Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la Înălțarea Domnului nostru Isus Cristos - B - 2015

"După ce voi fi înălțat de pe pământ, îi voi atrage la mine pe toți oamenii" (In 12,32).

Cristos s-a înălțat!

Când Isus a murit pe cruce și a fost înmormântat, mulți au crezut că totul s-a sfârșit, dar nu a fost așa, a urmat învierea. Când Isus s-a despărțit de ucenicii săi și s-a înălțat la cer, mulți au crezut că totul s-a terminat, dar nu era așa, a mai urmat trimiterea Duhului Sfânt, a mai urmat sălășluirea lui în toți ucenicii săi, a mai urmat transformarea credincioșilor în temple vii ale lui Dumnezeu. Dar va mai urma și altceva, va urma revenirea lui Isus în slavă, va urma învierea noastră, va urma înălțarea noastră la cer, va urma viața veșnic fericită alături de Isus, de Tatăl și de Duhul Sfânt.

Înălțarea lui Isus la cer, pe lângă faptul că înseamnă și înălțarea noastră, pe lângă faptul că înseamnă încheierea activității sale pământești, pe lângă faptul că înseamnă începutul timpului Bisericii, înălțarea lui Isus la cer, înseamnă și începutul activității sale cerești, în favoarea noastră. De aceea, Isus a spus: "Este în folosul vostru ca să mă duc" (In 16,7). Dacă Isus a venit în lume, a venit că ne-a iubit mult. Dacă Isus a umblat din localitate în localitate, a umblat pentru a ne descoperi iubirea Tatălui său veșnic pentru noi, pentru a ne vorbi despre dragostea sa pentru noi, pentru a ne predica iubirea Duhului Sfânt. Dacă Isus a pătimit și a murit, pentru noi a pătimit și a murit. Dacă Isus a înviat din morți, pentru noi a înviat. Dacă Isus astăzi s-a înălțat la ceruri, tot pentru noi s-a înălțat.

Autorii sacri, prin lecturile de astăzi, ne vorbesc despre înălțarea lui Isus la cer. Sfântul Marcu ne spune: "Domnul Isus s-a înălțat la cer și s-a așezat la dreapta lui Dumnezeu" (Mc 16,19). Sfântul Luca în Faptele Apostolilor, ne spune: "Isus a fost înălțat și un nor l-a ascuns din ochii lor" (Fap 1,9). Psalmistul ne spune: "Dumnezeu Isus se înalță în strigăte de bucurie, Domnul Isus se înalță în sunete de trâmbiță" (Ps 147,6). Iar sfântul Paul ne spune: "Ridicându-se în înălțime, Isus a dus captivă captivitatea și a dat daruri oamenilor" (Ef 4,8).

"Bărbați galileeni, de ce stați privind spre cer? Acest Isus, care s-a înălțat la cer din mijlocul vostru, va veni în același fel cum l-ați văzut mergând la cer" (Fap 1,11). Cum l-au văzut ucenicii urcând la cer pe Isus? L-au văzut urcând în trup, în trupul luat de la noi, în trupul luat de la Preacurata Fecioară Maria. Și a urcat la cer în trup, tot în trupul luat de la noi va și reveni în slavă. "În lume s-au răspândit mulți amăgitori, care nu mărturisesc că Isus Cristos vine în trup. Iată amăgitorul, iată Antihristul" (2In 1,7).

Fac acest comentariu, necesar, spun eu, pentru că Isus, deși era Dumnezeu, nu l-a biruit pe diavol ca Dumnezeu, ci ca om. Isus Cristos a rămas Fiul lui Dumnezeu, dar s-a dezbrăcat de slava sa și s-a îmbrăcat cu umanitatea noastră (cf. Fil 2,6-8). Isus fost sută la sută Dumnezeu și sută la sută om. Și, când Isus l-a biruit pe diavol pe muntele ispitirii, în oamenii pe care îi poseda sau îi amăgea, și pe cruce, el l-a biruit ca și om, ca al doilea Adam. Dacă Adam a fost biruit de diavol ca om, Isus Cristos l-a biruit pe diavol tot ca om. Diavolul ar putea să accepte că a fost biruit de Isus ca Dumnezeu, dar nu va accepta niciodată că a fost biruit de Isus ca om. De aceea, diavolul, prin ereticii de la începutul Bisericii și prin oamenii lui din toate timpurile, caută să inducă în lume ideea falsă că Isus a venit în duh, a trăit în duh, l-a biruit în duh, a înviat în duh, s-a înălțat în duh, va reveni în duh, pentru a spune că el a fost biruit de Dumnezeu, și nu de omul Isus. Dar Isus l-a biruit pe diavol ca om, iar diavolul nu poate suporta asta.

Spuneam că toate cele făcute de Isus, pentru noi au fost făcute. Să vedem acum ce a făcut Isus pentru noi prin înălțarea sa la cer:

1. Isus a murit, a înviat și s-a înălțat la cer, pentru noi, pentru a ne asigura pe noi care credem în el, că după moartea noastră urmează și pentru noi învierea și înălțarea la cer. După primul păcat, după pierderea paradisului, după intrarea morții în lume, întreaga omenire a suspinat și a strigat după mântuitorul promis (cf. Gen 3,15), spunând: "O, dacă ai rupe cerurile și te-ai coborî" (Is 63,19)! Iată că Isus s-a coborât din cer la noi, a pătimit, a murit, a înviat și s-a înălțat la cer, pentru a duce captivă captivitatea oamenilor, pentru a ne împărți daruri (cf. Ef 4,8) și pentru a ne atrage pe toți la sine (cf. In 12,32).

2. Isus s-a înălțat la cer, pentru a primi cinstea ce i se cuvenea după umilirile și suferințele Calvarului. "Așadar, să știe cu siguranță toată casa lui Israel că Dumnezeu l-a făcut Domn și Cristos pe acest Isus pe care voi l-ați răstignit" (cf. Fap 2,36). "Domnul Isus s-a înălțat la cer și s-a așezat la dreapta lui Dumnezeu" (Mc 16,19). Dar a făcut acest lucru tot pentru noi, pentru a ne asigura că și noi vom primi cinstea cuvenită după umilirile și suferințele acestei vieți. Dacă Dumnezeu a prefigurat cinstea și înălțarea noastră după umilirile și suferințe acestei vieți, în persoana lui Iosif cel drept din Vechiul Testament, care după umilințele și suferințele trădării fraților lui, după închisoarea pe nedrept, a ajuns lângă scaunul de domnie lângă faraon. Prin Isus, Dumnezeu a realizat pentru noi cei umiliți și chinuiți de păcat, glorioasă înălțare, prefigurată în dreptul Iosif.

3. Isus s-a înălțat la cer după ce și-a încheiat lucrarea de mântuirea pe care i-a încredințat-o Tatăl ceresc. "Eu te-am proslăvit pe pământ, am sfârșit lucrarea pe care mi-ai dat-o s-o fac" (In 17,4). După ce am fost mântuiți prin moartea și învierea lui Cristos, după ce noi am acceptat această mântuire prin Botezul nostru și prin intrarea noastră în Biserică, am primit și noi o lucrare de la Isus: "După cum m-a trimis pe mine Tatăl, tot așa vă trimit și eu pe voi... Mergeți, așadar, faceți discipoli din toate națiunile, botezându-i în numele Tatălui și al Fiului și al Duhului Sfânt. Învățați-i să păzească toate cele ce vi le-am poruncit eu" (In 20,21; Mt 28,20).

Odată cu înălțarea lui Isus la cer, a început timpul Bisericii, un timp de propovăduire publică și curajoasă a mântuirii lui Dumnezeu, prin Cristos și Duhul Sfânt, mântuire care trebuie să ajungă la cunoștința tuturor oamenilor. Acum, misiunea lui Isus în lume este continuată de noi ucenicii săi, până la a doua sa venire. Și pentru a ne arăta că această lucrare este una urgentă, pe ucenicii care stăteau privind la cer, un înger îi zorește: "De ce stați și priviți la cer" (Fap 1,11). "Iar ei au plecat și au predicat pretutindeni, în timp ce Domnul lucra cu ei și le întărea cuvântul prin semnele care-i însoțeau" (Mc 16,20).

Înălțarea lui Isus la cer vrea să fie un imbold puternic și pentru noi, ca să ne împlinim urgent lucrarea încredințată nouă de Isus. Să vestim evanghelia și să le spunem oamenilor cu sfântul Paul: "Este un singur trup și un singur Duh, după cum ați și fost chemați la o singură speranță, aceea a chemării voastre. Este un singur Domn, o singură credință, un singur Botez, un singur Dumnezeu și Tată al tuturor, care este peste toate, prin toți și în toți" (Ef 4,4-6). Să le spunem apoi: "Tot el i-a dat pe unii apostoli; pe alții, profeți; pe alții, evangheliști; pe alții, păstori și învățători, pentru desăvârșirea sfinților în vederea lucrării slujirii spre edificarea trupului lui Cristos, până când vom ajunge toți la unitatea credinței și a cunoașterii Fiului lui Dumnezeu, la omul desăvârșit, la măsura staturii plinătății lui Cristos" (Ef 4,11-13).

Și iarăși să le spunem oamenilor că Isus Cristos a venit în trup, a trăit în trup, a suferit în trup, a murit în trup, a înviat în trup, s-a înălțat în trup și că tot în trup va reveni pentru a ne înălța la cer, pentru ca gloria lui Isus să fie înălțată, iar mândria diavolului și a oamenilor săi să fie înfrântă.

4. Isus s-a înălțat la ceruri ca să ni-l poată trimite pe Duhul Sfânt, Mângâietorul. "Este în folosul vostru ca să plec, pentru că, dacă nu mă duc, Mângâietorul, nu va veni la voi; însă, dacă mă duc, îl voi trimite la voi" (In 16,7). Nici un om nu se poate converti și mântui, dacă nu este convins că este păcătos. Nici un om nu se poate mântui, dacă nu primește neprihănirea și mântuirea de la Isus. Nici un om nu poate scăpa de judecată, dacă nu-l primește pe Isus ca mântuitor. Duhul Sfânt ne ajută pe noi în toate aceste lucruri: "Și când va veni Duhul Sfânt, va denunța lumea cu privire la păcat, cu privire la dreptate și cu privire la judecată" (cf. In 16,8). Apoi, nici un om nu se poate mântui dacă nu vestește mântuirea prin Cristos. Duhul Sfânt ne ajută să mărturisim că Isus Cristos este Domnul (cf. 1Cor 12,3). Și iarăși, fără Duhul Sfânt, nimeni nu va putea să fie înviat și înălțat la cer (cf. Rom 8,11).

5. Isus s-a înălțat astăzi la cer, ca să pregătească locașuri veșnice în casa Tatălui său veșnic. "În casa Tatălui meu veșnic sunt multe locașuri. Dacă n-ar fi așa, v-aș fi spus, mă duc să vă pregătesc un loc. Și după ce mă voi duce și vă voi pregăti un loc, mă voi întoarce și vă voi lua cu mine, ca acolo unde sunt eu, să fiți și voi" (In 14,2-3). "Tată, vreau ca acolo unde sunt eu, să fie împreună cu mine și aceia pe care mi i-ai dat tu, ca să vadă slava mea, slavă pe care mi-ai dat-o tu; fiindcă tu m-ai iubit înainte de întemeierea lumii" (In 17,24).

Iar aici, un lucru foarte important: Isus ne construiește lăcașuri veșnice în ceruri, cu materialele pe care noi i le trimitem de pe pământ: "Strângeți-vă comori în cer, unde nu le mănâncă moliile și rugina și unde hoții nu le sapă, nici nu le fură. Pentru că unde este comoara voastră, acolo va fi și inima voastră" (Mt 6,20-21). Și care sunt aceste materiale? Aceste materiale sunt: dărnicia, sfințenia vieții, lucrarea de evanghelizare, suferința pentru evanghelie, răbdarea în suferință, dragostea față de semeni, traiul după voia lui Dumnezeu: Toate acestea sunt materiale pe care Isus le folosește la pregătirea lăcașurilor noastre. "Și oricine vă va da de băut un pahar cu apă, în numele meu, pentru că sunteți ucenici ai lui Cristos, adevărat vă spun că nu-și va pierde răsplata" (Mc 9,41).

Aici își are locul și istorioara cu prințesa și slujitoarea ei, care amândouă au avut aceeași viziune a cerului deschis, unde s-au arătat un palat și o cocioabă. Prințesa gândea că palatul este al ei și cocioaba este a slujitoarei. Dar un glas tainic i-a spus că palatul este al slujitoarei ei credincioase și milostive, iar cocioaba este a ei, pentru că puține materiale a trimis pentru casa ei din cer. După această viziune, prințesa și-a schimbat total viața, trimițând la cer materiale pentru un palat frumos.

6. Isus s-a înălțat la cer, s-a așezat pe tonul de la dreapta lui Dumnezeu, ca să ne fie Mare Preot și mijlocitor la Tatăl ceresc: "Tocmai un astfel de Mare Preot ne trebuia: sfânt, nevinovat, fără pată și care să aibă milă de cei păcătoși" (cf. Evr 4,15; 7,26). "Copilașilor, vă scriu aceste lucruri ca să nu păcătuiți. Dar, dacă cineva a păcătuit, avem la Tatăl un mijlocitor, pe Isus Cristos, cel neprihănit. El este jertfa de ispășire pentru păcatele noastre; și nu numai pentru ale noastre, ci pentru ale întregii lumi" (1In 2,1-2). Isus ne mijlocește de la Tatăl îndurare și timp pentru a ne converti: "Domnul nu întârzie în împlinirea făgăduinței lui, cum cred unii, ci are o îndelungă răbdare pentru voi, și dorește ca nici unul să nu piară, ci toți să vină la pocăință" (2Pt 3,9). Atunci când am păcătuit și nu ni s-a întâmplat nici un rău, trebuie să vedem și să recunoaștem în asta mijlocirea lui Isus pentru noi la Tatăl ceresc, ca să venim la convertire și pocăință.

7. Isus s-a înălțat la cer, ca să fie permanent cu noi. "Iată că eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul veacului" (Mt 28,20). "Dacă mă iubește cineva, va păzi cuvântul meu, și Tatăl meu îl va iubi. Noi vom veni la el și vom locui împreună cu el" (In 14,23). Dar pentru asta trebuie să-i deschidem poarta inimilor noastre (cf. Ap 3,20).

Când Isus umbla pe pământ, putea fi numai cu unii dintr-un anumit loc. Acum, după înălțarea sa la cer, este cu toți oamenii din toate locurile. Începând cu înălțarea lui Isus la cer, nimeni nu mai are voie să se plângă că este singur, căci Isus este cu fiecare în orice situație: "Eu sunt cu voi în toate zilele până la sfârșitul lumii" (Mt 28,20). Creștinii cei buni, ca și mireasa din Cântarea cântărilor, conștienți că Isus este mereu cu ei și lângă ei, îi vorbesc mereu și îi spun cât de mult îl iubesc; îi spun tot ce fac; îi spun tot ce-i doare, îi spun tot ce au nevoie; vorbesc cu el, chiar dacă nu îl văd, încât cei necredincioși îi cred bolnavi care vorbesc singuri. Alții au în cameră un scaun pentru Isus. Alții au murit cu ochii privind și cu brațele întinse către locul pe care i l-au oferit lui Isus în camera lor.

8. Isus s-a înălțat la ceruri, pentru a-și pregăti a doua venire și pentru a pregăti răpirea noastră la cer. Într-adevăr, într-o zi vom fi răpiți de Isus la ceruri, așa cum mai înainte au fost răpiți Enoh și Ilie (cf. Gen 5,24; 2Rg 2,9-15). "Apoi, noi, cei vii, care vom fi rămas, vom fi răpiți toți împreună cu ei în nori, ca să întâmpinăm pe Domnul în văzduh; și astfel vom fi totdeauna cu Domnul. Mângâiați-vă, dar, unii pe alții cu aceste cuvinte" (1Tes 4,17-18).

Sfântul Paul ne spune: "Dacă ați fost înviați împreună cu Cristos, căutați cele de sus, unde Cristos este așezat la dreapta lui Dumnezeu; gândiți la cele de sus, nu la cele de pe pământ (cf. Col 3.1-2). Sfântul Augustin ne atrage atenția: "Trebuie să știm că nu se pot înălța cu Cristos: mândria, zgârcenia, necurăția, și nici un alt viciu". Iar a căuta cele de sus, a cugeta la cele de sus unde Isus este înălțat șade la dreapta lui Dumnezeu înseamnă să-l înălțăm pe Isus pe Isus în viața noastră, în gândurile noastre, în vorbele noastre, în faptele noastre, în casele noastre, în bisericile noastre. Să-l înălțăm prin ascultarea noastră, să-i dăm autoritate peste viața noastră și să facem ca zi de zi el să strălucească în viața noastră.

Să știm că singuri, fără Isus, nu vom reuși niciodată să aducem roade conform chemării noastre și nici să fim fericiți (cf. In 15,5). Singuri, fără Isus, nu reușim noi, nu reușesc familiile noastre, nu reușesc bisericile noastre, nu reușesc popoarele lumii. Să nu facem nici un pas fără el, căci el este păstorul nostru. Să mergem în toată lumea și să predicăm evanghelia (cf. Mc 16,15), să mergem la toți cei rătăciți și la toți cei care nu au păstor și să le spunem: "Veniți la păstorul cel bun", căci numai el ne va întări, ne va învia și ne va înălța la cer și ne va ferici veșnic. Amin.

Cristos s-a înălțat!

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 108.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat