Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Onești: Ziua Tineretului în Dieceza de Iași

Sâmbătă, 2 mai 2015, a avut loc cea de-a XXIII-a ediție a Zilei Tineretului în Dieceza de Iași, în Parohia "Sfinții Petru și Paul" din Onești. Tema întâlnirii din acest an a fost "Fericiți cei curați la inimă, pentru că ei îl vor vedea pe Dumnezeu" (Mt 5,8). La sărbătoare au participat aproape trei mii de tineri din întreaga dieceză, însoțiți de păstorii din parohie.

După 19 ani în care crucea și icoana Zilei Tineretului au vizitat comunitățile parohiale de pe teritoriul Diecezei de Iași, strângând în jurul lor mii și mii de tineri în rugăciune, adorație, contemplare, acestea s-au întors la Onești. Prezente în parohie încă din anul 2013, când au fost preluate de la Pildești de către tinerii din Onești, simbolurile Zilei Tineretului au încurajat comunitatea în a organiza o sărbătoare cu totul deosebită.

După săptămâni întregi de planuri și pregătiri până în cel mai mic detaliu a evenimentului, s-a dat startul sărbătorii încă de vineri seara când voluntarii din Onești, împreună cu tinerii din împrejurimi, au participat la o seară de rugăciune. Împreună, i-au purtat în gând pe tinerii din toată dieceza și din lumea întreagă, s-au rugat pentru pace și au meditat cuvintele papei Francisc pentru Ziua Mondială a Tineretului 2015.

Ziua de sâmbătă a început plină de nerăbdare și entuziasm. Chiar dacă sosirile la Onești au fost o adevărată aventură, datorită drumului lung sau a vremii neprielnice, autocarele nu conteneau să sosească, iar tinerii să împartă zâmbete între ei. Bucuria întâlnirii a fost mare, o bucurie care nu s-a risipit nici măcar la sfârșitul zilei. Dacă soarele s-a încumetat să apară pe cer, în sufletele celor prezenți a strălucit fără încetare!

Pentru participanții care au sosit mai devreme s-au pregătit bansuri și exerciții de înviorare de un grup de tineri care au stat pe scenă până la deschiderea programului. Rugăciunea de dimineață a fost cea care a început seria de evenimente de la Onești. Prin vocile tinerilor, s-au înălțat către cer mulțumiri și laudă lui Dumnezeu pentru tot ce-a așezat în viețile oamenilor, mai ales ale lor.

Nici sora Ana și fratele Ieremia, invitați speciali la Ziua Tineretului cu ocazia Anului Vieții Consacrate să dea mărturie despre alegerea lor, nu au contenit să binecuvânteze lucrarea lui Dumnezeu în viața fiecăruia. Ei le-au vorbit tinerilor despre frumusețea angajamentelor definitive și despre liniștea din viața în Cristos. I-au încurajat să fie maturi și responsabili în alegerile pe care le fac și să rămână fideli drumului pe care îl aleg.

Participând la programul de dimineață, tinerii au explodat în aplauze când în mijlocul lor au sosit PS Petru Gherghel, episcop de Iași, însoțit de PS Aurel și PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București. O prezență deosebită la Ziua Tineretului din acest an a fost PS Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj-Gherla, care a dorit să invite personal pe tinerii din Dieceza de Iași la Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic (INTC) care va avea loc la Cluj în acest an, în perioada 22-26 iulie 2015.

Sfânta Liturghie a fost momentul esențial al întâlnirii. Prezidată de PS Petru, împreună cu ceilalți episcopi și cu preoții care au însoțit grupurile de tineri, a fost un adevărat prilej de rugăciune și intense clipe spirituale care i-au unit pe tineri. Au cântat împreună cu corul, au ascultat cu atenție cuvântul lui Dumnezeu și s-au împărtășit cu hrana cea vie, Cristos. La cuvântul de învățătură, PS Aurel le-a vorbit tinerilor despre fericire, despre iubirea pe care o simțim cu toții. Această iubire, însă, ca să dea roade, trebuie să fie primită iar mai apoi împărtășită cu cei de lângă noi. PS Aurel i-a învățat pe tineri cum să găsească fericirea în lucrurile mici, în gesturile simple, în cuvintele sincere și spuse din suflet. Ei au ascultat despre valoarea unui zâmbet, a sincerității, a fidelității.

Cu aceeași bucurie a prezenței lui Cristos în mijlocul lor, tinerii au participat cu drag și la programul artistic pregătit de ei și pentru ei, chiar și în ciuda ploii. În cadrul Festivalului tinerilor, ei au cântat, au dansat, i-au molipsit pe toți cu energie și voie bună. Atunci când PS Petru a sosit în mijlocul lor, surprizele s-au ținut lanț, celebrând cei 25 de ani de episcopat și la Onești! Au înălțat rugăciuni, i-au cântat "La mulți ani!", au făcut fotografii memorabile, i-au colorat ziua! Preasfințitul a fost emoționat la cadoul tinerilor! Le-a mulțumit pentru pofta de viață pe care o ascund în ei și i-a încurajat să iasă în lume, să împartă și celorlalți bucuria prezenței lui Cristos în suflet. "Voi sunteți Biserica!" le-a spus cu o licărire în ochi. "Să purtați cu demnitate viața pe care Domnul a sădit-o în voi!"

Și părintele Felix Roca, responsabil al Oficiului pentru Pastorația Tineretului și organizator al acestui eveniment, a adresat tinerilor cuvinte frumoase: "Mă uit la voi și mă simt fericit! Atât de multă încredere vi se citește în ochi! Prin voi, Biserica este ceea ce trebuie să fie. Prin voi, Cristos rămâne prezent între oameni. Sunteți minunați!"

Cu adevărat minunată a fost întreaga sărbătoare de la Onești! De la primirea călduroasă a părintelui paroh Toma Rediu, a părintelui vicar Dominic Ciobanu, la întreaga comunitate care a contribuit cu bucurie la buna desfășurare a întâlnirii. În plus, sărmăluțele au fost delicioase!

La finalul programului, PS Petru i-a însuflețit pe toți cei prezenți cu binecuvântarea sa, amintindu-le că îi poartă neîncetat în rugăciune. De la Onești, crucea și icoana Zilei Tineretului au plecat la Buruienești unde, în anul 2016, va avea loc următoare întâlnire diecezană a tinerilor. Cu speranța că fiecare a dus acasă măcar o frântură din bucuria evenimentelor de la Onești, mulțumim tuturor tinerilor care au fost prezenți! Îi așteptăm cu drag la anul, la Buruienești!

Raluca Cocuț

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 mai: Onești: Ziua Tineretului în Dieceza de Iași. Foto: Raluca Cocuț, Alexandru Pricope și Cristian Stancu


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat