Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Principalele provocări la adresa vieții consacrate azi, în Europa și în România

O temă căreia nu-i este suficientă o zi de discuții și dezbateri, dar care a adunat la Traian, în casa "Gaudium et spes", în ziua de 7 iunie 2015, mai multe persoane consacrate din diferite ordine și congregații, sub îndrumarea atentă și "coercitivă" a celor doi preoți, Corneliu Berea, SVD, și Marius Taloș, SJ.

Viața consacrată - un loc de frontieră și care ar fi locul potrivit pentru această frontieră, mentalitatea propice și formarea celor ce lucrează în prima linie, periferiile existențiale, precum și analfabetismul religios au fost punctele tari ale primei conferințe ținută de părintele Cornel. Nu este tocmai locul pentru a intra în detalii, o să concluzionez astfel: "Când vorbim de periferii avem uneori senzația că trebuie să mergem departe. Îl vedem însă pe Isus care coboară, kenosis, se despoaie pe sine, se așează ca un păcătos la rând cu cei păcătoși pentru a fi botezat, este condamnat la moarte între doi tâlhari. Itinerariul lui Isus a fost acela al coborârii și aceasta este modalitatea de a merge la periferiile existențiale"(din textul editat al conferinței).

Viața consacrată - potir nou pentru vinul nou, a fost tema celei de-a doua conferințe. Aici părintele Marius explicând diferențele dintre potirul de ieri și cel de astăzi, a trasat oarecum trăirea credinței în Biserică și în viața consacrată. Am reținut doar că timpurile noi ne cer întoarcerea pentru a recupera sensul comuniunii și cel al apropierii, dintre cer și pământ, dintre Dumnezeu și oameni. Inelul care face legătura între cele două părți este viața consacrată, deci misiunea este pe măsura chemării, respectiv al răspunsului dat. Comuniunea, formarea și conducerea sunt cele trei părți esențiale vieții închinate în totalitate Domnului, iar unul fiecare dintre noi suntem "coresponsabili" de viitorul plin de speranță care se întrevede doar ca un "norișor".

S-au discutat lucruri importante și sunt foarte mulțumită de această inițiativă de a pune în comun lucruri ce privesc orice consacrat. Anul dedicat vieții consacrate continuă iar noi încercăm să redescoperim propria identitate și prin aceste întâlniri cu caracter formativ. Mulțumim tuturor participanților, cei care nu au putut participa pot obține detalii de la cei care au fost - cu siguranță poate fi o îmbogățire reciprocă.

Sr. Maria Gabor a lui Isus


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat