Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Iubirea lui

L-au căutat ziua întreagă. Nu era nici în căsuța din pom, unde-i plăcea să se ascundă, nici în cotețul câinelui, unde se juca de obicei, nici în nucul cel bătrân de unde supraveghea curtea și strada... nici la vecini și nici prietenii de joacă nu-l văzuseră. Așa că mama porni să-l caute prin pădurea de lângă casă. Cine știe, își spuse, poate că a adormit acolo, la răcoare, iar când s-a trezit, a încurcat drumul - doar toată lumea știe că în pădure e deja noapte când afară soarele abia asfințește... Și, da! Chiar așa era: sub fagii cei înalți și drepți ca niște coloane de templu, puștiul stătea și alegea jir.

- Nu cumva să-l mănânci! - strigă mama. Jirul nu-i pentru oameni! Și fericită că l-a găsit, uită să-l mai certe. În drum spre casă, totuși, îl întrebă:

- Ia spune, ce ți-a venit să pleci?

Dar puștiul tăcea. Mama nu se lăsă:

- Ce ai, ce cauți, ce-ți lipsește? Puștiul oftă adânc.

- Hai, spune! Vrei ceva? Vrei ceva anume?

- Vreau să fiu întreg! - strigă deodată puștiul. La asta, mama nu se aștepta. Vreau să fiu întreg, tu nu vezi, nu sunt decât jumătate! Mama îl luă în brațe, îi puse mâna pe frunte - dar nu, n-avea febra. O fi visat ceva și încă nu s-a trezit - își spuse mama și-l duse în brațe până acasă. Dar puștiul nu se lăsa: "Vreau să fiu întreg!" - și într-un târziu, adormi suspinând: "Vreau să fiu întreg!"

A doua zi dimineață, nici unul nu spuse nimic. După ce-și bău laptele, puștiul își ceru iertare de la mama că o supărase (vedeți voi, era el un puști năzdrăvan, dar bine crescut!...) și-i spuse:

-Vezi, l-am auzit pe văru-meu la nunta lui că îi spunea miresei "că vrea să fie una cu ea pentru toată viața", că "ea e jumătatea lui". Prin urmare, el s-a făcut întreg. Ei bine, eu vreau să fiu una cu lumina toată viața. Altfel nu sunt decât o jumătate... fără jumătate.

*

Își amintea de toate acestea acum, când urca la altar. Abia fusese hirotonit - era Primiția lui. Și un potop de raze îl învălui când ridică Sfânta Ostie. Era, într-adevăr, întreg! Una cu Lumina! Iar lumina trecea prin inima lui, până la marginile pământului și încă mai departe, până în ochii Tatălui. Care vede totul, știe totul și iartă totul fiindcă iubește totul.

Iar iubirea Lui este Lumina.

Dr. Ecaterina Hanganu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat