Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Prima Spovadă și Prima Sfântă Împărtășanie în Ladispoli și Cesano

Cu mare nerăbdare și mari emoții, duminică, 10 mai 2015, comunitatea catolicilor români din Ladispoli și Cesano (Italia) au experimentat din nou iubirea generoasă a lui Dumnezeu, care a venit și în sufletul celor 12 copii care l-au primit pe Isus pentru prima dată în sfânta Spovadă și sfânta Împărtășanie.

După un frumos și interesant timp de aprofundare a cunoștințelor despre credință dar și a unui timp de rugăciune a venit și momentul de sărbătoare, mult așteptat de acești șase băieți și șase fete. Astfel, după ce au experimentat mai întâi iubirea lui Dumnezeu în sacramentul Spovezii, vineri în Ladispoli și sâmbătă la Cesano, îmbrăcați în haine albe de sărbătoare, acești "noi prieteni ai lui Isus", s-au îndreptat duminică cu inima curată, pentru a-l primi pe Isus în inimile lor.

Sfânta Liturghie solemnă care a avut loc în biserica "Sf. Ioan Botezătorul", din Ladispoli, cu începere de la ora 9.30, a fost celebrată de părintele paroh Adrian Chili, la care au concelebrat pr. Ionuț-Eremia Imbrișcă, pr. Romeo Neculai și diaconul spaniol Michel Arangunes, prezenți la Roma pentru studii.

După salutul păstorului comunității, a urmat o poezie citită de unul din copiii de la prima Împărtășanie, poezie care a dorit să amintească tuturor motivul sărbătorii și mai ales dorința acestor copii de a-l primi pe Isus, cu sufletul curat, în sfânta Împărtășanie.

Deoarece sărbătoarea a fost pregătită în mod special de acești copii, lor le-a venit rândul să citească lecturile, psalmul, rugăciunea credincioșilor dar și să prezinte darurile la ofertoriu. Un alt moment important pentru acești copii a fost mărturisirea de credință, moment în care cei sărbătoriți au ținut o lumânare aprinsă în mână.

Emoțiile și bucuria sufletească care au venit din faptul că l-au primit în inima lor pe Isus, au fost exprimate de un copil din cei "fericiți" printr-o poezie de mulțumire. Aplauzele credincioșilor au fost ca o confirmare a faptului că iubirea lui Dumnezeu nu încetează niciodată și dorește să ne arate aceasta zilnic, în sfânta Împărtășanie.

Sfânta Liturghie de la Cesano, din biserica "Sf. Sebastian", cu începere de la ora 17.00, a fost prezidată de pr. Adrian Chili, la care au concelebrat pr. Romeo Neculai și pr. Claudio Calzoli (paroh italian la Baschi). După procesiunea inițială și salutul preotului a urmat un mic dialog între catehet-copii-preot-părinți, care a avut ca scop să sublinieze valoarea sfintei euharistii, să confirme faptul că acești copii știu ce vor primi la această sfântă Liturghie, dar mai ales să le reamintească părinților că trebuie să-i favorizeze mereu pe copii în a-l primi pe Isus în sfânta Împărtășanie.

La fel și în această comunitate, după recitarea unei poezii speciale, copiilor le-a revenit rolul de a citi lecturile, rugăciunea credincioșilor și de a prezenta Domnului la ofertoriu atât darurile de pâine și de vin, cât mai ales întreaga lor viață. După mărturisirea de credință, dorind să sublinieze că toți împreună sunt frați cu Cristos și fii aceluiași tată ceresc, la recitarea rugăciunii Tatăl nostru cei sărbătoriți s-au ținut de mâini.

Momentul cel mai emoționant și trăit al celebrării a fost primirea sfintei împărtășanii sub ambele specii de către acești copii, care cu inima plină de bucurie au lăsat ca Isus să vină și în căsuța lor mică. Acest lucru a fost scos în evidență atât prin cuvântul de mulțumire rostit de unul dintre părinți cât și prin poezia recitată de unul dintre copiii sărbătoriți.

Atât pr. Ionuț în Ladispoli cât și pr. Adrian la Cesano, în predica de la sfânta Liturghie, au dorit să scoată în evidență iubirea infinită pe care Dumnezeu ne-o arată zilnic, mai ales prin sacramentele Spovezii și Euharistiei. Ca dovadă ca acești candidați la primirea sfintei Împărtășanii au fost bine pregătiți, ei au găsit mereu răspunsul potrivit pentru fiecare din întrebările pe care părintele le-a adresat lor, în timpul omiliei.

La sfârșitul ambelor celebrări pr. Adrian Chili, păstorul acestor comunități, după ce i-a felicitat pe "micuții îngerași", i-a mulțumit în primul rând Domnului pentru aceste clipe de neuitat, momente prin care ne demonstrează concret că ne iubește, mulțumind totodată și tuturor celor care s-au implicat într-o formă sau alta pentru ca sărbătoarea să fie cât mai frumoasă și trăită cât mai intens, adică preoților prezenți, cateheților, corului și părinților acestor copilași.

G. Antonina & A. Lucian

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

-10 mai: Ladispoli: Prima Spovadă și Prima Sfântă Împărtășanie

- 10 mai: Cesano: Prima Spovadă și Prima Sfântă Împărtășanie


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat