Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Liturghie de mulțumire pentru cei 50 de ani de preoție și 75 de ani de viață

În solemnitatea Sfinților Petru și Paul, luni, 29 iunie 2015, în catedrala din Iași, PS Petru Gherghel a prezidat o Liturghie de mulțumire pentru cei 50 de ani de preoție și 75 de ani de viață.

Liturghia a început la ora 11.00 printr-o procesiunea din catedrala veche. În cântarea animată de corul Seminarului, aproape 150 de preoți și opt episcopi au pășit în catedrala nouă, îmbrăcată în sărbătoare. În fața altarului, multe flori și înscrisul "Tu ești preot în veci"...

PS Petru Gherghel a fost însoțit la altar de invitați speciali: ES Francisco Javier Lozano - nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, ÎPS Ioan Robu - arhiepiscop și mitropolit de București, PS Franghiskos Papamanolis - episcop de Syros (Grecia), PS Alexandru Mesian - episcop greco-catolic de Lugoj, PS Anton Coșa - episcop de Chișinău, PS Cornel Damian - episcop auxiliar de București, PS Aurel Percă - episcop auxiliar de Iași. La Liturghie au participat credincioși, multe persoane consacrate și autorități.

În altar au stat și cei șapte colegi în viață cu care Preasfințitul a fost sfințit preot acum 50 de ani la Alba-Iulia (Mihai Budău, Ieronim Budulai, Iosif Doboș, Leonard Donea, Ioan Jicmon, Petru Patrașcu, Ioan Tamaș). Liturghia a însemnat o aducere de mulțumire lui Dumnezeu pentru darul preoției și pentru faptul că Dumnezeu i-a însoțit pe sărbătoriți în acest timp cu harul său. A însemnat totodată și o amintire a profesorilor și a formatorilor, a episcopului Márton Áron care i-a hirotonit, a celebrării primei Liturghii la altarele din catedrala din Alba-Iulia, dar și a primei Liturghii în satul natal în acele condiții de regim comunist. A fost și o mulțumire pentru munca depusă în diversele parohii sau în misiunea pe care fiecare a primit-o.

Păstorul diecezei a mulțumit lui Dumnezeu pentru slujirea pe care a făcut la Barticești, la Rădăuți, la Seminarul din Iași, și apoi ca ordinarius subtitutus și ca episcop de Iași. "Suntem în catedrala din Iași pentru a aduce lui Dumnezeu un prinos de recunoștință, ca episcop și preot, împreună cu ceilalți colegi ai mei care celebrăm 50 de ani de preoție", a spus păstorul diecezei la începutul Liturghiei salutându-i pe toți cei prezenți.

La predică, ÎPS Ioan Robu, pornind de la lecturile proclamate, a vorbit despre cei doi apostoli, Petru și Paul, despre chemarea și misiunea lor. Cei doi "au fost împreună prin siguranța cu care au vestit cuvântul lui Dumnezeu, prin certitudinea că ceea ce au primit de la Dumnezeu este adevărat pentru toți din toate timpurile", a subliniat predicatorul, chemându-i pe toți să nu uite că ceea ce au primit de la Dumnezeu este valabil mereu: "Să ținem și să iubim ce am primit, să nu ne lăsăm cuprinși de îndoială". La final, pornind de la rugăciunea zilei, a spus: "Să fie plini de bucurie aleasă și cerească în mod deosebit cei care astăzi împlinesc 50 de ani de preoție împreună cu episcopul, păstorul diecezei".

La oferirea darurilor, în afară de pâine și vin, au fost aduse la altar o stolă, o mitră și un tablou cu fer. Anton Durcovici.

Înainte de binecuvântare, nunțiul apostolic a citit scrisoarea de felicitare din partea Sfântului Părinte papa Francisc, care printre altele notează: "Fiindu-ne bine cunoscută râvna neobosită cu care ai împlinit misiunea sfântă încredințată, dorim cu această ocazie să te felicităm pentru eforturile depuse în timpuri grele, dar care au adus rod bogat... Úie, venerabile frate, și prin tine episcopului auxiliar și iubitei comunități, îți oferim din inimă binecuvântarea apostolică, drept mărturie a comuniunii și a iubirii".

PS Franghiskos Papamanolis a oferit sărbătoritului un evangheliar și a spus că ținut să participe în mod special la această sărbătoare. Preasfinția sa a mai fost în Iași acum 25 de ani când Mons. Petru Gherghel a fost sfințit episcop. Acum a constatat ceea ce s-a realizat în dieceză: mulți preoți sfințiți, zidirea noilor biserici, inclusiv a catedralei, care nu era atunci, edificii medicale etc. A subliniat că își amintește și cum, în urmă cu 25 de ani, după Liturghia de consacrare a episcopului, a auzit la Radio București cântarea: Christus vincit, Christus regnat, Christus imperat, după ce ani de-a rândul au fost transmise alte imnuri. "Este o mare diferență pe care a găsit-o. Într-adevăr a fost scrisă o pagină nouă", a spus episcopul de Syros.

PS Alexandru Mesian a transmis mesajul Bisericii Greco-Catolice, respectiv al card. Lucian Mureșan. A amintit de imnul care se cântă în Biserica Greco-Catolică în cinstea episcopilor: "Pe stăpânul și arhiereul nostru Petru, Doamne, îl păzește întru mulți ani".

Autoritățile civile centrale și locale au citit mesaje de felicitare și au oferit distincții. Victor Opaschi, ministru secretar de stat, din partea guvernului; reprezentanți din partea prefecturii, a consiliului județean și al primăriei - toți au apreciat implicarea socială a episcopului de Iași.

PS Aurel Percă, apreciind că celebrarea înseamnă recunoștință și prețuire pentru tot cea a făcut PS Petru în slujirea de preot și de episcop, i-a invitat pe toți să cânte "La mulți ani".

Sărbătoritul a mulțumit lui Dumnezeu pentru cei 50 de ani de preoție, precum și celor care au participat la celebrare, subliniind că în slujirea pe care a avut-o de îndeplinit nu a fost singur, ci a fost mereu înconjurat de preoți și credincioși.

La final au fost flori, felicitări, cântare de "La mulți ani", urări, toate în acordurile fanfarei care a cântat în fața episcopiei. Preoții și credincioșii i-au dorit păstorului sănătate și viață lungă.

Celebrarea din ziua de 29 iunie a fost o continuare a momentelor de sărbătoare care au fost cu ocazia aniversărilor Preasfințitului: 25 de ani de episcopat (1 mai), 75 de ani de viață (28 iunie), 50 de ani de preoție (29 iunie). În acest sens, după Liturghia din ziua de 1 mai din catedrală, a urmat Liturghia de la Gherăești din ziua de 28 iunie, concertul din catedrală din seara aceleași zile.

Pr. Cornel Cadar

* * *

Iași (catedrală, înregistrare video): Liturghia de mulțumire a PS Petru Gherghel la 75 ani de viață și 50 ani de preoție (29 iunie)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 29 iunie: Iași: PS Petru Gherghel la 75 de ani de viață și 50 de ani de preoție. Foto: Ionuț-Gabriel Giurgică

- 29 iunie: Iași: PS Petru Gherghel la 75 de ani de viață și 50 de ani de preoție. Foto: Adrian Cuba

* * *

Digi24 Iași: Preoți din România, Grecia și Republica Moldova, reuniți la Iași la sărbătorirea PS Petru Gherghel


 

lecturi: 65.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat