Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Două cărți dedicate episcopului Petru Gherghel la triplul jubileu și colegilor săi de serie

La Editura "Sapientia" au apărut cartea În inima Diecezei: preot, profesor, rector, episcop. Volum omagial oferit PS Petru Gherghel de comunitatea Seminarului mare "Sfântul Iosif" din Iași, cu ocazia sărbătoririi a 75 de ani de viață, 50 de ani de preoție și 25 de ani de episcopat, sub coordonarea pr. dr. Ștefan Lupu, și cartea "Nu voi m-ați ales pe mine, ci eu v-am ales pe voi". 50 de ani de slujire preoțească (1965-2015), scrisă de pr. dr. Fabian Doboș.

*

La Editura "Sapientia" a apărut cartea În inima Diecezei: preot, profesor, rector, episcop. Volum omagial oferit PS Petru Gherghel de comunitatea Seminarului mare "Sfântul Iosif" din Iași, cu ocazia sărbătoririi a 75 de ani de viață, 50 de ani de preoție și 25 de ani de episcopat, sub coordonarea pr. dr. Ștefan Lupu. Cartea apare în colecția "Istoria Bisericii", formatul 21x30 cm, are 288 de pagini color, copertă cartonată, și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 100 lei.

Urmând lecția magistrală a Învățătorului ei, Biserica încă de la început, prin diferite forme și metode, s-a îngrijit să-i pregătească pe cei care aveau să continue opera încredințată apostolilor, sub coordonarea aceluiași maestru și învățător, avându-l mereu alături pe "Duhul adevărului, care îi va învăța toate" (cf. In 14,15-26).

Aceasta a fost calea prin care Isus a continuat și continuă să-și pregătească ucenici și apostoli, pe care să-i învestească cu putere de sus, pentru a vesti lumina evangheliei și adevărul credinței: școala lui Isus, calea îngrijirii vocației și a creșterii în slujire, calea seminarului.

Comunitatea Seminarului Mare Diecezan din Iași, cu ocazia triplului aniversar al PS Petru Gherghel (75 de ani de viață, 50 de ani de slujire prezbiterală și 25 de ani ca episcop al Diecezei de Iași), a pregătit acest volum omagial ca semn de profundă recunoștință pentru grija Excelenței Sale față de bunul mers al Seminarului de-a lungul a aproximativ jumătate de secol.

Acest volum are patru părți care însumează perioada cuprinsă între anul 1956, momentul redeschiderii Seminarului din Iași, și anul 2015. Fiecare an academic prezintă atât lista cu preoții profesori și formatori din Seminar, cât și lista cu seminariștii înscriși în fiecare an. De asemenea, mai multe pagini au fost dedicate prezentării evenimentelor din cadrul anilor academici în care îl găsim prezent pe PS Petru Gherghel în viața Seminarului.

Astfel, prima parte cuprinde anii 1956-1969, perioadă în care îl întâlnim pe PS Petru Gherghel ca elev la școala de Cantori și, apoi, student la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" din Iași. Anul 1965 reprezintă unul deosebit de important, deoarece, după absolvirea studiilor teologice, pe 29 iunie, la Alba-Iulia, cei 15 seminariști din anul VI primesc hirotonirea preoțească de la Preasfințitul Márton Áron, mărturisitor al credinței și simbol al rezistenței anticomuniste. După o scurtă activitate pastorală desfășurată în parohia Barticești, alături de pr. Mihai Rotaru, pr. Petru Gherghel a fost numit vicar parohial la Rădăuți, unde a lucrat împreună cu pr. Iosif Krassler, până în anul 1970.

A doua parte a acestui volum prezintă evenimentele legate de activitatea Preasfinției Sale ca profesor de teologie morală la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași. Această slujire o primește în toamna anului 1970, după ce pr. Andrei Gherguț (care lucra ca profesor încă din anul 1968) a fost nevoit să părăsească seminarul din cauza presiunii exercitate de Departamentul Cultelor.

După 5 ani de activitate didactică, la începutul anului academic 1975-1976, pr. Petru Gherghel este desemnat de PS Petru Pleșca să preia conducerea Institutului Teologic. În calitate de rector, s-a îngrijit de buna formare a seminariștilor, dar și de refacerea clădirii seminarului. Aceste evenimente sunt prezentate în cea de-a treia parte a acestui volum.

Ultima parte, cea mai voluminoasă are în vedere perioada cuprinsă între anii 1978-2015. La câteva zile după groaznicul cutremur, în ziua de 19 martie 1977, în ziua sfântului Iosif, patronul Seminarului, a trecut la cele veșnice păstorul Diecezei de Iași, PS Petru Pleșca. La conducerea Diecezei de Iași a urmat pr. Andrei Gherguț, în calitate de ordinarius substitutus. Trimișii Sfântului Scaun, consultând clerul local, l-au propus autorităților statului pe pr. Petru Gherghel, care l-au acceptat. Astfel, pe data de 21 februarie 1978, Papa Paul al VI-lea l-a numit pe pr. Petru Gherghel, în vârstă de doar 38 de ani, la cârma Diecezei de Iași, în calitate de Ordinarius ad nutum Sanctae Sedis cum munere administratoris apostolici. În această calitate, a condus Dieceza de Iași, implicându-se totodată și în viața Seminarului, până în anul 1990, moment în care este consacrat episcop diecezan de Iași. Consacrarea a avut loc pe 1 mai 1990, pe treptele de la intrarea în seminar.

Întreaga sa activitate, ca simplu preot, ca profesor de teologie morală, ca rector al seminarului, ca administrator apostolic și apoi ca episcop diecezan de Iași, a fost îndreptată spre creșterea spirituală a credincioșilor și, în special, a comunității Seminarului, pe care l-a numit "inima inimii Diecezei". Aproape în fiecare moment important al unui an academic (deschiderea anului academic, pomenirea tuturor credincioșilor răposați, diaconatul, concertul de Crăciun, academiile susținute de seminariști, simpozioanele organizate de conducerea Seminarului, instituirea de lectori, acoliți, hramul seminarului etc.) îl găsim pe PS Petru Gherghel alături de comunitatea seminarului.

Preoții profesori și formatori, seminariștii și surorile din comunitatea Seminarul Mare Diecezan "Sfântul Iosif" din Iași îi mulțumesc cu această ocazie PS Petru Gherghel pentru grija părintească arătată față de Seminar în toți acești ani și îi doresc să aibă mereu o "inimă" tânără, puternică și docilă la chemarea Păstorului.

*

La Editura "Sapientia" a apărut cartea "Nu voi m-ați ales pe mine, ci eu v-am ales pe voi". 50 de ani de slujire preoțească (1965-2015), scrisă de pr. dr. Fabian Doboș. Cartea apare în colecția "Istoria Bisericii", formatul 17x24 cm, are 40 de pagini color și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 20 lei.

Referindu-se la slujirea preoțească, cineva se exprima astfel: "Dacă Cristos te cheamă să-l slujești în via sa, îți dă cu siguranță și harurile necesare să duci la îndeplinire această măreață și nobilă chemare". Sfântul Ioan Paul al II-lea, celebrându-și jubileul de aur al Preoției și privindu-și viața prin această prismă, a exclamat: "Preoția este, pe de o parte, un dar, iar pe de altă parte, un mister". Viața preotului este un dar și, în același timp, mister, participare la misterul însuși al Fiului lui Dumnezeu întrupat și al Darului (Duhul Sfânt) revărsat din belșug în interiorul Bisericii.

Slujirea preoțească nu este nicidecum o alegere personală. Ea este alegerea lui Cristos, iar cel care se simte chemat nu trebuie să fie îngrijorat. Cel care cheamă oferă toate darurile de care are nevoie cel chemat ca să-și poată împlini datoriile sale și să se poată simți cu adevărat împlinit.

Părintele Fabian Doboș, prin cartea «Nu voi m-ați ales pe mine, ci eu v-am ales pe voi». 50 de ani de slujire preoțească (1965-2015), apărută recent la Editura Sapientia, dorește să evidențieze modul în care a lucrat Dumnezeu în 15 preoți, în frunte cu PS Petru Gherghel, episcop de Iași, hirotoniți la 29 iunie 1965 de către episcopul de Alba Iulia, Márton Áron. Astăzi, din cei 15 preoți, în viață au rămas doar opt; cu toate acestea, pentru toți 15 chemarea este aceeași, adică veșnică, iar "vreau"-ul lor rostit în ziua hirotonirii a fost unul spus pentru totdeauna: "Tu ești preot în veci după rânduiala lui Melchisedec" (Evr 5,6).

Această scurtă lucrare apare deci într-un moment aniversar: jubileul de aur, 50 de ani de preoție. Autorul a dorit să marcheze acest moment prin acest volum în care sunt prezentate pe scurt viața și activitatea acestor slujitori care au răspuns în pozitiv și prompt la chemarea adresată de Dumnezeu. Numele lor sunt: pr. Mihai Budău, pr. Ieronim Budulai, pr. Ioan Ciceu, pr. Alois Dămoc, pr. Anton Dînculesei, pr. Iosif Doboș, pr. Leonard Donea, pr. Pavel Gabor, ep. Petru Gherghel, pr. Ioan Jicmon, pr. Ștefan Lupașcu, mons. Petru Mareș, pr. Isidor Mocanu, pr. Petru Pătrașcu și pr. dr. Ioan Tamaș.

Parcurgând pagină cu pagină biografia fiecărui preot jubilant putem admira frumusețea și bogăția harului lui Cristos revărsat în inima celor chemați să-l urmeze în slujirea poporului răscumpărat prin sângele său. Harul Preoției, deși este unic și creează unitatea cu Cristos și între preoți, produce roade diferite, în funcție de nevoile Trupului mistic - Biserica. Și această unitate în diversitate o putem contempla în viața și activitatea pastorală a promoției 1965.

Fiecare preot este un păstor, însă, din cei 15 preoți, unul a fost înzestrat cu harul de a fi păstor al unei Biserici particulare - Dieceza de Iași -, în persoana PS Petru Gherghel. Acesta, mai întâi a fost numit (la 21 februarie 1978) ordinarius ad nutum Sanctae Sedis cum munere administratoris apostolici al Episcopiei de Iași) printr-un decret al Sfintei Congregații a Episcopilor, apoi, la 1 mai 1990, a fost consacrat episcop al Diecezei de Iași. Deviza pe care și-a luat-o la începutul episcopatului său, "Ca toți să fie una" (In 17,11), indica o direcție, un orizont spre care trebuia să se îndrepte. Unitatea clerului și unitatea poporului lui Dumnezeu constituiau modalitatea cea mai bună de rezistență în fața presiunii regimului comunist, dar exprimau și caracteristica Bisericii una, sfântă, catolică și apostolică. În toți cei 25 de ani de slujire episcopală, PS Petru a încercat să rămână fidel acestui motto.

Modul de trăire al slujirii preoțești și episcopale a PS Petru Gherghel și modul în care și-au desfășurat activitatea colegii lui de serie sunt un adevărat ajutor pentru credincioși: pot fi considerați exemple demne de urmat în slujirea lui Cristos și a comunităților care le-au fost încredințate. Sunt modele de curaj pentru cauza lui Cristos, modele pentru propovăduirea speranței creștine, modele de iubire, modele de dăruire lui Dumnezeu și pentru mântuirea poporului credincios. Cu ocazia jubileului lor de aur, întreaga Dieceză de Iași, înalță către Dumnezeu în gând de mulțumire și de prețuire pentru cei 15 lucrători în via Domnului.

Laurențiu Turbuc

* * *

În inima Diecezei: preot, profesor, rector, episcop. Volum omagial oferit PS Petru Gherghel de comunitatea Seminarului mare "Sfântul Iosif" din Iași, cu ocazia sărbătoririi a 75 de ani de viață, 50 de ani de preoție și 25 de ani de episcopat
Ștefan Lupu, coordonator, Ed. "Sapientia", 2015, ISBN 978-606-578-205-1, 21x29 cm, 288 p., 100 lei

"Nu voi m-ați ales pe mine, ci eu v-am ales pe voi". 50 de ani de slujire preoțească (1965-2015)
Fabian Doboș, Ed. "Sapientia", 2015, ISBN 978-606-578-209-9, 17x24 cm, 40 p., 20 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași;
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 57.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat