Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Păstorii din Europa cer libertate pentru a vindeca rănile

De Maria Chiara Biagioni

Este un moment întunecat pentru Europa. Provocările sunt multiple: puternicul val migrator din zonele de conflict din Orientul Mijlociu și nu numai, criza economică, plaga sclaviei și a traficului de ființe umane. Apelul Bisericilor europene este clar: a nu pierde speranța, a vindeca rănile. Se intitulează "Pentru o Europă a libertății" mesajul pe care Bisericile creștine de pe continent l-au transmis la Roma la sfârșitul întâlnirii anuale a CCEE și KEK, cele două organisme care reunesc și coordonează Bisericile din diferitele tradiții creștine prezente în continentul nostru. Mesajul poartă data de 8 mai, zi în care Europa comemorează a 70-a aniversare a sfârșitului celui de-al doilea război mondial.

Gândul Bisericilor se îndreaptă imediat spre situația tragică a migranților trăită în Marea Mediterană unde adesea își găsesc moartea la un pas de coastele italiene, de libertate. "Cerem - scriu liderii Bisericilor europene - o libertate care să-i salveze pe migranții din Mediterana, să lucreze pentru a pune capăt cauzelor migrației disperate și să permită tuturor să trăiască în pace în propriile țări de origine". Discursul se lărgește la populația romilor pentru care creștinii cere "cuvinte de solidaritate împotriva prejudecăților". În afară de asta, se privește cu îngrijorare la plaga sclaviei și a traficului de ființe umane din timpurile moderne în toată lumea cerând Europei să pună capăt acestei cruzimi în conformitate cu cererea - puternic solicitată de papa Francisc - liderilor religioși de la 2 decembrie. Bisericile vor însoți cu reflecțiile lor dezbaterea aflată în desfășurare cu privire la ambient în vederea colocviilor de la Paris despre schimbarea climatică, în decembrie. Însă mesajul final este mai ales acela de a nu pierde speranța, în pofida a toate. "Cerem o libertate care alege speranța și nu disperarea", scriu Bisericile. "Să ne fie dat să folosim inimile noastre libere și mințile noastre libere pentru a vindeca rănile". Și la șaptezeci de ani după sfârșitul celui de-al doilea război mondial, rugăciunea și astăzi este "pentru pacea în Europa și în lume care trebuie să fie mereu rod al dreptății".

Mesajul este rezultatul a trei zile de colocvii la Roma care i-au avut din nou împreună pe reprezentanții Bisericilor creștine din Europa. După Adunările ecumenice europene și semnarea în 2007 a Charta Oecumenica, ecumenismul european a avut în ultimii ani un moment de stagnare. La Roma în aceste zile s-a respirat în mod categoric un aer nou. Se vede asta din modul în care liderii celor două organisme vorbesc între ei și discută cu jurnaliștii. Se percepe din consonanța de gândire și opinie cu privire la multe teme, ca aceea a libertății religioase, a raporturilor dintre stat și Bisericile din Europa, a fundamentalismului de matrice islamică, a mărturiei creștine și a martiriului creștin în lume. Reverendul anglican Christopher Hill, președinte al KEK, e cel care prezintă în numele tuturor un bilanț conclusiv al lucrărilor. El e cel care vorbește despre un climat "pozitiv și constructiv". Foarte apreciată și întâlnirea avută cu Papa Francisc. "Papa - a spus rev. Hill jurnaliștilor - a știut să conjuge formalitatea întâlnirii cu umanitatea sa". Dar cu adevărat - întreabă jurnaliștii - credeți că este posibilă o poziție comună și unanimă cu privire la temele de actualitate? Tot el e cel care răspunde: "Uneori, la nivel de percepție populară, se crede că creștinii sunt mai mult în dezacord decât în acord. Este posibil desigur ca să aibă creștinii viziuni diferențiate cu privire la unele chestiuni etice. Ceea ce se uită este că despre marile chestiuni referitoare la binele comun, creștinii sunt aproape în întregime, dacă nu în întregime de acord. Nu numai că există un acord adevărat și cu spectru larg cu privire la binele comun, dar se promovează și inițiative concrete și unanime". Hill a făcut referință în această privință la angajarea Bisericilor pentru abolirea sclaviei și a traficului de ființe umane și la diferitele poziții luate în Anglia de Conferința Episcopală Catolică și de Comuniunea Anglicană cu privire la alegerile politice. Și a încheiat: "chiar dacă stilurile variază, conținutul este în mod substanțial același".

(După agenția SIR, 8 mai 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat