Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (29 iunie 2015)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Solemnitatea de astăzi a sfinților apostoli Petru și Paul este celebrată, așa cum știți, de Biserica universală, dar este trăită cu bucurie cu totul deosebită de Biserica din Roma, pentru că în mărturia lor, pecetluită cu sânge, ea își are propriile fundamente. Roma nutrește afect special și recunoștință față de acești oameni ai lui Dumnezeu, veniți dintr-o țară îndepărtată ca să vestească, cu prețul vieții, acea Evanghelie a lui Cristos căreia s-a dedicat totalmente. Moștenirea glorioasă a acestor doi apostoli este motiv de mândrie spirituală pentru Roma și, în același timp, este chemare de a trăi virtuțile creștine, în mod deosebit credința și caritatea: credința în Isus ca Mesia și Fiu al lui Dumnezeu, pe care Petru a mărturisit-o cel dintâi și Paul a vestit-o neamurilor; și caritatea, pe care această Biserică este chemată s-o slujească cu orizont universal.

În rugăciunea Angelus, la amintirea sfinților Petru și Paul asociem și pe cea a Mariei, imagine vie a Bisericii, mireasă a lui Cristos, pe care cei doi apostoli "au fecundat-o cu sângele lor" (Antifonul de intrare de la Liturghia din timpul zilei). Pentru a cunoscut-o personal pe Maria și în colocviul cu ea, în special în zilele care au precedat Rusaliile (cf. Fap 1,14), a putut să aprofundeze cunoașterea misterului lui Cristos. Paul, vestind împlinirea planului mântuitor "la plinirea timpurilor", n-a încetat să amintească "femeia" din care Fiul lui Dumnezeu s-a născut în timp (cf. Gal 4,4). În evanghelizarea celor doi apostoli aici la Roma există și rădăcinile evlaviei profunde și seculare a romanilor față de Fecioară, invocată în special ca Salus Populi Romani. Maria, Petru și Paul: sunt însoțitorii noștri de călătorie în căutarea lui Dumnezeu; sunt călăuzele noastre pe drumul credinței și al sfințeniei; ei ne împing spre Isus, pentru a face tot ceea ce El ne cere. Să invocăm ajutorul lor, pentru ca inima noastră să poată fi mereu deschisă la sugestiile Duhului Sfânt și la întâlnirea cu frații.

În celebrarea euharistică, ce s-a desfășurat în această dimineață în bazilica "Sfântul Petru", am binecuvântat pallium-ul arhiepiscopilor mitropoliți numiți în ultimul an, provenind din diferite părți ale lumii. Reînnoiesc salutul meu și urarea mea lor, rudelor și celor care îi însoțesc în această împrejurare semnificativă, și doresc ca pallium, în afară de a mări legăturile de comuniune cu Scaunul lui Petru, să fie stimulent pentru o slujire tot mai generoasă a persoanelor încredințate zelului lor pastoral. În aceeași liturgie am avut plăcerea de a saluta membrii delegației venite la Roma în numele Patriarhului Ecumenic, preaiubitul frate Bartolomeu I, pentru a participa, ca în fiecare an, la sărbătoarea sfinților Petru și Paul. Și această prezență este semn al legăturilor fraterne existente între Bisericile noastre. Să ne rugăm pentru ca să se întărească între noi drumul unității.

Rugăciunea noastră astăzi este mai ales pentru orașul Roma, pentru bunăstarea sa spirituală și materială: harul divin să susțină întregul popor roman, pentru ca să trăiască în plinătate credința creștină, mărturisită cu ardoare neînfricată de sfinții Petru și Paul. Să mijlocească pentru noi Sfânta Fecioară, Regina Apostolilor.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

Vă salut pe voi toți, familii, parohii, asociații care provin din Italia și din atâtea părți ale lumii; dar mai ales astăzi îi salut pe credincioșii din Roma, în sărbătoarea sfinților patroni ai orașului!

Îi salut pe studenții din unele școli catolice din Statele Unite ale Americii și din Scoția.

Îi felicit pe artiștii care au realizat un mare și frumos aranjament floral și îi mulțumesc lui "Pro Loco" din Roma pentru că l-a promovat. Multe mulțumiri!

O urare și pentru tradiționalul spectacol pirotehnic care va avea loc în această seară la Castel Gandolfo, al cărui fonduri vor susține o inițiativă caritativă în Țara Sfântă și în țările din Orientul Mijlociu.

Săptămâna viitoare, de la 5 la 13 iunie, merg în Ecuador, Bolivia și Paraguay. Vă cer vouă tuturor să mă însoțiți cu rugăciunea, pentru ca Domnul să binecuvânteze această călătorie a mea în continentul Americii Latine atât de drag mie, cum vă puteți imagina. Exprim iubitelor populații din Ecuador, din Bolivia, din Paraguay bucuria mea de a mă afla acasă la ei, și vă cer vouă, în mod deosebit, să vă rugați pentru mine și pentru această călătorie, pentru ca Fecioara Maria să ne dea harul de a ne însoți pe toți cu ocrotirea sa maternă.

Vouă tuturor vă urez o sărbătoare frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat