Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Interviu luat cardinalului arhiepiscop de Sarajevo în ajunul călătoriei papale

Speranțe pentru o pace justă și prosperă
De Gaetano Vallini

"Această țară, după războiul dur și sângeros, încă nu este vindecat de rănile profunde. Deși conflictul s-a oprit, nu s-a creat un stat de drept în măsură să apere orice identitate personală, religioasă și etnică. Marile puteri care au impus acordurile de la Dayton au lăsat politicienilor locali funcția de a construi viitorul; însă aceștia au rămas numai observatori. Acest lucru nu va putea duce niciodată la o pace stabilă, justă și prosperă". Nu arată prea mult optimism cardinalul Vinko Puljiæ, arhiepiscop de Vrhbosna, Sarajevo, prezentând situația din Bosnia și Herțegovina. Dar speranță da, multă. O speranță care astăzi are fața Papei Francisc. De fapt, după Albania, cu călătoria la Tirana, Pontiful a ales din nou să intre în Europa dintr-o altă periferie, dintr-o altă țară balcanică în care musulmanii sunt 40% din populație. Mâine, sâmbătă, va fi chiar la Sarajevo, oraș cu o istorie recentă dramatică, sfâșiată de aproape patru ani de război între 1992 și 1996, strânsă într-un asediu lung și sângeros, la sfârșitul căruia s-au numărat douăsprezece mii de morți și cincizeci de mii de răniți. "Anunțarea vizitei - explică arhiepiscopul - a pus Bosnia și Herțegovine în centrul atenției mass-mediei mondiale. În acest mod, politicienii naționali și străini au început să se intereseze cu seriozitate de această țară și să caute soluții. De aceea, oamenii obișnuiți sunt foarte recunoscători Papei pentru gestul de dăruire paternă, care se va manifesta cu vizita sa ca pelerin de pace și susținător al dialogului".

- Atunci când, în urmă cu optsprezece ani, Ioan Paul al II-lea a reușit în sfârșit să facă vizita sa la Sarajevo, rănile războiului - care a costat viața a aproape o sută de mii de persoane și care a readus în Europa rușinea purificării etnice - erau încă deschise. Ce rămâne din acel conflict tragic și ce anume se poate face pentru a-l depăși definitiv?

Papa Wojtyla a adus un mesaj de speranță și de încurajare: binele poate să învingă și trebuie să învingă toate relele. Vizita sa și cuvântul său patern au fost ca un balsam pe răni. Și era necesar să se vindece multele răni cauzate în viețile noastre de război. Invitația sa la iertare și la reconciliere rămâne un program de dialog, de conviețuire și de toleranță încă valabil. Cei puternici ai lumii, în discursurile lor politice, au vorbit despre pace și despre egalitate a drepturilor, dar în realitate au creat un climat în care este în vigoare legea celui mai puternic. Pentru aceasta, mesajele Pontifului constituie mereu o țintă și o invitație de a continua să ne angajăm pentru construirea păcii întemeiate pe principii de egalitate a drepturilor.

- Țara trăiește un moment deosebit de dificil: criză economică profundă, șomaj foarte ridicat, lipsa de perspective, fuga tinerilor în străinătate. O provocare și pentru Biserică. Cum este înfruntată?

Această țară are resurse naturale minunate, dar nu are dezvoltare economică și nici legi stabile. Nici politicienii locali nici liderii internaționali nu se preocupă să favorizeze dezvoltarea antreprenorială și crearea de locuri de muncă. Și astfel mulți tineri pleacă. Unele țări îi primesc cu plăcere pentru că sunt persoane pregătite, pentru formarea cărora n-au făcut nicio investiție. Biserica consideră că lucrul cel mai prețios este să investească tocmai în tineri. Pentru aceasta am deschis așa-numitele Școli pentru Europa. Mai ales vrem să revărsăm în ei curajul de a înfrunta provocările vieții zilnice. În schimb, prin activitatea caritativă furnizăm ajutorul mai nemijlocit îndeosebi bătrânilor și celor bolnavi; în timp ce cu deschiderea de grădinițe îi ajutăm pe părinții care lucrează.

- La Sarajevo în câteva sute de metri se situează catedrala catolică, cea ortodoxă, moscheea și sinagoga. Definit Ierusalimul din Europa, timp de secole acest oraș a fost exemplu de conviețuire pașnică. Care este situația astăzi?

Trăim și astăzi împreună în același oraș, însă catolicii, care sunt o minoritate, nu se bucură de aceleași drepturi, care aici sunt legate de apartenența etnică. De vreme ce catolicii sunt în mare parte croați, drepturile lor depind de cele garantate acestei etnii. Este în vigoare regula majorității, care nu oferă minorității o garanție capabilă să înlăture toate temerile. Asta nu depinde de comunitățile religioase, ci de politică, de cel care este la conducere și ar trebui să garanteze siguranța fiecărui cetățean la toate nivelele. Biserica catolică amintește în mod constant această realitate. Totuși nedreptatea nu este corectată, ba chiar devine și mai acută. Din păcate, dacă lucrurile ar trebui să continue așa, vor rămâne numai clădirile ca să dea mărturie că aici am trăit în diversitate. Oamenii vor pleca.

- Dumneavoastră, în februarie, l-ați întâlnit pe marele muftiu. Cum sunt raporturile cu musulmanii și care este poziția comunității locale față de fundamentalismul islamic?

În realitate ne întâlnim adesea pentru a discuta despre diferite probleme. Liderii musulmani participă în mod obișnuit la procesul de dialog, dar nu este simplu a comunica cu baza pentru a crea o atitudine de stimă și de respectare a diferitelor identități. Cât privește fundamentalismul, actualul mare muftiu a dat o declarație foarte energică, afirmând că statul trebuie să revoce cetățenia celor care merg în război alături de teroriști. Cea mai mare parte a musulmanilor din Bosnia nu este de partea terorismului, totuși a apărut un grup care s-a alăturat în formă organizată fundamentalismului. Autoritățile statului încearcă să-l țină sub control.

- Și cum merge dialogul cu ortodocșii?

Cu Biserica ortodoxă avem întâlniri speciale cu ocazia săptămânii de rugăciune pentru unitatea creștinilor. În urmă cu câțiva ani episcopii catolici și ortodocși au adresat împreună mesaje poporului. În ultima vreme angajarea nu s-a mai concretizat. În orice caz, la consiliul interreligios, în care lucrează împreună toți conducătorii celor patru Biserici tradiționale și ai comunităților religioase, participă și Biserica ortodoxă. Unul dintre noi, în fiecare an, prezidează consiliul; în întâlnirile anuale discutăm despre teme comune. În această lucrare ni se alătură și unii colaboratori care lucrează permanent, ducând înainte fiecare proiect. Se organizează întâlniri de studenți în teologie, lucrări cu tinerii, cu copiii și cu profesorii de religie, și așa mai departe.

- Din anul 1991, numărul catolicilor în țară aproape că s-a înjumătățit. Astăzi sunt 15% din populație. Ce Biserică va întâlni Francisc? Și ce anume vă așteptați de la el?

Cu sinceritate suntem plini de bucurie pentru vizita Papei care vine ca pelerin al păcii. Cu vizita sa adresează întregii lumi mesajul pe care aici la Sarajevo îl trăiesc catolici pe care dinamicele internaționale i-a făcut aproape prizonieri. Lumea va descoperi că Biserica, deși foarte rănită, este încă vie și desfășoară misiunea sa de martoră a credinței și a speranței. Aici catolicii sunt ca o punte între Orient și Occident. Episcopul de Roma, cu prezența sa, va fi de încurajare pentru unitatea Bisericii și de impuls pentru o vestire și mărturie mai bucuroasă a Evangheliei.

(După L'Osservatore Romano, 6 iunie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat