Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iată mesajul primelor două sfinte palestiniene din timpurile moderne

Interviu cu patriarhul de Ierusalim Mons. Fouad Twal despre Mariam și Marie Alphonsine, care vor fi canonizate la 17 mai 2015.

De François Vayne

Dumneavoastră veți fi la Roma la 17 mai pentru canonizarea a două călugărițe palestiniene și l-ați invitat pe președintele palestinian să vă însoțească: ce reprezintă acest eveniment al Bisericii universale pentru locuitorii din Țara Sfântă în acest moment al istoriei?

"Canonizarea a două sfinte palestiniene este un moment puternic din punct de vedere spiritual pentru locuitorii din Țara Sfântă. În mijlocul tuturor dificultăților care există, Mariam și Marie Alphonsine sunt o lumină pe drumul nostru, o invitație să nu ne descurajăm și să menținem ochii îndreptați spre obiectivul nostru și spre vocația noastră pentru toți fiind creștini: sfințenia. Dacă Țara Sfântă astăzi, așa de sfâșiată de violență și diviziuni, uneori ni se pare desfigurată, cele două sfinte ale noastre vin să-i redea caracterul său sacru. Ca și cum Mariam și Marie Alphonsine, cu exemplul lor, ne-ar spune: da, Țara Sfântă poate să fie rodnică și poate da roade de sfințenie. Sfințenia este încă posibilă, chiar și într-un dintre cele mai dificile contexte. Mariam și Marie Alphonsine nu au cunoscut conflictul israeliano-palestinian în timpul vieții lor pe pământ, dar au trăit în timpuri dificile și într-o sărăcie extremă. Mariam, neprimind o educație, era și analfabetă. Dar ambele, grație perseverenței lor, răbdării lor, umilinței lor, l-au iubit pe Dumnezeu și pe frații lor cu iubire și jertfă până acolo încât au devenit sfinte".

Care este marele mesaj trimis lumii de astăzi de aceste două noi sfinte, Mariam Bawardi și Marie Alphonsine Ghattas, cărora dumneavoastră ați dedicat recent o scrisoare pastorală?

"Este un mesaj de speranță și de iubire. Un mesaj de încurajare la sfințenie pe calea umilinței, a simplității. Mariam spune despre sine că este "micul nimic" al lui Isus Răstignit, Marie Alphonsine a trăit și ea în cea mai mare umilință, uneori în persecuție, surorile care trăiau cu ea nu au știut până la sfârșit că ea era fondatoarea comunității lor, Surorile Rozariului din Ierusalim. Mesajul lor comun este acela de a trăi în prezența lui Dumnezeu în toate, de a ne încredința lui Dumnezeu pentru toate și de a menține o încredere totală chiar și în cele mai mari dificultăți. Marie Alphonsine, ca și Mariam, a primit totul de la Dumnezeu. Fecioara i-a arătat și proiectele Bisericii dedicate Stăpânei Noastre a Rozariului la Ierusalim. Duhul Sfânt i-a arătat și lui Mariam unde să întemeieze Carmelul din Betleem. Ambele erau în ascultarea lui Dumnezeu în cele mai mici detalii ale vieții lor. Așadar, marele lor mesaj aș spune că este acela al sfințeniei accesibile tuturor, sfințenia ca o relație de iubire și de apropiere de Dumnezeu. Și faptul că Mariam și Marie Alphonsine sunt primele sfinte palestiniene din timpurile moderne, ambele de limbă arabă, este un semn de speranță pentru Palestina, pentru toată Țara Sfântă și pentru tot Orientul Mijlociu: sfințenia este mereu posibilă și într-o regiune așa de sfâșiată. Fie ca să se ridice în urmarea lor o întreagă generație de sfinți și de sfinte!".

Ce vă așteptați de la întâlnirea cu Papa Francisc, și mai pe larg care este programul pelerinajului prevăzut de delegația pe care dumneavoastră o veți însoți cu această ocazie?

"Această întâlnire cu Sfântul Părinte în contextul extraordinar al canonizărilor va fi pentru noi un mare moment de bucurie care va veni, sunt sigur de asta, pentru a reînsufleți speranța creștinilor noștri din Orientul Mijlociu și pentru a-i încuraja să rămână statornici în credință menținând ochii îndreptați spre cer, mai ales în aceste momente așa de dificile pentru creștinii din Orientul Mijlociu. Mariam și Marie Alphonsine sunt o consolare a cerului. Am văzut anul acesta cum Papa Francisc a avut ochii atenți la regiunea noastră și n-a încetat niciodată să deplângă atrocitățile nemaiauzite săvârșite în Orientul Mijlociu împotriva creștinilor și a minorităților, exprimând preocuparea sa vie și înmulțind inițiativele: întâlnire în Vatican cu nunții apostolici din Egipt, din Țara Sfânt, din Iordania, din Irak, din Liban, din Siria și din Turcia de la 2 la 4 octombrie 2014; consistoriu ordinar pentru Orientul Mijlociu, la 20 octombrie 2014; scrisoarea către creștinii din Orientul Mijlociu, la Crăciun etc. Marie Alphonsine și Mariam sunt ambele două tinere din Orientul Mijlociu și faptul de a le canoniza astăzi în acest context arzător este, cred, și din partea Papei o invitație la rugăciune, unica practică ce va putea ajuta în mod miraculos regiunea noastră ca să se ridice din nou. Avem de acum două noi sfinte pentru a mijloci pentru pace. Ele sunt, grație căutării înțelepciunii lor și a mesajului lor divin, un model de perfecțiune atât pentru creștini cât și pentru evrei și musulmani. Numele lor, Marie, Mariam, comun pentru cele trei tradiții ale noastre, este și un semn pentru timpul nostru, ca și cum ar putea să vorbească celor trei populații fără deosebire".

(După Vatican Insider, 7 mai 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 30.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat