Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la solemnitatea Sfinții Apostoli Petru și Paul - 2015

Sfinți spre slava lui Dumnezeu și spre folosul nostru

Biserica ne cheamă în fiecare an, la 29 iunie, să-i cinstim pe sfinții apostoli pentru și Paul, pentru că cinstirea lor este "spre lauda numelui lui Dumnezeu, spre folosul nostru și al întregii sfinte sale Biserici".

1. Spre lauda și mărirea numelui lui Dumnezeu. Cinstim pe Dumnezeu, căci "el ridică pe sărac din țărână, înalță pe cel lipsit din gunoi, ca să-i facă să șadă împreună cu cei mari: cu mai marii poporului său" (Ps 113,7-8).

Cine a fost sfântul Petru? Un biet pescar care trudea zi și noapte fără a prinde nimic" (cf. Lc 5,5). Chiar dacă pești mai prindea el, pentru suflet și pentru viața veșnică, nu câștiga nimic. Dar, după ce l-a întâlnit pe Isus, după ce a acceptat chemarea de apostol, după ce a acceptat "să devină pescar de oameni" (Lc 5,10), a prins atât de mulți pești, că i se rupeau mrejele. La pescuirea de după înviere se menționează numărul de 153 de pești mari (cf. In 21,11). Numărul 153 este numărul popoarelor cunoscute până atunci. Ca pescar de oameni, el a câștigat pentru Cristos și pentru împărăția cerurilor mulți oameni din întreaga lume. Cartea Faptele apostolilor ne spune că de Rusalii erau adunați la Ierusalim oameni din toate națiunile de sub cer (cf. Fap 2,5). Iar din acești oameni, la predica lui Petru, 3.000 s-au convertit. Acești oameni din toate națiunile de sub cer sunt cei 153 de pești mari, prinși de Petru pentru Isus și pentru împărăția sa. Misiunea lui Petru de "a pescui oameni", a început atunci, dar ea continuă și va continua, prin urmașii săi și prin toți membrii Bisericii, până ce numărul celor mântuiți va fi completat dintre neamuri (cf. Rom 11,25).

În evanghelia de astăzi, Isus și-a dus ucenicii în Cezareea lui Filip. Cezareea lui Filip era o cetate foarte frumoasă din punct de vedere pământesc: ape multe, peisaje splendide, clădiri frumoase, abundență materială. Însă Cezareea lui Filip era o cetate idolatră. Aici, oamenii se închinau zeilor Baal, lui Pan și cezarilor Romei care se pretindeau dumnezei. Aici, pe primul loc erau trupul și plăcerile lui. De aceea, aici, oamenii l-au refuzat pe Isus până astăzi, când se închină lui Mahomed, un făgăduitor al unui rai de plăceri trupești și după moarte. Aici întâlnim culmea răutății omenești, căci, într-un loc atât de binecuvântat de Dumnezeu, oamenii să se închine până astăzi la tot ceea ce nu este Dumnezeu.

Ei bine, în acest loc unde Isus era cunoscut doar ca un om, doar ca un profet care a murit, Isus îi întreabă pe apostoli ce cred ei despre el. Toți tac, pentru că toți gândeau despre Isus ca oamenii din Cezareea, un mare om, un mare profet, dar nu Fiul lui Dumnezeu. Atunci, în acel întuneric spiritual, Petru primește o lumină direct de la Dumnezeu și îi declară lui Isus: "Tu ești Cristos, Fiul Dumnezeului cel viu!" (Mt 16,16). Prin acest răspuns, Isus a primit confirmarea Tatălui ceresc, pe cine dintre apostoli să-l pună la cârma Bisericii sale până la venirea sa de-a doua; și, de aceea, i-a spus lui Petru: "Și eu îți zic: tu ești Petru și pe această piatră voi zidi Biserica mea și porțile iadului nu o vor birui. Ție îți voi da cheile împărăției cerurilor" (Mt 16,18). Într-o zi, Isus i-a zis lui Petru: "Simone, Simone, Satana v-a cerut să vă cearnă ca grâul. Dar eu m-am rugat pentru tine, ca să nu se piardă credința ta; și, după ce te vei întoarce la Dumnezeu, să întărești pe frații tăi" (Lc 21,31-32). În final, toți apostolii, întăriți de Isus și de Petru, toți apostolii au crezut în dumnezeirea lui Isus și au murit împreună cu el, pentru mântuirea lumii. După moartea, învierea și înălțarea lui Isus, Petru a preluat conducerea Bisericii sale, până astăzi.

Iată ce a făcut Isus dintr-un pescar simplu, care l-a primit pe el ca mântuitor și a ascultat de inspirațiile lui Dumnezeu, mai mult decât de șoaptele lumii: un mare apostol, un mare sfânt al Bisericii sale, un mare conducător al Bisericii sale, un mare portar al raiului, o mare lumină în întunericul lumii, un frumos exemplu de viață pentru toți. Celor care neagă măreția lui Petru dată de Isus, pentru a o da altuia, se abat grav de la dreptarul credinței. Acolo, la Cezareea lui Filip, erau toți apostolii. Acolo, Isus i-a întrebat pe toți cine este el. Acolo, Dumnezeu le-a descoperit la toți cine este Isus. Dar acolo numai Petru a părăsit șoaptele celui rău și a ascultat glasul lui Dumnezeu, mărturisind că Isus este Cristos (unsul și mântuitorul promis), Fiul lui Dumnezeu.

Nu contează când l-ai văzut pe Isus și când i-ai auzit glasul. Contează numai când l-ai primit în inima ta și când ți-ai conformat viața după învățătura lui. Să nu ne mai lăsăm înșelați de cei care îi pun pe Ioan, pe Andrei sau pe altul dintre apostoli în locul lui Petru, pentru a-și scuza neascultarea și părăsirea unității Bisericii, căci aceștia sunt niște impostori, care au drept țintă să ne ducă la rătăcire în credință și să ne pună contra voinței lui Dumnezeu, care și-a fondat Biserica pe ascultarea, fidelitatea și mărturisirea de credința lui Petru, care a respins șoaptele satanei și ale lumii rătăcite.

Am văzut de curând o reclamă otrăvită, care îl prezenta pe Isus cerând oamenilor să-i atârne icoana lui pe pereții caselor lor. Fraților, Isus nu vrea să stea pe pereții caselor noastre, nu vrea să stea în buzunarele noastre, nu vrea să stea nici la gâtul nostru. Isus vrea să stea în inimile noastre, în sufletele noastre, în viețile noastre și să ne conformăm viețile cu viața și învățătura lui (cf. 1In 2,6). Nu vedem noi oameni care poartă cruci mari la gât, dar fac răutăți mari. După ce l-am așezat pe Isus pe tronul inimilor noastre, putem să-l așezăm și pe pereții caselor noastre și în buzunarele noastre și la pieptul nostru. În afara acestei ordini, totul este amăgire, înșelăciune, rătăcire și pierzare.

Cine era sfântul Paul? Un fariseu și învățat la școala rabinică a lui Gamaliel. Dar ce folos de noblețea și de învățătura lui, dacă era slugă la satana și la mai marii preoți, respingea pe mântuitorul Isus și pe ucenicii lui, care răspândeau lumina evangheliei mântuirii în lume? Cu toată noblețea și știința lui teologică, era cel mai mare păcătos dintre oameni (cf. 1Tim 1,15). Dar, într-o zi, în timp ce Paul își folosea lumina trupească pentru a lupta împotriva lui Isus și a ucenicilor săi care predicau adevărata lumină și adevărata mântuire, cea a evangheliei, Dumnezeu s-a îndurat de el și i-a trimis o rază din lumina sa cerească, lumină care a orbit lumina lui și l-a doborât la pământ. Isus l-a dojenit pentru prigoana lui împotriva lui și împotriva ucenicilor săi. Din țărână, Paul și-a ridicat căit glasul spre Domnul, întrebând ceea ce trebuie să facă. Domnul i-a răspuns că trebuie să se ridice, să intre în Damasc, să-l întrebe pe ucenicul Anania ce are de făcut. După ce s-a botezat, i-au căzut de pe ochi niște solzi care l-au împiedicat să vadă lumina mântuitoare a lui Isus și a început să predice evanghelia alături de cei pe care căuta să-i ucide mai înainte (cf. Fap 9,1-22).

Biblia spune: "Dacă cel rău se întoarce de la toate păcatele pe care le-a săvârșit și păzește toate legile mele și face ce este drept și plăcut, va trăi negreșit, nu va muri" (Ez 18,21). Paul a fost un asemenea om. Dumnezeu, drept răsplată, l-a numit "vas ales" (Fap 9,15) și i-a încredințat misiunea de "apostol al neamurilor păgâne" (Rom 11,13) și i-a dat "coroana dreptății" (1Tim 4,8), în cer. Iată cum Paul, din slujitor al lui satan și al oamenilor răi, prin primirea lui Cristos în inima și viața lui, prin predicarea evangheliei printre neamurile păgâne, fost înălțat prin credința în Cristos la înalte demnități cerești și pământești.

Cine dintre noi voiește să fie mare în cer și pe pământ, ca sfinții apostoli, să se smerească, să-l primească pe Cristos în inima și viața lor, să-l mărturisească pe Cristos și evanghelia cu toate mijloacele de care dispune, iar Dumnezeu care înalță din gunoi pe cel credincios (cf. Ps 113,7-8), îl va înălța și pe el în fața oamenilor și a îngerilor cerului.

2. Spre folosul nostru și al întregii sfinte sale Biserici. Dumnezeu i-a înălțat pe sfinții apostoli Petru și Paul și spre folosul nostru și al întregii sale sfintei Biserici. Primul folos al oamenilor de pe urma sfinților apostoli Petru și Paul este vestirea evangheliei și rânduirea de vestitori cât timp va dăinui Biserica. Apoi, "puterea cheilor", prin care suntem ținuți în unitate cu Isus și cu Biserica sa; ne ține pe calea mântuirii; ne dezleagă păcatele; ne aduce haruri de sus; ne conduce la cele mai bogate pășuni ale pământului și ale cerului: Scripturile și Euharistia, Ospățul veșnic și veșnicia fericită.

Sfinții apostoli ne sunt apoi modele de convertire și de trăire a evangheliei. Nu contează cât de adânc a coborât în păcat, căci Isus s-a plecat atât de mult în fața lui Dumnezeu și a oamenilor, că ne poate ridica pe toți cei care voim cu adevărat mântuirea. Isus ne ridică, dar, înainte de a ne duce în cer, ne dă misiunea de a predica evanghelia, fiecare cu darurile primite de la el. Fără mărturisirea evangheliei cu viața, orice ridicare este spre o mai mare cădere.

Sfinții apostoli Petru și Paul ne sunt o garanție că Isus ne eliberează de dușmani, temnițe și moarte.

Dumnezeu va trimite și la noi îngeri ca să ne scape de închisori, necazuri și dușmani, așa cum a trimis să-i scape și pe sfinții apostoli Petru și Paul.

Puterea cheilor nu numai că ne dezleagă de păcate, ne scapă de dușmani, dar poate să ne elibereze și de bolile noastre..

Fratele Leon, de la "Școlile creștine", ne povestește că, la sfântul papă Pius al X-lea (1835-1914) s-a prezentat o doamnă din Anglia împreună cu fiica sa ce avea un cancer pe obraz și i-a cerut ca, în virtutea "puterii cheilor" pe care o are ca urmaș al sfântului Petru, să-i vindece fiica de cancer. "Crezi tu că o pot vindeca?" "Da, cred, pentru că așa a spus Isus!" "Facă-se ție după cum ai crezut!" În drum spre Anglia, fetița s-a vindecat complet. Deși anglicane de religie, mama și fetița s-au întors la Roma, pentru a-i mulțumi papei. Papa le-a spus că nu el a vindecat fetița, ci "puterea cheilor". I-au mulțumit lui Isus și s-au întors transformate în țara lor.

Să nu uităm din exemplul sfinților apostoli Petru și Paul, că toți suntem chemați să trăim spre slava lui Dumnezeu și spre folosul fraților noștri.

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat