Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bucuria vestirii, tema călătoriei papei în America Latină

Apropiata călătorie în America Latină va fi a noua călătorie internațională pentru papa. De la 5 la 13 iulie 2015, Francisc va fi în Ecuador, Bolivia și Paraguay, trei țări vizitate deja de sfântul Ioan Paul al II-lea. Patruzeci și opt de ore și două etape în fiecare națiune, cu 22 de discursuri prevăzute în spaniolă. Este un "program angajant", a explicat directorul Sălii de Presă vaticane, părintele Federico Lombardi, și va avea mereu privirea îndreptată spre periferii și cu o temă unitară: bucuria vestirii evanghelice.

O călătorie angajantă care îl va face pe papa să se întoarcă în continentul său și să vorbească limba sa, spaniola. Pentru prima dată vizita va fi în trei țări și nu cele mai mari nici cele dintâi în geopolitica internațională, în linie cu logica periferiilor îndrăgită de pontif. Istoria acestor țări, formată și din conflicte și dictaturi, va fi un fundal important, a spus părintele Federico Lombardi, și pentru a înțelege mesajele pe care papa vrea să le lase acolo:

"Este bine că această istorie a regimurilor autoritare, militare, în aceste țări este prezentă un pic ca fundal și încurajarea pe care papa intenționează s-o dea și pe care popoarele o așteaptă pentru o reînnoire a vieții lor sociale, politice în general, în sensul păcii, al dezvoltării participative și democratice".

De notat vastitatea și varietatea geografică a acestei călătorii, inclusiv printre Anzi, Oceanul Atlantic și Rio della Plata: se vor schimba altitudini și temperaturi în numai 7 zile, afirmă părintele Lombardi, trecând de la cei 4.000 de metri altitudine din Bolivia la nivelul mării în Paraguay. Și va fi variat cadrul etnic-cultural și acest lucru va avea mare spațiu în întâlniri și celebrări, precum și tema sărăciei:

"Ceea ce am observat în pregătirea evenimentelor, în notele pe care le-am primit de la organizatori, este că ei încearcă să propună și intervenția persoanelor care au participări active, mărturii de dat, în lecturile care trebuie făcute, în cântecele care trebuie cântate și așa mai departe. Exprim cu multă atenție compoziția variată a acestor popoare și a acestor țări, venind din diferitele localități caracterizate și etnic într-un mod diferit, din diferite țări. Deci, va trebui să fim atenți la această caracteristică etnică și culturală a călătoriei".

Patruzeci și opt de ore circa și două etape în fiecare țară: nicio problemă de siguranță, a spus directorul Sălii de Presă vaticane, și transferări ample pe papa în papamobile create acolo. Documente de care trebuie ținut cont despre tematicile ecleziale vor fi cel de la Aparecida și, pentru tema călătoriei, Evangelii gaudium, exprimată și în logourile și în motourile din fiecare țară:

"Tema călătoriei este o temă unitară: bucuria vestirii Evangheliei. Ecuadorul are ca moto A evangheliza cu bucurie, Bolivia Cu Francisc vestim bucuria evangheliei și Paraguay Mesager al bucuriei și al păcii. Deci, Evangelii gaudium. Fundalul motourilor, al logourilor, al spiritului călătoriei este desigur: Evangelii gaudium, bucuria de a vesti Evanghelia".

În program, în afară de întâlnirile instituționale cu episcopatele - care vor fi în această ocazie informale toate, cu autoritățile civile și cu societatea civilă în toate chipurile sale - părintele Lombardi a evidențiat câteva etape semnificative. Prima îmbrățișare cu mulțimea va fi la Guayaquil în Ecuador, unde sunt așteptate, ca în alte evenimente mari ale călătoriei, circa un milion și jumătate de persoane, cu Liturghia dedicată familiei. Două vizite importante la sanctuarele mariane, cel al Milostivirii Divine la Guayaquil și al Neprihănitei la Caacupé, în Paraguay, față de care și Papa este atât de evlavios. Ceea ce va semna călătoria Papei vor fi diferite întâlniri cu păturile mai dezavantajate: bătrânii în Ecuador, pușcăriașii la Palmasol în Bolivia și copiii bolnavi la spitalul pediatric Asuncion în Paraguay. Dar și vizita la cartierul sărac și mlăștinos din Asuncion, Banado Norte, și participarea la a II-a întâlnire mondială a mișcărilor populare la Santa Cruz în Bolivia:

"Realități populare de bază, care se nasc de jos, cărora papa vrea să le ofere un sprijin, o încurajare pentru o angajare de construire a societății, care să nu cadă de sus ci să se nască de jos. Asta se leagă apoi și de modul său de a planifica activitatea pastorală și socială la Buenos Aires și în Argentina și care acum asumă și o rază de semnificație mondială mai amplă".

Întâlnirea conclusivă a călătoriei va fi aceea cu tinerii la Costanera de-la lungul fluviului, duminică 12 iulie în Paraguay, în ajunul plecării la Roma. Tot părintele Lombardi afirmă:

"Se prevăd circa 200 de mii de persoane, din nou un eveniment destul de mare. Și va fi așa cum sunt aceste întâlniri cu tinerii, se aduce Crucea, apoi sunt reprezentații alegorice sau coreografice, mărturii și așa mai departe. Papa venerează Crucea peregrică și o încredințează tinerilor trimițându-i înainte de binecuvântarea finală".

(După Radio Vaticana, 30 iunie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat