Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (7 iunie 2015)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Se celebrează astăzi în multe țări, între care și Italia, solemnitatea Preasfântului Trup și Sânge al lui Cristos, sau, conform cunoscutei expresii latine, solemnitatea Corpus Domini.

Evanghelia prezintă relatarea instituirii Euharistiei, făcută de Isus în timpul Ultimei Cine, în cenacolul din Ierusalim. În ajunul morții sale răscumpărătoare pe cruce, El a realizat ceea ce prezisese: "Eu sunt pâinea cea vie care s-a coborât din cer. Dacă mănâncă cineva din această pâine, va trăi în veci, iar pâinea pe care o voi da eu este trupul meu pentru viața lumii... Cine mănâncă trupul meu și bea sângele meu rămâne în mine și eu în el" (In 6,51.56). Isus ia în mâini pâinea și spune "Luați, acesta este trupul meu" (Mc 14,22). Cu acest gest și cu aceste cuvinte, El încredințează pâinii o funcție care nu mai este aceea de simplă hrană fizică, ci aceea de a face prezentă Persoana sa în mijlocul comunității credincioșilor.

Ultima Cină reprezintă punctul de sosire al întregii vieți a lui Cristos. Nu este numai anticipare a jertfei sale care se va împlini pe cruce, ci și sinteză a unei existențe oferite pentru mântuirea întregii omeniri. De aceea, nu e suficient a afirma că în Euharistie este prezent Isus, ci trebuie să se vadă în ea prezența unei vieți dăruite și a lua parte la ea. Când luăm și mâncăm acea Pâine, noi suntem asociați la viața lui Isus, intrăm în comuniune cu El, ne angajăm să realizăm comuniunea dintre noi, să transformăm viața noastră în dar, mai ales față de cei mai săraci.

Sărbătoarea de astăzi evocă acest mesaj solidar și ne stimulează să-i primim invitația intimă la convertire și la slujire, la iubire și la iertare. Ne stimulează să devenim, cu viața, imitatori a ceea ce celebrăm în liturgie. Cristos, care ne hrănește sub speciile consacrate ale pâinii și vinului, este același care ne vine în întâmpinare în evenimentele zilnice; este în săracul care întinde mâna, este în cel suferind care imploră ajutor, este în fratele care cere disponibilitatea noastră și așteaptă primirea noastră. Este în copilul care nu știe nimic despre Isus, despre mântuire, care nu are credința. Este în fiecare ființă umană, chiar și în cel mai mic și lipsit de apărare.

Euharistia, izvor de iubire pentru viața Bisericii, este școală de caritate și de solidaritate. Cine se hrănește cu Pâinea lui Cristos nu poate să rămână indiferent în fața celor care nu au pâinea de toate zilele. Și astăzi, știm, este o problemă tot mai gravă.

Sărbătoarea Corpus Domini să inspire și să alimenteze tot mai mult în fiecare dintre noi dorința și angajarea pentru o societate primitoare și solidară. Să depunem aceste dorințe în inima Fecioarei Maria, Femeie euharistică. Ea să trezească în toți bucuria de a participa la Sfânta Liturghie, în special în zi de duminică, și curajul bucuros de a mărturisi caritatea infinită a lui Cristos.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Citesc aici: Bine ați revenit! Mulțumesc, pentru că ieri am fost la Sarajevo, în Bosnia și Herțegovina, ca pelerin al păcii și al speranței. Sarajevo este un oraș-simbol. Timp de secole a fost loc de conviețuire între popoare și religii, așa încât să fie numit "Ierusalimul din Occident". În trecutul recent a devenit simbol al distrugerilor războiului. Acum este în desfășurare un frumos proces de reconciliere și mai ales pentru aceasta am mers acolo: pentru a încuraja acest drum de conviețuire pașnică între populații diferite; un drum obositor, dificil, dar posibil! Și fac asta foarte bine. Reînnoiesc recunoștința mea față de autorități și față de întreaga cetățenie pentru primirea călduroasă. Mulțumesc iubitei comunități catolice, la care am voit să duc afectul Bisericii universale și mulțumesc îndeosebi tuturor credincioșilor: ortodocși, musulmani, evrei și cei din alte minorități religioase. Am apreciat angajarea de colaborare și de solidaritate între aceste persoane care aparțin la religii diferite, determinându-i pe toți să ducă înainte opera de reconstrucție spirituală și morală a societății. Lucrează împreună ca adevărați frați. Domnul să binecuvânteze Sarajevo și Bosnia și Herțegovina.

Vinerea viitoare, în solemnitatea Preasfintei Inimi a lui Isus, ne gândim la iubirea lui Isus, la modul în care ne-a iubit; în inima sa este toată această iubire. Vinerea viitoare se celebrează și Ziua Mondială împotriva Muncii Minorilor. Atâția copii în lume nu au libertatea de a se juca, de a merge la școală și ajung să fie exploatați ca mână de lucru. Doresc angajarea vie și constantă a Comunității internaționale pentru promovarea recunoașterii reale a drepturilor copiilor.

Și acum vă salut pe voi toți, dragi pelerini care proveniți din Italia și din diferite țări. Văd drapele din diferite țări. Îndeosebi salut pe credincioșii din Madrid, Brasilia și Curitiba; și pe cei din Chiavari, Catania și Gottolengo (Brescia). Tuturor urez o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat