Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (14 iunie 2015)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia de astăzi este formată din două parabole foarte scurte: cea a seminței care încolțește și crește singură și cea a grăuntelui de muștar (cf. Mc 4,26-34). Prin aceste imagini luate din lumea rurală, Isus prezintă eficacitatea Cuvântului lui Dumnezeu și exigențele Împărăției sale, arătând motivele speranței noastre și ale angajării noastre în istorie.

În prima parabolă atenția este îndreptată asupra faptului că sămânța, aruncată în pământ, încolțește și se dezvoltă singură, fie că agricultorul doarme fie că veghează. El este încrezător în puterea internă din sămânța însăși și în fertilitatea terenului. În limbajul evanghelic, sămânța este simbol al Cuvântului lui Dumnezeu, a cărui rodnicie este amintită de această parabolă. Așa cum sămânța umilă se dezvoltă în pământ, tot așa Cuvântul acționează cu puterea lui Dumnezeu în inima celui care-l ascultă. Dumnezeu a încredințat Cuvântul său pământului nostru, adică fiecăruia dintre noi cu umanitatea noastră concretă. Putem să fim încrezători, deoarece Cuvântul lui Dumnezeu este cuvânt creator, destinat să devină "bob plin în spic" (v. 28). Acest Cuvânt, dacă este primit, aduce cu siguranță roadele sale, pentru că însuși Dumnezeu îl face să încolțească și să se coacă pe căi pe care nu întotdeauna le putem verifica și într-un mod pe care noi nu-l știm (cf. v. 27). Toate acestea ne fac să înțelegem că Dumnezeu este mereu, Dumnezeu este mereu cel care face să crească Împărăția sa - pentru aceasta ne rugăm atât de mult ca "să vină împărăția ta" - El e cel care o face să crească, omul este colaboratorul său umil, care contemplă și se bucură de acțiunea creatoare divină și așteaptă cu răbdare roadele.

Cuvântul lui Dumnezeu ne face să creștem, dă viață. Și aici aș vrea să vă amintesc încă o dată importanța de a avea Evanghelia, Biblia, la îndemână - Evanghelia mică în geantă, în buzunar - și să ne hrănim în fiecare zi cu acest Cuvânt viu al lui Dumnezeu: a citi în fiecare zi un text din Evanghelie, un text din Biblie. Nu uitați niciodată asta, vă rog. Pentru că aceasta este forța care face să încolțească în noi viața Împărăției lui Dumnezeu.

A doua parabolă folosește imaginea grăuntelui de muștar. Deși este cea mai mică dintre toate semințele, este plină de viață și crește până devine "mai mare decât toate legumele" (Mc 4,32). Și așa este Împărăția lui Dumnezeu: o realitate omenește mică și aparent irelevantă. Pentru a intra să facem parte din ea este nevoie să fim săraci în inimă; să nu ne încredem în propriile capacități, ci în puterea iubirii lui Dumnezeu; să nu acționăm pentru a fi importanți în ochii lumii, ci prețioși în ochii lui Dumnezeu, care îi iubește pe cei simpli și umili. Când trăim astfel, prin noi intră năvalnic forța lui Cristos și transformă ceea ce este mic și modest într-o realitate care face să fermenteze întreaga masă a lumii și a istoriei.

Din aceste două parabole ne vine o învățătură importantă: Împărăția lui Dumnezeu cere colaborarea noastră, dar este mai ales inițiativă și dar al Domnului. Lucrarea noastră slabă, aparent mică în fața complexității problemelor lumii, dacă este inserată în cea a lui Dumnezeu nu se teme de dificultăți. Victoria Domnului este sigură: iubirea sa face să răsară și va face să crească orice sămânță de bine prezentă pe pământ. Acest lucru ne deschide la încredere și la speranță, în pofida dramelor, nedreptăților, suferințelor pe care le întâlnim. Sămânța binelui și a păcii încolțește și se dezvoltă, pentru că o face să se coacă iubirea milostivă a lui Dumnezeu.

Sfânta Fecioară, care a primit ca "pământ rodnic" sămânța Cuvântului divin, să ne susțină în această speranță care nu ne dezamăgește niciodată.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Astăzi este Ziua Mondială a Donatorilor de Sânge, milioane de persoane care contribuie, în mod tăcut, la ajutarea fraților în dificultate. Tuturor donatorilor le exprim apreciere și îi invit în special pe tineri să urmeze exemplul lor.

Vă salut pe voi toți, dragi romani și pelerini: grupuri parohiale, familii și asociații. Îndeosebi salut credincioșii veniți din Debrecen (Ungaria), din Malta, din Houston (Statele Unite) și din Panama; și din Italia pe credincioșii din Altamura, Angri, Treviso și Osimo.

Un gând special se îndreaptă spre comunitatea românilor catolici care trăiesc la Roma și copiilor de la Mir din Cerea.

Salut grupul care amintește toate persoanele dispărute și îi asigur de rugăciunea mea. De asemenea sunt aproape de toți muncitorii care apără în mod solidar dreptul la muncă, un drept care este drept la demnitate!

Așa cum a fost anunțat, joia viitoare va fi publicată o Scrisoare Enciclică despre îngrijirea creației. Invit să însoțiți acest eveniment cu o atenție reînnoită față de situațiile de degradare ambientală, dar și de recuperare, în propriile teritorii. Această Enciclică este adresată tuturor: să ne rugăm pentru ca toți să poată primi mesajul său și să crească în responsabilitatea față de casa comună pe care Dumnezeu ne-a încredințat-o tuturor.

Vouă tuturor vă doresc o duminică frumoasă. Și, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat