Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (catedrală): Trupul și Sângele Domnului

Sărbătoarea Trupul și Sângele Domnului sau Joia Verde, sărbătorită la 4 iunie, a fost marcată la Iași, duminică, 7 iunie 2015, printr-o Liturghie solemnă la ora 17.00, prezidată de PS Petru Gherghel, episcop de Iași, avându-i alături pe PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, pr. Benone Lucaci, rector la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, pr. Iosif Dorcu, decan de Iași, și aproximativ 30 de preoți din Iași și împrejurimi și 13 diaconi. Au participat și oficialități de la Primăria Iași, persoane consacrate, seminariști și un foarte mare număr de credincioși, copii și tineri din Iași, catedrala devenind neîncăpătoare. După sfânta Liturghie a urmat procesiunea solemnă cu preasfântul sacrament pe străzile orașului Iași.

În primele bănci se aflau copii de la toate parohiile din Iași, care au primit anul acesta prima sfântă Împărtășanie. Îmbrăcați în alb și având coșuri de flori în mână, au participat cu emoție la această sărbătoare a Bisericii.

Corul seminariștilor de la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași a animat cântarea liturgică.

Cuvântul de învățătură a fost adresat de PS Aurel Percă. Excelența sa a subliniat că "lecturile de la această sfântă Liturghie nu au pretenția de a ne oferi un tratat complet despre misterul Euharistiei, ci ne ajută și ne stimulează să ne aprindem mai mult credința și iubirea față de Euharistie, care cuprinde adevăratul trup și sânge al Domnului Cristos". În încheiere Preasfințitul spunea: "Să facem din Euharistie cu adevărat centrul vieții noastre creștine. Să primim, așadar, cu bucurie și recunoștință acest mare dar al lui Isus, pentru ca participarea noastră să devină cu adevărat forța și energia unei vieți noi în societate".

Conform tradiției, după sfânta Liturghie toți cei prezenți au pornit în procesiune cu sfântul sacrament pe străzile orașului. Traseul urmat a fost: Stradela Trei Ierarhi, Bd. Ștefan cel Mare, Str. Anastasie Panu, Str. Costache Negri cu întoarcere la catedrală pe Str. Colonel Langa.

Crucea procesională a fost urmată de lumânări, steaguri, ministranți, icoane, persoane consacrate, copiii de la prima sfântă Împărtășanie, care au aruncat petale de flori din coșulețele purtate în mâini, preoți, baldachinul sub care s-a aflat PS Petru cu ostensoriul, seminariștii, fanfara și mulțimea de credincioși. Prin rugăciuni și cântare, credincioșii au înălțat cererile lor către Domnul prezent în ostia consacrată.

Procesiunea s-a încheiat în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", prin binecuvântarea cu preasfântul sacrament.

Ionuț-Gabriel Giurgică

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 7 iunie: Iași (catedrală): Trupul și Sângele Domnului. Foto: Ionuț-Gabriel Giurgică

- Album foto: Iași: Procesiunea Corpus Domini. Foto: Adrian Cuba (7 iunie)


 

lecturi: 34.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat