Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

"Cu privire la criza ucraineană, Putin și papa să găsească un punct de întâlnire"

De Sarah Numico

Se întoarce la Roma președintele Vladimir Putin pentru a-l întâlni pe papa Francisc: acest rendez-vous este fixat pentru miercuri, 10 iunie 2015. Nimic nu s-a aflat până acum cu privire la temele din agendă. Întâlnirea precedentă s-a desfășurat la 25 noiembrie 2013 și a trezit unele întrebări faptul că după așa de puțin timp vine o nouă față-în-față, într-un moment în care liderii occidentali cu greu mențin raporturi constructive cu Rusia (ultima confirmare a venit de la G7 din Bavaria). Ucraina, la rândul său, dă din nou știri despre ciocniri și morți pe granița orientală, datorită unui conflict cancerigen și care a adus cu sine motive pentru o nouă distanță ecumenică între Kiev, Moscova și Roma: conform Moscovei, Bisericile greco-catolice ucrainene ar fi adoptat o linie anti-rusă precisă; astfel, patriarhul a anunțat că deocamdată nu există condițiile pentru o întâlnire cu papa Francisc. În presa internațională trăsăturile care îl caracterizează pe președintele rus amintesc de un monarh mai degrabă despotic și agresiv, în timp ce Rusia este biciuită de o apăsătoare criză economică și ca urmare a sancțiunilor impuse de UE. O lectură a situației dintr-o altă perspectivă vine de la Ivan Lupandin, catolic, profesor de filozofie la facultatea de științe umane din Institutul de Fizică și Tehnologie al Universității de Stat din Moscova.

• O temă de preocupare împărtășită între Putin și papa Francisc este persecuția creștinilor din Orientul Mijlociu. Dar este și Ucraina... Dumneavoastră credeți că aceste teme vor fi tratate la întâlnire?

"Relațiile cu Vaticanul au început să se îmbunătățească de la moartea lui Stalin: în acea perioadă, cardinalul Mindszenty era în închisoare, precum și episcopul Slipyi și sute de alți preoți și episcopi catolici. După aceea, sub «domnia» lui Kruscev, raporturile dintre URSS și Vatican au avut o dezvoltare semnificativă. Dovada cea mai evidentă a fost prezența a doi preoți ortodocși la Conciliul al II-lea din Vatican ca observatori. În schimb, Paul al VI-lea le-a promis liderilor sovietici că comunismul nu va fi condamnat oficial în timpul Conciliului. Dar nu au fost summit-uri între conducătorii URSS și papii de la Roma. Prima întâlnire a avut loc în 1989, între Gorbaciov și Ioan Paul al II-lea. Și președintele Putin l-a întâlnit pe Ioan Paul al II-lea în iunie 2000, la puțin timp după prima sa alegere ca președinte al Federației Ruse. A fost apoi o întâlnire cu Benedict al XVI-lea căruia Putin chiar i-a prezentat primele două volume ale Enciclopediei Catolice Ruse. Acum Putin îl întâlnește pe Francisc, care este un opozant al capitalismului de stil american. Desigur, persecuția creștinilor de către auto-proclamatul stat islamic va fi discutată. Cât privește Ucraina, poziția Vaticanului este de a opri violența și de a respecta acordurile de pace de la Minsk. Eu sper ca președintele Putin și Papa să găsească puncte de întâlnire cu privire la această chestiune dureroasă. Și cu siguranță amândoi se vor ruga!".

• Ce așteptări nutriți dumneavoastră, catolic și rus, față de această întâlnire?

"Eu sper ca să deschidă drumul spre o înțelegere mai bună între Biserica ortodoxă rusă și Vatican. «Extremiștii», printre ortodocșii ruși, care îi definesc «eretici» pe catolici, cred că își mușcă limba: de fapt, autoritatea președintelui în rândul poporul rus este înaltă".

• Dintr-un punct de vedere occidental, Rusia este văzută ca o țară în care democrația și multe libertăți sunt în pericol: cum ați descrie starea libertății și democrației în țara dumneavoastră?

"Am văzut în epoca Brejnev și a lui Andropov, când dizidenți de vază, cum ar fi academicianul Sacharov și scriitorul Soljenitsin, au fost alungați din țară sau exilați. Acum la Moscova există bulevarde care poartă numele lui Sacharov și Soljenitsin. Și internetul a schimbat mult: pe Facebook se discută liber chestiunile cele mai fierbinți și nimeni nu face vreo tentativă pentru a le bloca. Dar dacă standardul democrației este recunoașterea căsătoriilor persoanelor de același sex, atunci suntem în întârziere. Dar, creștin fiind pot să spun, «Mulțumim lui Dumnezeu!»".

• Iată: din punct de vedere rus și ortodox, Europa occidentală este ținutul dezintegrării religioase și morale: care este situația în Rusia? Biserica ortodoxă este în măsură să țină piept secularizării?

"Dezintegrarea religioasă și morală este un semn al timpurilor și un fenomen global. Deja a fost preconizată în urmă cu o sută de ani de filozoful german Oswald Spengler în cartea sa «Declinul Occidentului». Nu se poate face nimic în fața schimbărilor globale, fie că e vorba de crize ecologice, sau demografice, sau de răspândire a ateismului. În Evanghelia lui Matei, Isus ne-a invitat să fim răbdători și să nu pierdem curajul, când a spus: «Trebuie să se întâmple toate acestea, dar încă nu este sfârșitul»".

• Cât de mult apasă asupra Rusiei și asupra poporului sancțiunile UE?

"Lucrul cel mai dureros pentru intelighenție este lipsa de Permigiano Reggiano. Dincolo de glumă, aspectul îngrijorător al sancțiunile este că ele, mai mult sau mai puțin apăsătoare, sunt semnul înstrăinării și al dușmăniei".

• Dar cât de mult îl susține pe Putin și politicile sale poporul rus?

"Nu sunt un sociolog și nu pot spune nimic valabil din punct de vedere științific în această privință. Având în urmă un parcurs în fizică, sunt neîncrezător față de abordările sociometrice cum sunt sondajele sau altele asemenea. Pe Facebook circulă comentarii foarte amare împotriva politicii președintelui. În ce măsură reprezintă opinia publică reală, nu știu. Pentru mine, creștin, orice putere vine de la Dumnezeu. Personal mi se încălzește inima să știu că președintele nostru este născut în ziua de 7 octombrie, când Biserica catolică celebrează sărbătoarea sfântului Rozariu".

(După agenția SIR, 9 iunie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat