Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Să facem pace

Papa dialoghează cu șapte mii de copii și adolescenți din școlile italiene

"Unde nu este dreptatea nu este pacea": de trei ori a cerut papa Francisc să se repete, chiar urlând, acest adevăr celor șapte mii de copii și protagoniști ai inițiativei "Fabrica păcii", întâlniți luni, 11 mai 2015, în aula Paul al VI-lea. După ce a încredințat discursul pregătit, Francisc a răspuns la șirul de întrebări pe care copiii i le-au prezentat cu toată spontaneitatea lor. Întrebări simple și profunde în jurul unei chestiuni centrale: ce este pacea și cum se face pacea?

Și papa a dat răspunsurile în calitate de "muncitor special" din "fabrica păcii", pentru că așa l-au numit copiii, dăruindu-i în mod simbolic chiar o cască albă de muncitor. Francisc a explicat că pacea este o lucrare artizanală, nu industrială, care trebuie dusă înainte zi de zi și are ca primă regulă respectarea celorlalți. Apoi, pacea nu este numai lipsa războiului ci este bucurie, prietenie, iubire începând de la propria familie și de la școală. De aici sfatul de a nu lăsa niciodată să treacă o zi fără a face gesturi de reconciliere după o ceartă, eventual cu sora sau fratele. Cu privire la școală, un copil de origine egipteană l-a întrebat pe Francisc de ce cei puternici nu o susțin mai energic. Însă unii puternici, a fost răspunsul Papei, știu bine că se câștigă mai mult cu războiul decât cu pacea: pentru aceasta dau viață industriei armelor, o adevărată fabrică a morții, în loc să investească resurse pentru cultură și educație. Și dacă pacea înseamnă bucurie, Francisc nu a ascuns chestiunea suferinței celor mai mici care i-a fost prezentată de doi copii bolnavi. O întrebare, a recunoscut el, care nu are un răspuns. Însă, a recomandat el, trebuie făcut totul pentru a sta alături de cel care trăiește experiența durerii, mai ales prin centre sanitare și educative. De fapt, pace înseamnă și ca toți copiii să aibă dreptul de a fi îngrijiți și de a nu muri de foame.

* * *

Discursul Sfântului Părinte Francisc adresat copiilor și adolescenților din școlile italiene, participanți la manifestația promovată de "Fabrica păcii"

Dragi copii,

Vă mulțumesc pentru invitația pe care mi-ați adresat-o de a lucra cu voi în "Fabrica păcii"! Este un frumos loc de muncă, pentru că e vorba de a construi o societate fără nedreptăți și violențe, în care fiecare copil și adolescent să poată fi primit și să crească în iubire. Este atâta nevoie de fabrici ale păcii, pentru că din păcate fabricile de război nu lipsesc! Războiul este rod al urii, al egoismului, a voinței de a poseda tot mai mult și de a prevala peste ceilalți. Și voi pentru a-l contrasta vă angajați să răspândiți cultura includerii, a reconcilierii și a întâlnirii. În acest proiect sunteți implicați mulți: voi elevi din școli, care aparțineți la diferite etnii și religii; fundația "Fabrica păcii", care a promovat acest proiect educativ; profesorii și părinții; Ministerul Instruirii; și Conferința Episcopală Italiană. Este un drum frumos, care cere curaj și trudă, pentru ca toți să înțeleagă necesitatea unei schimbări de mentalitate, pentru a garanta siguranță copiilor planetei, îndeosebi celor care locuiesc în zone de război și de persecuție. Ținând cont de întrebările voastre, aș vrea să vă dau câteva sugestii pentru a lucra bine în acest șantier al păcii.

Pornesc tocmai de la expresia "Fabrica păcii". Termenul "fabrică" ne spune că pacea este ceva ce trebuie făcut, trebuie construit cu înțelepciune și tenacitate. Însă pentru a construi o lume a păcii, trebuie început de la "lumea" noastră, adică de la locurile în care trăim în fiecare zi: familia, școala, curtea, sala de sport, oratoriul... Și este important a lucra împreună cu persoanele care trăiesc alături de noi: prietenii, colegii de școală, părinții și educatorii. Este nevoie de ajutorul tuturor pentru a construi un viitor mai bun. Adulților, și instituțiilor, le revine să vă stimuleze, să vă susțină, să vă educe la valorile adevărate. Și voi, vă rog, nu vă opriți niciodată, nici măcar în fața dificultăților și a neînțelegerilor. Fiecare acțiune a voastră, fiecare gest al vostru față de aproapele poate construi pace. De exemplu, dacă vi se întâmplă să vă certați cu un coleg, să faceți imediat pace; sau să cereți scuze părinților și prietenilor când ați greșit cu ceva. Adevăratul constructor de pace este unul care face primul pas spre celălalt. Și asta nu este slăbiciune, ci forță, forța păcii. Cum pot să se termine războaiele în lume, dacă noi nu suntem capabili să depășim micile noastre neînțelegeri și certurile noastre? Actele noastre de dialog, de iertare, de reconciliere, sunt "cărămizi" care folosesc pentru a construi edificiul păcii.

Un alt lucru foarte frumos din "Fabrica" voastră este că nu are frontiere: se respiră un climat de primire și de întâlnire fără bariere sau excluderi. În fața persoanelor care provin din țări și etnii diferite, care au alte tradiții și religii, atitudinea voastră este aceea de cunoaștere și de dialog, pentru includerea tuturor, respectând legile statului. Și apoi ați înțeles că pentru a construi o lume de pace este indispensabil să ne interesăm de necesitățile celor mai săraci, ale celor mai suferinzi și abandonați, chiar și cei de departe. Mă gândesc la atâția de vârsta voastră care numai datorită faptului că sunt creștini au fost alungați din casele lor, din țările lor, și unii au fost uciși pentru că țineau în mână Biblia! Și astfel munca din "fabrica" voastră devine cu adevărat o operă de iubire. A-i iubi pe ceilalți, în special pe cei mai dezavantajați, înseamnă a mărturisi că fiecare persoană este un dar al lui Dumnezeu. Fiecare persoană!

Dar tocmai pacea însăși este dar al lui Dumnezeu, un dar care trebuie cerut cu încredere în rugăciune. Pentru aceasta este important nu numai să fim martori ai păcii și ai iubirii, ci și martori ai rugăciunii. Rugăciunea înseamnă a vorbi cu Dumnezeu, Tatăl nostru care este în ceruri, și a-i destăinui dorințele, bucuriile, neplăcerile. Rugăciunea înseamnă a-i cere iertare ori de câte ori greșim și comitem vreun păcat, având certitudinea că El iartă mereu. Bunătatea sa față de noi ne determină să fim, și noi, milostivi față de frații noștri, iertându-i din inimă atunci când ne ofensează sau ne fac rău. Și, în sfârșit, pacea are o față și o inimă: fața și inima lui Isus, Fiul lui Dumnezeu, care a murit pe cruce și a înviat tocmai pentru a dărui pacea fiecărui om și întregii omeniri. Isus este "pacea noastră" (Ef 2,14), pentru că a dărâmat zidul urii care desparte oamenii între ei.

Iată, dragi copii, și dragi prieteni, ceea ce voiam să vă spun. Vă mulțumesc iarăși pentru că m-ați implicat în "Fabrica păcii". Să lucrăm împreună în acest mare șantier. Vă cer, vă rog, să nu uitați să vă rugați pentru mine. Din partea mea, vă amintesc cu afect, mă rog pentru voi și vă binecuvântez.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat