Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău "Fericitul Ieremia": Prima sfântă Împărtășanie și procesiunea euharistică de Joia Verde

Duminică, 31 mai 2015, a fost mare sărbătoare în parohia noastră: 32 de copii - 16 băieței și 16 fetițe) - l-au primit pentru prima oară în inima lor pe Isus în sfânta Împărtășanie, în cadrul sfintei Liturghii solemne în cinstea Sfintei Treimi, de la ora 10.30, prezidată de Mons. Benone Farcaș, avându-i alături pe pr. paroh Eduard-Mihai Coșa, pr. vicar Marcelin Blaj, pr. Venceslau Grosu, SDB, și pr. Iosif Ilieș, SDB.

Călăuziți pe drumul credinței și îndrumați să-l înțeleagă pe Isus prezent în sfânta Împărtășanie de către pr. vicar Marcelin și sora Ana Horvat, de la Congregația "Pie Venerini", cei 32 de copii au pregătit acest eveniment încă din luna februarie.

Pentru a-l putea primi într-un suflet curat, emoționați și plini de nerăbdare, sâmbătă, 30 mai, ei au făcut prima Spovadă din viața lor.

A venit și ziua mult așteptată. Ardeau de nerăbdare să-l întâlnească pe Isus, prietenul lor, care venea la ei în taina sfântului altar. Îmbrăcați în haine noi, de sărbătoare, cu lumânările în mână, candidații la prima sfântă Împărtășanie, urmați de părinți și nași, au pornit în procesiune spre biserică, amintindu-și astfel de momentul în care, pentru prima dată, la Botez, au fost purtați la sfântul altar. Așezați în jurul altarului, înconjurați de dragostea părinților și a celor dragi, dar și de întreaga comunitate, cei 32 de îngerași, cu multă dăruire, au animat sfânta Liturghie.

Emoțiile i-au copleșit când s-a apropiat momentul solemn. Reînnoind făgăduințele de la Botez și dăruindu-se cu totul lui Cristos, cu mâinile împreunate, l-au primit pe Isus sub chipul pâinii și al vinului, în sufletul lor curat.

Sărbătoarea nu s-a încheiat pentru că după binecuvântarea finală, copilașii au fost invitați la subsolul bisericii, unde au primit tort, suc și cadouri din partea preoților, iar apoi sărbătoarea a continuat acasă în mijlocul familiei, alături de cei dragi.

Datoria părinților, dar și a întregii noastre comunități este aceea de a continua sărbătoarea acestor îngerași, susținându-i cu rugăciunile și exemplul nostru.

"A fost cea mai frumoasă zi din viața mea!" "Isus a fost atât de dulce!" "O zi perfectă cu Isus!" - concluzii ale copiilor care au primit Prima Sfântă Împărtășanie.

Joi, 4 iunie, am sărbătorit Joia Verde - Preasfântul Trup și Sânge al Domnului nostru Isus Cristos, sărbătoare plină de emoții și încărcată de misterul iubirii divine.

Cu mici, cu mari ne-am adunat, la sfânta Liturghie de seară, de la ora 18.00, lângă Isus din preasfântul sacrament pentru a-l adora. După sfânta Liturghie, în care am primit învățăturile părintelui paroh Eduard-Mihai Coșa despre misterul Euharistiei, a urmat procesiunea cu preasfântul sacrament în jurul bisericii, unde au participat și micii îngerași care abia l-au primit pe Isus în sufletele lor. Ei au presărat cu petale de trandafiri drumul preasfântului sacrament.

Credincioșii au înălțat rugăciuni de adorație și cântece de laudă.

La sfârșitul procesiunii am primit binecuvântarea cu preasfântul sacrament. Am ieșit din biserică, convinși fiind că Isus nu ne părăsește nicicând, că el ne va sta alături pe drumul vieții, prezent mereu în sfânta Euharistie, gata oricând să ne întărească în lupta vieții, gata oricând să ne hrănească cu pâinea îngerească.

Celina și Iulia Alecu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 31 mai: Bacău "Fericitul Ieremia": Prima sfântă Împărtășanie

- 4 mai: Bacău "Fericitul Ieremia": Procesiunea euharistică de Joia Verde


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat