Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Padova: Prima Împărtășanie în comunitatea românilor catolici

Duminică, 7 iunie 2015, în solemnitatea Corpus Domini, comunitatea catolică română din Padova a participat la sărbătoarea a 12 copii care au primit pentru prima dată sacramentele sfintei Spovezi și a primei sfinte Împărtășanii.

Conștienți fiind de importanța și unicitatea momentului, după aproximativ șase luni de pregătire intensă îndrumați atent cu multă iubire de tinerii soți Matei Ovidiu și Elena, cei 12 copii, după ce, în prealabil, vineri seara s-au apropiat de sacramentul sfintei Spovezi, însoțiți de părinți și de cei apropiați lor, au pășit spre locul întâlnirii cu Isus, altarul bisericii "Beato Pellegrino" din Padova, care ne găzduiește pentru celebrarea sacramentelor.

Comunitatea prezentă în număr mare și-a exprimat bucuria trăirii momentului prin cuvântul de bun venit dat de reprezentatul Consiliului Pastoral, Dragoș Adam, care i-a îndemnat pe copii ca, prin exemplul și bucuria lor contagioasă, să-i ajute pe toți cei prezenți să trăiască aceeași intensitate.

După sfânta evanghelie, părintele Claudiu Ianuș, responsabilul comunității, plecând de la semnificația solemnității celebrate, s-a adresat atât copiilor, cât și celor mai puțin copii, punctând pe două idei principale: prietenia cu Isus și modul de a ne ruga sau a ne relaționa cu el, nu doar prin rugăciune, ci și prin simplul mod de a privi tabernacolul într-o tăcere participantă.

În timpul mărturisirii de credință generale și individuale în fața părintelui paroh, tații au fost invitați să aprindă o lumânare de la lumânarea pascală, amintind astfel de momentul din timpul botezului fiecăruia dintre cei 12 copii. După sfințirea apei și stropirea întregii adunări, copiii au fost însemnați cu sfânta cruce pe frunte pentru a le reaminti identitatea creștină.

Dumnezeu a refuzat în mod categoric să lase singură omenirea după înălțarea la cer a Fiului său. A rămas prezent până în zilele noastre sub speciile pâinii și ale vinului care, prin mâinile preotului și acțiunea Duhului Sfânt, devin trup și sânge ca hrană pentru viața cea veșnică. Sub ambele specii l-au primit și cei 12 copii care au fost însoțiți la altar de părinți.

De o eleganță unică, atât interioară, cât și exterioară, cei 12 copii, asemenea celor 12 apostoli, și-au făcut proprii cuvintele lui Isus și i-au îndemnat pe toți să dea curs celei mai frumoase invitații creștine: Lăsați pe copii să vină la mine!

Dragoș Adam

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 7 iunie: Padova: Prima Împărtășanie în comunitatea românilor catolici


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat