Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Regina Coeli (10 mai 2015)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia de astăzi - Ioan, capitolul 15 - ne duce din nou în cenacol, unde ascultăm porunca nouă a lui Isus. spune așa: "Aceasta este porunca mea: să vă iubiți unii pe alții așa cum v-am iubit eu!" (v. 12). Și, gândindu-se la jertfa crucii de acum iminente, adaugă: "Nimeni nu are o iubire mai mare decât aceasta: ca cineva să-și dea viața pentru prietenii săi. Voi sunteți prietenii mei dacă faceți ceea ce vă poruncesc" (v. 13-14). Aceste cuvinte, rostite în timpul ultimei cine, rezumă tot mesajul lui Isus; mai mult, rezumă tot ceea ce a făcut El: Isus și-a dat viața pentru prietenii săi. Prieteni care nu l-au înțeles, care în momentul crucial l-au părăsit, l-au trădat și l-au renegat. Asta ne spune că El ne iubește deși noi nu merităm iubirea sa: așa ne iubește Isus!

În acest mod, Isus ne arată drumul pentru a-l urma, drumul iubirii. Porunca sa nu este un simplu precept, care rămâne mereu ceva abstract sau exterior față de viață. Porunca lui Cristos este nou pentru că El cel dintâi a realizat-o, i-a dat carne, și astfel legea iubirii este scrisă o dată pentru totdeauna în inima omului (cf. Ier 31,33). Și cum este scrisă? Este scrisă cu focul Duhului Sfânt. Și tot cu acest Duh, pe care Isus ni-l dăruiește, putem merge și noi pe acest drum!

Este un drum concret, un drum care ne face să ieșim din noi înșine pentru a merge spre ceilalți. Isus ne-a arătat că iubirea lui Dumnezeu se realizează în iubirea aproapelui. Amândouă merg împreună. Paginile Evangheliei sunt pline de această iubire: adulți și copii, culți și neștiutori, bogați și săraci, drepți și păcătoși au avut primire în inima lui Cristos.

Așadar, acest Cuvânt al Domnului ne cheamă să ne iubim unii pe alții, chiar dacă nu întotdeauna ne înțelegem, nu întotdeauna suntem în acord... dar tocmai acolo se vede iubirea creștină. O iubire care se manifestă chiar dacă există diferențe de opinie sau de caracter, însă iubirea este mai mare decât aceste diferențe! Această iubire ne-a învățat-o Isus. Este o iubire nouă pentru că este reînnoită de Isus și de Duhul său. Este o iubire răscumpărată, eliberată de egoism. O iubire care dăruiește inimii noastre bucuria, așa cum spune Isus însuși: "V-am spus acestea pentru ca bucuria mea să fie în voi și bucuria voastră să fie deplină" (v. 11).

Tocmai iubirea lui Cristos, pe care Duhul Sfânt o revarsă în inimile noastre, săvârșește în fiecare zi minuni în Biserică și în lume. Sunt multe mici și mari gesturi care ascultă de porunca Domnului: "Să vă iubiți unii pe alții așa cum eu v-am iubit pe voi" (cf. In 15,12). Gesturi mici, de toate zilele, gesturi de apropiere de un bătrân, de un copil, de un bolnav, de o persoană singură și în dificultate, fără casă, fără loc de muncă, imigrată, refugiată... Grație forței acestui Cuvânt al lui Cristos, fiecare dintre noi poate să devină aproape față de fratele sau sora pe care îi întâlnește. Gesturi de apropiere, de proximitate. În aceste gesturi se manifestă iubirea pe care Cristos ne-a învățat-o.

Să ne ajute în asta Mama noastră Preasfântă, pentru ca în viața zilnică a fiecăruia dintre noi iubirea față de Dumnezeu și iubirea față de aproapele să fie mereu unite.

______________________________

După Regina coeli

Iubiți frați și surori,

Vă salut pe voi, familii, grupuri parohiale, asociații și pelerini care proveniți din Italia și din atâtea părți ale lumii, îndeosebi din Madrid, din Portorico și din Croația. Salut credincioșii din Guidonia și din Portici; elevele din Carrara, Bitonto și Lecco. Un gând special pentru tinerii din dieceza de Orvieto-Todi, însoțiți de păstorul lor, mons. Tuzia: fiți creștini curajoși și martori ai speranței!

Salut Corpul Pădurarilor Statului, care organizează sărbătoarea națională a rezervelor naturale pentru redescoperirea și respectarea frumuseților creației; pe participanții la întâlnirea promovată de Conferința Episcopală Italiană în sprijinul unei școli de calitate și deschise familiilor; delegația de femei din "Komen Italia", asociație pentru lupta împotriva cancerului de sân; și pe cei care au luat parte la inițiativa pentru viață desfășurată în această dimineață la Roma: este important de a colabora împreună pentru a apăra și a promova viața.

Și, vorbind despre viață, astăzi în multe țări se celebrează sărbătoarea mamei: amintim cu recunoștință și afect toate mamele. Acum mă adresez mamelor care sunt aici în piață: există? Da? Există mame? Aplauze pentru ele, pentru mamele care sunt în piață... Și aceste aplauze să îmbrățișeze toate mamele, toate mamele noastre dragi: acelea care trăiesc cu noi fizic, dar și cele care trăiesc cu noi spiritual. Domnul să le binecuvânteze pe toate, iar Sfânta Fecioară Maria, căreia îi este dedicată această lună, să le păzească.

Urez tuturor o duminică frumoasă - un pic caldă... -. Și vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat