Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Conferință de presă de prezentare a Jubileului Milostivirii (8 decembrie 2015 - 20 noiembrie 2016)

Marți, 5 mai 2015, în Aula Ioan Paul al II-lea a Sălii de Presă a Sfântului Scaun, a avut loc Conferința de presă de prezentare a Jubileului Milostivirii care se va deschide la 8 decembrie 2015 pentru a se încheia la 20 noiembrie 2016. Au intervenit ES Mons. Salvatore Fisichella, președinte al Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, și Mons. Graham Bell, subsecretar al aceluiași Consiliu Pontifical. Publicăm în continuare intervenția ES Mons. Salvatore Fisichella.

În exortația apostolică Evangelii gaudium, care rămâne drept carta programatică a pontificatului papei Francisc, o expresie este simptomatică pentru a percepe sensul Jubileului extraordinar care a fost anunțat la 11 aprilie: "Biserica trăiește o dorință inepuizabilă de a oferi milostivire, rod al experimentării milostivirii infinite a Tatălui și forța sa difuzivă" (EG 24). Pornind de la această dorință trebuie să recitim Bula de convocare a Jubileului Misericordiae vultus unde papa Francisc schițează finalitățile Anului Sfânt. Așa cum se știe, cele două date indicative vor fi 8 decembrie, solemnitatea Neprihănitei Zămisliri, care marchează deschiderea Porții Sfinte în bazilica "Sfântul Petru", și 20 noiembrie 2016, solemnitatea lui Isus Cristos Regele Universului, care constituie încheierea Anului Sfânt. În cadrul acestor două date se dezvoltă un calendar de celebrări cu diferite evenimente.

Este bine de reafirmat imediat, pentru a evita echivocurile, că Jubileul Milostivirii nu este și nu vrea să fie Marele Jubileu al Anului 2000. Deci, orice confruntare este lipsită de semnificație pentru că fiecare An Sfânt aduce cu sine particularitatea sa și finalitățile proprii. Papa dorește ca acest Jubileu să fie trăit la Roma precum și în Bisericile locale; acest fapt comportă o atenție deosebită față de viața fiecărei Biserici și față de exigențele sale, în așa fel încât inițiativele să nu fie o suprapunere pe calendar, ci să fie mai degrabă complementare. În afară de asta, pentru prima dată în istoria Jubileelor este oferită posibilitatea de a deschide Poarta Sfântă - Poarta Milostivirii - și în fiecare dieceză, îndeosebi în catedrală sau într-o biserică deosebit de semnificativă sau într-un sanctuar de importanță deosebită pentru pelerini. De asemenea, este ușor de perceput din Bula de convocare alte caracteristici care formează un unic. Oricum deja referința la milostivire strică schemele tradiționale. Istoria Jubileelor se caracterizează prin trecerea a 50 de ani și a 25 de ani. Cele două Jubilee extraordinare au respectat aniversarea răscumpărării realizate de Cristos (1933.1983). În schimb acesta este un Jubileu tematic. Devine întărit de conținutul central al credinței și vrea să recheme Biserica la misiunea sa prioritară de a fi semn și mărturie a milostivirii în toate aspectele vieții sale pastorale. Mă gândesc, în sfârșit, la referința făcută de papa Francisc la ebraism și la islam pentru a regăsi tocmai cu privire la tema milostivirii calea dialogului și a depășirii dificultăților care sunt cu caracter public. Ca să nu uităm, în cele din urmă, o ulterioară trăsătură de originalitate este oferită de misionarii milostivirii. Papa Francisc le va da lor mandatul în Miercurea Cenușii cu celebrarea în "Sfântul Petru". Misionarii vor trebui să fie preoți răbdători, capabili să înțeleagă limitele oamenilor, dar gata să exprime suflul bunului păstor, în predica lor și în spovada lor. Oricum, nu aș vrea să mă opresc prea mult asupra chestiunilor cu caracter general pentru a intra mai mult în miezul organizării Anului Sfânt.

Pornim de la logoul care reprezintă o summa theologica a milostivirii și de la motoul care îl însoțește. În moto, luat din Lc 6,36, milostivi ca Tatăl, se propune să se trăiască milostivirea după exemplul Tatălui care cere să nu se judece și să nu se condamne, ci să se ierte și să se dăruiască iubire și iertare fără măsură (cf. Lc 6,37-38). Logoul este operă a părintelui M.I. Rupnik. Imaginea, foarte îndrăgită de Biserica antică, pentru că indică iubirea lui Cristos care duce la împlinire misterul întrupării sale cu răscumpărarea, îl propune pe Fiul care ia pe umerii săi pe omul rătăcit. Desenul este realizat în așa fel încât să evidențieze că bunul păstor atinge în profunzime carnea omului și face asta cu așa iubire încât îi schimbă viața. În afară de asta, un amănunt nu poate să scape. Bunul păstor cu extremă milostivire ia asupra sa omenirea, însă ochii săi se confundă cu ochii omului. Cristos vede cu ochiul lui Adam și acesta cu ochiul lui Cristos. Deci fiecare om descoperă în Cristos propria umanitate și viitorul care îl așteaptă. Scena se situează în cadrul migdalului, și ea figură îndrăgită de iconografia antică și medievală care face referința la co-prezența celor două naturi, divină și umană, în Cristos. Cele trei ovale concentrice, de culoare progresiv mai deschisă spre exterior, sugerează mișcarea lui Cristos care îl duce pe om în afara nopții păcatului și a morții. Pe de altă parte, profunzimea culorii mai închise sugerează și caracterul de necercetat al iubirii Tatălui care iartă totul.

Logoul a fost înregistrat în sediile internaționale pentru a evita orice folosire neconformă și pentru a-i salvgarda proprietatea. Este clar că fiecare folosire străină de cea strict religioasă va trebui să fie aprobată de Consiliul Pontifical și orice abuz să fie sancționat în mod necesar.

Calendarul celebrărilor trebuie citit într-o triplă perspectivă. Pe de o parte, există evenimente organizate care prevăd o mare afluență de popor. Am voit ca primul eveniment să fie dedicat tuturor celor care lucrează în pelerinaj, de la 19 la 21 ianuarie. Este un semn pe care intenționăm să-l oferim pentru a face să se înțeleagă că Anul Sfânt este un adevărat pelerinaj și ca atare trebuie trăit. Vom cere pelerinilor să parcurgă o bucată de drum pe jos, pentru a se pregăti să treacă prin Poarta Sfântă cu spirit de credință și de devoțiune. A pregăti pe cei care lucrează în acest sector pentru a merge dincolo de sfera turismului este decisiv și faptul ca ei cei dintâi să devină pelerini va putea să fie de mare ajutor.

Ne-am gândit că era important să-i adunăm pe credincioșii care în mod deosebit trăiesc experiența milostivirii. Pentru aceasta la 3 aprilie va fi o celebrare pentru toată lumea variată care se află în spiritualitatea milostivirii (mișcări, asociații, institute călugărești). Toată lumea voluntariatului caritativ, la rândul său, va fi chemată la adunare la 4 septembrie. Voluntariatul este semnul concret al celui care trăiește faptele de milostivire în diferitele sale exprimări și merită o celebrare rezervată. De asemenea, s-a gândit la lumea spiritualității mariane care va avea ziua sa la 9 octombrie pentru a o celebra pe Mama Milostivirii. Nu lipsesc evenimente dedicate îndeosebi copiilor care după Mir sunt chemați să mărturisească credința. Ne-am gândit la ei la 24 aprilie, pentru că ZMT de la Cracovia, în zilele de 26-31 iulie, este destinată tinerilor și pentru copii este greu de găsit un spațiu semnificativ în pastorație.

Un alt eveniment va fi pentru diaconii care prin vocație și slujire sunt chemați să prezideze caritatea în viața comunității creștine. Pentru ei va fi Jubileu la 29 mai. La a 160-a aniversare a Sărbătorii Preasfintei Inimi a lui Isus la 3 iunie, în schimb, se va celebra Jubileul preoților. La 25 septembrie va fi Jubileul cateheților și catehetelor care cu angajarea lor de a transmite credința susțin viața comunităților creștine îndeosebi în parohiile noastre. La 12 iunie vom avea marea chemare pentru toți bolnavii și persoanele neputincioase și cei care se îngrijesc de ei cu iubire și dedicare. La 6 noiembrie vom celebra Jubileul celor încarcerați. Acesta nu va avea loc numai în închisori, ci studiem posibilitatea ca unii încarcerați să poată avea oportunitatea de a celebra cu Papa Francisc în "Sfântul Petru" propriul An Sfânt.

O a doua perspectivă va fi realizată cu câteva semne pe care papa Francisc le va face în mod simbolic ajungând la unele "periferii" existențiale pentru a da personal mărturia apropierii și atenției față de săraci, suferinzi, marginalizați și cei care au nevoie de un semn de tandrețe. Aceste momente vor avea o valoare simbolică, dar vom cere episcopilor și preoților să facă în diecezele lor același semn în comuniune cu papa pentru ca la toți să poată ajunge un semn concret al milostivirii și apropierii Bisericii. Ca semn concret al carității papei, care să rămână ca amintire a acestui Jubileu, va fi efectual un gest semnificativ venind în întâmpinarea unei realități nevoiașe în lume, pentru a exprima milostivirea într-un ajutor concret și practic.

O a treia perspectivă este dedicată pelerinilor mulți care vor ajunge la Roma singular și fără o organizație în urma lor. Pentru ei vor fi găsite câteva biserici din centrul istoric unde vor putea găsi primire, să trăiască momente de rugăciune și de pregătire pentru a trece prin Poarta Sfântă cu pregătirea cea mai coerentă cu evenimentul spiritual care se celebrează. Oricum, toți pelerinii care vor ajunge la Roma vor avea un parcurs privilegiat pentru a trece prin Poarta Sfântă. Acest lucru este necesar pentru a permite ca evenimentul să fie trăit în mod religios, cu siguranță și la adăpost de intemperiile abuzivismului care în fiecare zi pare să cuprindă milioanele de persoane care ajung în locurile sacre ale creștinătății.

Situl internet oficial al Jubileului a fost deja publicat: www.iubilaeummisericordiae.va, accesibil și la adresa www.im.va. Situl este disponibil în șapte limbi: italiană, engleză, spaniolă, portugheză, franceză, germană și poloneză. În sit se vor putea găsi informațiile oficiale cu privire la calendarul principalelor evenimente publice, indicațiile pentru participarea la evenimentele cu Sfântul Părinte și orice altă comunicare oficială referitoare la Jubileu. Diecezele, prin acest instrument, vor putea să primească informații și sugestii pastorale, să se înscrie pentru a face cunoscut pelerinajul lor și să comunice inițiativele diecezane. La situl web sunt legate diferite social network (Facebook, Twitter, Instagram, Google Plus și Flickr) cu care vor putea să fie actualizate cu privire la inițiativele Sfântului Părinte și să se urmărească în timp real toate evenimentele mai importante. Studiem și oportunitatea unei apppentru a integra cât mai bine informația.

Suntem convinși că tema milostivirii cu care papa Francisc a pus Biserica pe drumul jubiliar va putea să fie un moment de adevărat har pentru toți creștinii și o trezire pentru a continua pe parcursul de nouă evanghelizare și convertire pastorală pe care Papa ni l-a indicat. Așa cum a scris Papa Francisc: "În acest An Jubiliar, Biserica să devină ecou al Cuvântului lui Dumnezeu care răsună puternic și convingător ca un cuvânt și un gest de iertare, de sprijin, de ajutor, de iubire. Să nu înceteze niciodată să ofere milostivire și să fie mereu răbdătoare în a întări și a ierta. Biserica să devină glas la fiecărui bărbat și al fiecărei femei și să repete cu încredere și fără încetare: «Amintește-ți, Doamne, de bunătatea și iubirea ta, pentru că ele sunt din veșnicie» (Ps 25,6)" (MV 25).

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 27.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat