Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Spre altare doi soți, părinți ai șase surori și doi călugări

De Giorgio Bernardelli

Chiar în ziua în care la audiența generală a vorbit despre legătura dintre sacramentul căsătoriei și misterul Bisericii, papa Francisc a promulgat astăzi și un decret care recunoaște virtuțile eroice ale unei perechi de soți. Este vorba despre Sergio și Domenica Bernardini, din dieceza de Modena, care au trăit împreună 52 de ani în Emilia din secolul al XX-lea și au murit el în 1966 și ea în 1971. Nu sunt prima pereche care ajunge împreună la această primă etapă spre cinstea altarelor: să ne gândim de exemplul la deja fericiții soți Quattrocchi din Roma sau la Louis și Zelia Martin, părinții sfintei Tereza de Lisieux. Însă ceea ce face complet singulară istoria lui Sergio și Domenica Bernardini este deschiderea deosebită a familiei lor față de vocațiile la viața consacrată: de fapt, dintre cei zece copii ai perechii, șase au devenit surori și alți doi frați capucini (unul dintre ei este arhiepiscopul emerit de Smirna, Germano Giuseppe Bernardini, care a condus peste douăzeci de ani această Biserică de la graniță din Turcia).

Soții Bernardini erau o pereche simplă de agricultori: trăiau pe colinele din Appeninul modenez, în zona Pavullo. O pereche - de altfel - ajunsă la căsătorie după ce a trăit personal experiența dură a suferinței: Sergio Bernardini, născut în 1882, la numai 30 de ani deja a trebuit să experimenteze pierderea a șapte persoane dragi. Pe parcursul a câțiva ani a trebuit să plângă moartea părinților, a primei soții Emilia și a trei copii mici. Evenimente pe care omul - rămas singur pe lume - le-a înfruntat cu o credință comparabilă cu aceea a credinței lui Iob. În 1914, noua căsătorie cu Domenica Bedonni - pe atunci în vârstă de 25 de ani - care în acel văduv, deja așa de încercat de viață, a văzut "un bărbat așa de bun". "Să-mi dai mulți copii și, dacă îți place Ție, să fie consacrați Ție", era rugăciunea ei, care desigur că nu se poate spune că n-a fost ascultată. Și asta într-o provincie Emilia țărănească, unde oricum copiii aveau să fie o bogăție pentru cel care trăia din munca pământului; și de fapt, la sfârșit, soții Bernardini vor fi constrânși să cedeze în arendă pământul lor. Și totuși vor repeta mereu: "Dumnezeu ne-a binecuvântat așa de mult: nu vom reuși niciodată să-i mulțumim îndeajuns".

Un dar - cel al belșugului de vocații la viața călugărească - împărtășit până la marginile pământului: în afară de părintele Germano în Turcia și trei surori călugărițe vor pleca misionare în Asia și America Latină. Și în 1963, într-un alt mod, se va adăuga și Africa, cu adopția unui seminarist nigerian, Felix Abe Job, pe atunci student la Universitatea Urbaniana din Rima și astăzi și el arhiepiscop emerit de Ibadan.

"Tata Sergio - a scris amintindu-i pe acei părinți ai săi monseniorul Bernardini - era lăudabil datorită răbdării sale, credinței în Providența Divină, ascultării absolute față de Biserică, respectului față de slujitorii săi; mama, mistică nu mai puțin decât soțul ei, a rămas fidelă până la sfârșit față de Legea Domnului și cu Sergio a iubit și a respectat viața în primirea sa și în divulgarea mesajului evanghelic la toată lumea, spre care îi îndrepta spre copiii săi".

Împreună cu decretul pentru soții Bernardini, astăzi dimineață papa Francisc a promulgat și alte decrete ale Congregației pentru Cauzele Sfinților. În afară de a aproba canonizare fericitului Junipero Serra - anunțată deja pentru septembrie, în timpul călătoriei apostolice în Statele Unite - și martiriul lui Mario Borzaga și Paolo Thoj Xyooj, petrecut în Laos în 1960, Bergoglio a promulgat două decrete care atribuie tot atâtea minuni fericiților preot Vincenzo Grossi (1845-1917) și Maria a Neprihănitei Zămisliri (1926-1998), care așadar vor deveni în curând sfinți. O altă minune a fost recunoscută părintelui Giacomo Abondo (1720-1788) care astfel va fi beatificat. În sfârșit au fost promulgate și decretele despre virtuțile eroice ale episcopului Giacinto Vera (1813-1881), părintele Antonio Antiæ (1893-1965), Giulia Colbert in Falletti di Barolo (1786-1864), Brigida Maria Postorino (1865-1960) și Raffaela Maria di Ges? Ostia (1915-1991).

(După Vatican Insider, 6 mai 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat