Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași (catedrală): Concert vocal-simfonic de muzică sacră cu "Requiem" (Kv 626) de Mozart

Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași a găzduit un concert vocal-simfonic de muzică sacră, duminică, 10 mai 2015. Corul catedralei romano-catolice din Iași și orchestra "Tineri Interpreți Ieșeni" au interpretat "Requiem" (Kv 626) de Wolfgang Amadeus Mozart. Concertul a fost pregătit și dirijat de pr. dr. Florin Spătariu.

Cu mai multe ore înainte de concert au început să sosească iubitori de frumos, de muzică sacră. În prezența PS Petru Gherghel, a părintelui paroh Iosif Dorcu, a celorlalți preoți, autorități din Iași, persoane consacrate și alți melomani, corul catedralei romano-catolice din Iași și orchestra "Tineri Interpreți Ieșeni" au interpretat "Requiem" (Kv 626) de Wolfgang Amadeus Mozart.

Soliști au fost: Daniel Mateianu, Adrian Ionescu, Florentina Onică și Luiza Torboli. La orgă s-a aflat Octavian Bișoc, concertul fiind pregătit și dirijat de pr. Florin Spătariu.

Părintele Iosif Dorcu a făcut o introducere la concert, felicitându-i pe toți cei prezenți pentru alegerea făcută, de a fi prezenți la concert, spunând printre altele: "Oare ce ar fi România fără George Enescu? Cam ce ar fi Austria fără Mozart, Germania fără Bach și Beethoven și Italia fără Giuseppe Verdi. [...] În seara aceasta am dorit să vă dovedim că nu l-am uitat pe Enescu. Mai mult, ce puteam face mai frumos decât să-i oferim o rugăciune sublimă, Requiem, de Mozart. Requiem aeternam dona ei, Domine (Odihna veșnică dă-i-o lui, Doamne!), adică să mijlocim prin rugăciunea și cântarea noastră din seara aceasta ca Dumnezeu să-i ofere un loc în armonia supremă și fără de sfârșit. [...] Și ca să aprofundăm și mai bine semnificația rugăciunii din seara aceasta, părintele Florin Spătariu ne pune în mână o carte chiar cu acest titlu: Requiemul - ultima rugăciune a lui Mozart: e o poveste frumoasă despre Mozart, e o lecție de muzică, e o istorie a acestei capodopere pe înțelesul tuturor. E o carte scrisă cu sufletul pentru suflet".

La finalul concertului, PS Petru Gherghel, vizibil impresionat de prestația corului și a orchestrei, a vorbit despre frumoasa rugăciune care s-a înălțat la Dumnezeu din catedrala din Iași prin intermediul concertului "Requiem", al lui Wolfgang Amadeus Mozart. A felicitat apoi orchestra, soliștii și corul catedralei, și în mod deosebit l-a felicitat pe pr. Florin Spătariu, "un maestru curajos, care a adunat în jurul său atâția specialiști, soliști, instrumentiști și coriștii noștri, care ne-au făcut cu adevărat să ne rugăm și să ne manifestăm această credință a noastră".

Ionuț-Gabriel Giurgică

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10 mai: Iași (catedrală): Concert vocal-simfonic de muzică sacră cu "Requiem" (Kv 626) de Mozart. Foto: Ionuț-Gabriel Giurgică


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat