Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

O zi în fiecare dieceză pentru "sfințirea" preoților "obosiți"

De Andrea Tornielli

În ziua de 11 iunie 2015, sărbătoarea Preasfintei Inimi a lui Isus, papa Francisc va interveni la a treia reculegere mondială a preoților, promovată de Reînnoirea în Duh, în ziua dedicată "sfințirii" preoților. Pentru această ocazie, Congregația pentru Cler, cu o scrisoare semnată de cardinalul prefect Beniamino Stella și de cei doi secretari trimisă prin intermediul nunțiaturilor la președinții conferințelor episcopale din toată lumea, propune să fie celebrată local, meditând asupra temei "oboselii preotului", despre care a vorbit Francisc la ultima Liturghie a crismei.

"Preoților - se citește în scrisoarea congregației - papa Francisc le-a adresat un cuvânt de încurajare și de speranță, amintindu-le de privirea grijulie a Domnului, care știe cât de dură poate să fie misiunea de a «a unge» poporul lui Dumnezeu și, de aceea, «se preocupă mult de modul în care va putea să ne ajute». Luând în considerare oboseala naturală a slujirii ca «tămâie care se înalță în tăcere la cer», pontiful a dorit, printre altele, să atenționeze cu privire la «ispita de a se odihni într-un mod oarecare, ca și cum odihna n-ar fi un lucru al lui Dumnezeu», și a indicat posibile căi pentru a revigora trupul și sufletul de oboseli, în comuniune cu Domnul și cu poporul lui Dumnezeu".

Așadar, dicasterul îi invită pe episcopi "să programeze un timp de rugăciune și de fraternitate cu ocazia Zilei de Sfințire Sacerdotală", reluând cuvintele papei. În scrisoare este oferită și o schemă indicativă pentru "a favoriza eventual pregătirea și desfășurarea zilei".

Reuniunea clerului ar putea începe cu o "scurtă meditație spirituală" despre omilia papală, îndeosebi unul dintre aceste pasaje: "Preotul și odihna în Domnul", pentru a învăța să se odihnească; "Emoțiile care-l obosesc pe păstor", cu referința la compasiune și la inima "mișcată" și înduioșată în fața ocaziilor bucuroase și triste din viața concretă a credincioșilor; "Oboselile preotului: mulțimile, dușmanul, el însuși"; "Odihna în Duh" și "I-a iubit până la sfârșit. Domnul tratează oboseala noastră", dedicată imaginii spălării picioarelor, cu Domnul care "ia asupra sa personal să curețe orice pată, acel smog lumesc și unsuros care s-a lipit pe drumul pe care l-am parcurs în numele său".

Al doilea moment propus este de împărtășire: dialog între preoți și reflecție asupra punctelor aprofundate, "cu referință la experiența pastorală și la relațiile interpersonale, cu scopul de a împărtăși propria oboseală, stilul odihnei, necesitățile reciproce care amintesc de urgența unei comuniuni prezbiterale mai solide, eventualele «reforme» pastorale, etc.".

Al treilea moment sugerat în scrisoarea Congregației Clerului este adorația euharistică: "pentru a ne întoarce la Tatăl, care este izvorul slujirii, a-i încredința Lui oboselile noastre și slujirea noastră și a lăsa ca în noi să răsune invitația lui Isus care primește și ridică". În sfârșit, este propusă o "agapă fraternă".

"Contextual - se citește în încheierea scrisorii vaticane - în parohiile din dieceză se poate prevedea ca în ziua de 12 iunie, sau la altă dată oportună din luna curentă, să se facă rugăciuni pentru sfințirea preoților. Desigur, schema și programul Zilei, în afară de faptul pot fi adaptate la o dată potrivită cu agenda Bisericii locale, vor putea să fie modificate în funcție de situațiile și nevoile speciale ale fiecărei dieceze".

(După Vatican Insider, 11 iunie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat