale, de încurajare și motivare reciprocă.

Pr. dr. Felician Tiba

* * *

Structura Curiei Diecezane poate fi consultată pe ercis.ro în meniul Prezentare > Organisme diecezane> Curia Diececezană.


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat